Scriitoarea Ana Blandiana, îndemn la vot după rezultatele primului tur de alegeri: Singura noastră armă de apărare a statului de drept este votul! Este târziu, dar nu prea târziu

0 vizualizări
Ana Blandiana / Foto: Facebook.com
Scriitoarea Ana Blandiana a lansat un apel public pentru mobilizarea la vot, în contextul rezultatelor primului tur al alegerilor, pe care le-a calificat drept un semnal de alarmă pentru democrație. Aceasta a scris într-un mesaj pe Facebook că decizia de joi a Curții Constituționale (CCR) ca Biroul Electoral Central (BEC) să renumere voturile arată o încercare de a scoate viața publică din România din sfera raționalității.

„Instituțiile care ar fi trebuit să apere statul de drept și nu și-au făcut datoria se dovedește acum că se întorc pur și simplu împotriva lui și a Europei de care suntem legați prin el. Nu ne rămâne decât să-l apărăm noi și singura noastră armă de apărare este votul”, a subliniat Blandiana.

Scriitoarea a catalogat decizia CCR drept cauzatoare de haos: „Abia după aberanta decizie a Curții Constituționale am înțeles că adevăratul scop al tuturor întâmplărilor de necrezut din ultimele zile a fost declanșarea haosului, scoaterea vieții publice din România în afara raționalității”.

Aceasta a făcut un apel direct către cetățeni, în special către cei care nu au participat până acum la vot, să se mobilizeze și să susțină partidele proeuropene: „Dacă toți cei care n-au venit până acum la vot vor veni și vor vota partidele care au fost întotdeauna proeuropene, vom fi mai mulți decât cei cu creierul spălat de TikTok”.

În încheierea mesajului său de pe rețeaua socială, Ana Blandiana a transmis un mesaj de speranță: „Este târziu, dar nu prea târziu”.

Context. Peste 1.500 de tineri și studenți au fost în stradă în Piața Universității din București, joi seară, pentru a patra zi consecutiv. De luni, mii de tineri din mai multe orașe ale țării au ieșit la manifestații, îngrijorați față de faptul că la turul I al alegerilor prezidențiale aproape 23% dintre votanți au ales un candidat pro-rus, cu mesaje legionare și anti-UE și anti-NATO.

Protestul de joi este alimentat și de o reacție a societății după ce în cursul zilei Curtea Constituțională (CCR) a cerut renumărarea voturilor până vineri, 29 noiembrie, adică într-o singură zi. Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a cerut anchetă a instituțiilor abilitate după ce a anunțat că „au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral”, potrivit comunicatului CSAT.

Organismul convocat de actualul președinte Klaus Iohannis nu a specificat cine a fost ținta atacurilor și dacă acestea au fost succes. Amintim că, potrivit CSAT, există suspiciuni că aplicația chinezească TikTok ar fi favorizat în România mesaje de propagandă necontrolate pentru candidatul pro-rus la președinție.

  • Asta arată o analiză G4Media.ro despre cum funcționează mecanismul de recrutare pe Telegram: „voluntari” care să umple aplicația chinezească TikTok de comentarii și videoclipuri de susținere a candidatului la președinție pro-rus Călin Georgescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Anul acesta am văzut adoptate măsuri ferme de consolidare a eticii universitare” – spune Iohannis în ultimul discurs ca președinte la inaugurarea anului universitar, după două mandate fără nicio decizie relevantă în cazurile răsunătoare de plagiat și în care instanțele și Legile promovate de el prin Ligia Deca au diluat puternic reglementările de etică

Președintele Klaus Iohannis a salutat măsurile din ultimul an în domeniul eticii în învățământul superior, în cadrul unui discurs rostit, marți, la Universitatea Națională de Muzică din București, cu ocazia…
Vezi articolul

Ministrul Educației, despre salarizarea profesorilor pe bază de performanță: Experții OCDE ne-au spus că sistemele care salarizează diferit, de regulă, o fac cu bonusuri salariale condiționate de performanță, nu se referă la baza salarială. Noi avem un sistem pentru astfel de bonusuri, se numește gradație de merit

„Apropo de salarizare, experții OCDE, la o primă discuție pe acest subiect, ne-au spus că sistemele care salarizează diferit, în funcție de performanță, de regulă, o fac cu bonusuri salariale…
Vezi articolul