Şcolile vor fi obligate să facă publice, pe site-ul propriu, autorizaţia de securitate la incendiu şi autorizaţia sanitară de funcţionare – proiect de lege

1.397 de vizualizări
Regulile pentru înființarea unor noi unități de învățământ preuniversitar
Foto: Pexels.com
Şcolile vor fi obligate să facă publice, pe site-ul propriu, autorizaţia de securitate la incendiu şi autorizaţia sanitară de funcţionare, dacă ele există, precum şi Regulamentul de ordine interioară, potrivit unui proiect de lege depus de mai mulţi parlamentari USR, transmite Agerpres.

Proiectul USR propune modificarea Legii învăţământului preuniversitar, în sensul introducerii obligaţiei ca unităţile şcolare să afişeze pe site-urile proprii cele două autorizaţii. Dacă acestea nu există, şcolile vor fi obligate să aducă acest fapt la cunoştinţa publicului, potrivit unui comunicat al USR, transmis duminică Agerpres.

“Dacă această lege va ajunge la promulgare, imaginea şcolii româneşti se va impune ca aceea a unei instituţii preocupate cu adevărat de siguranţă”, declară deputatul Andrei Miftode, co-iniţiator al proiectului de lege”, citat în comunicat.

Tot pe site-ul şcolii va trebui publicat, potrivit proiectului, Regulamentul de ordine interioară (ROI), iar la intrarea în unitatea de învăţământ va trebui afişat vizibil Regulamentul de acces pentru persoane din afara şcolii.

Aproape 4.000 de școli din România funcționau fără autorizație de securitate la incendiu la începutul lunii septembrie 2022, anunța ministrul Lucian Bode. Potrivit unei analize Edupedu.ro, școlile fără autorizație de securitate la incendiu vor fi eradicate din România în 49 de ani, dacă se menține ritmul din perioada 2019-2022.


3 comments
  1. Prosteli de campanie.

    Nu era mai simplu sa oblige Primăriile să publice ce demersuri si investiții au făcut pentru ca fiecare școală aflată în grija sa aibă autorizațiilor necesare?

    Gazeta de perete nu rezolvă nimic in acest caz.
    Doar acoperă lipsa de investiții si haosul legislativ si mută ținta fix pe cei care nu pot face nimic ca sa schimbe situația.

    N.B.
    Foarte multe școli NU vor avea niciodată aceste autorizații. Pt ca legile se schimbă in fiecare an sub conducerea lui Arafat care din pix rezolvă multe…

    Caz concret. O școală din județ a montat uși antifoc la toate clasele si a obținut autorizatia ISU.
    Usile au costat peste 10.000 de euro.

    Acum autorizația NU mai e valabilă pt că noile norme prevăd că ușile trebuie să aibă o lățime cu 10 cm mai mare ca in normativele precedente iar ușile ar trebui acum înlocuite.

    Așadar, qui prodest?

  2. Si ce? E la moda. Copilul meu a invatat 2 ani in deplasare pentru ca i s-a renovat scoala. Si s-a intrors in scoala nou-renovata. ghici ce? O scoala nou-nouta, data in folosinta nu are autorizatie de securitate la incendiu, si doar o toaleta in toata cladirea. In pauze, toti copiii, de la toate etajele folosesc singura toaleta, va imaginati ce cozi sunt… Sau da… te imbraci, iesi in curtea scolii si folosesti toaleta de la sala de sport. Si e in oras… ditamai liceul de info… cam asta e Romania

  3. ROI este afișat deja de ani de zile și actualizat de câte ori se trezește ministerul să modifice legi și ROFUIP, iar autorizația de incendiu nu e obligatorie pentru școlile construite înainte de 1992, dacă nu au suferit modificări și extinderi.

    Cretinii ăștia inventează apa caldă. Construiți școli noi! Că e nevoie. La fel cum e nevoie de spitale noi, și în general de o înnoire a clădirilor unde funcționează instituții publice.

    Dar cui să spui asta? Idioților care inventează mereu alte hârtii și pedepse, înainte de a realiza condiții pentru a face lucrurile cum trebuie? CUI ajută porcăria asta? Dacă școlile n-au cum să obțină autorizație, în caz că sunt obligate, pentru că NU SUNT NICIODATĂ FONDURI (sau aveți impresia că se dau gratis, fără expertize plătite?!), ce facem, amendăm școlile/CA-ul care ar vrea dar n-are cu ce?!

    Dacă află părinții că școala n-are autorizație, CE se întâmplă? Nu mai trimit copiii la școală? FACEȚI școli care să poată fi autorizate, atunci!

    Chiar așa – câte școli au fost construite din 1992 încoace? Aproape niciuna, nu? Eventual câteva, particulare. Că la stat, știm să dăm legi.

    Credeam că după neoliberalism și ideile tâmpite legate de privatizarea tuturor serviciilor sociale, de la educație la sănătate, nu mai aud alte năstrușnicii de la useriști, dar se vede că acolo chiar s-a răsturnat carul cu proști. Drumul spre iad e pavat cu intenții bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Înscrieri în programul gratuit CODE Kids pentru copiii între 10-14 ani. Cursuri de programare care se adresează elevilor cu note medii sau chiar sub medie / Directorul programului: Sunt județe în care părinții spun că nu își lasă copiii pentru că aceștia oricum ar sta prea mult să se joace la calculator și că ar avea foarte multe teme

Copiii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani se pot înscrie până pe 31 martie la cursuri gratuite de programare în cadrul proiectului CODE Kids, care se desfășoară în…
Vezi articolul

BREAKING Greva generală în școli continuă, iar joi va fi miting de amploare în București. Liderii sindicali, după discuția informală cu premierul Ciucă și liderul PSD Marcel Ciolacu: Nu am primit o soluție în așa fel încât să fim mulțumiți. În acest ritm vom avea, Doamne ferește!, săptămâni de grevă

Continuă greva generală în Educație, asta au transmis liderii sindicali după întâlnirea informală de marți, de la Guvern. Aceștia au anunțat că pregătesc un miting de amploare pentru joi, în…
Vezi articolul

VIDEO Nu fac online toate orele din orar, ci doar materiile pentru Bac, sunt clasa a XII-a, spune Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor. Motivul: nu toți profesorii au sau nu vin cu laptopul la școală

Nu fac online toate orele din orar, ci doar materiile pentru Bac, sunt clasa a XII-a, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, la emisiunea “Viitor cu clasă”…
Vezi articolul

Cazul acuzațiilor de plagiat aduse directorului SIE, Gabriel Vlase, în 2018, reluat de Pressone după șase ani / „Cel puțin 66 de pagini de conținut plagiat” în teza de doctorat, Vlase nu neagă „nici măcar o singură dată”

Acuzațiile de plagiat aduse directorului SIE, Gabriel Vlase, într-un articol semnat de jurnalistul Sorin Semeniuc în Newsweek, în 2018, sunt reluate acum într-o investigație publicată de jurnalista Emilia Șercan pentru…
Vezi articolul