Școlile și universitățile americane se pregătesc de ani dificili în următorul mandat Donald Trump, câștigătorul alegerilor prezidențiale din SUA, spune presa de specialitate de peste Ocean / În campania lui, educația a fost tratată marginal și criticată pentru banii cheltuiți

1.106 vizualizări
ID 84990718 © Joe Sohm | Dreamstime.com
Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA este privită cu precauție de presa americană specializată în domeniul educației, care face trimitere la politicile promovate în primul mandat Trump în ceea ce privește învățământul, dar și puținele lui referiri la problemele școlii, pe parcursul actualei campanii electorale. Publicațiile menționate raportează, totodată, politicile lui Trump la atitudinile de stânga ce se fac simțite mai ales în învățământul superior, dar și în treburile sistemului american de învățământ preuniversitar.

Publicația EdWeek pune revenirea lui Donald Trump la putere în contextul „războiului cultural” ce se face simțit în mediul educațional, între autoritățile și asociațiile de părinți cu înclinații conservatoare și cele care presează pentru drepturile diverselor categorii de studenți, de la cei aparținând minorităților sexuale la cei din medii dezavantajate. 

  • Sursa citată atrage atenția, însă, că domeniul educației nu a fost unul central în primul mandat Trump, iar acesta este doar al doilea președinte american ales în mandate care nu sunt consecutive. Iar publicația apreciază că este foarte puțin probabil ca el să revină la cea care a fost secretar al Educației până acum 4 ani, Betsy DeVos, pentru a asigura o formă de continuitate, întrucât aceasta s-a despărțit abrupt de echipa lui, la finalul primului mandat.

EdWeek amintește că în campania sa Trump a fost susținut de adepți ai desființării Departamentului pentru Educație, de reducere a cheltuielilor pentru școli și ce cei care susțin drepturile părinților, precum libertatea de a alege școala unde învață copilul, drepturi reluate de el în campanie.

Pe de altă parte, notează publicația, oponenții lui au atras atenția că un al doilea mandat Trump ar „decima” drepturilor elevilor LGBTQ, ai diverselor comunități etnice sau din medii dezavantajate.

E amintit, totodată, ce s-a întâmplat cu educația în primul mandat:

  • A existat o inițiativă de a aduce laolaltă Departamentul pentru Educație și pe cel al Muncii, la care a renunțat rapid
  • Propunerile lui de a reduce bugetul Educației cu 13% și de a elimina o serie de programe populare au fost respinse în Congres
  • O inițiativă de sprijin pentru a asigura la nivel federal posibilitatea ca părinții să poată opta pentru școala la care să meargă copiii nu a obținut suficientă susținere la nivel legislativ
  • Pe de altă parte, au fost blocate o serie de inițiative din timpul președinției Barack Obama dedicate susținerii anumitor grupuri de elevi, precum cei care se declară transgender, sau o alta prin care se urmărea prevenirea actelor nedrepte de disciplinare a elevilor de culoare. 

EdWeek mai scrie că, din 2020 încoace, Trump a devenit un aliat al părinților care se opun „îndoctrinării woke” (terminologie folosită pentru a desemna o serie largă de tendințe, preponderent legate de drepturile unor minorități, justiție socială sau politici identitare) în școală, susținând, pe parcurs, inclusiv idei precum posibilitatea ca părinții să-i aleagă pe directorii de școli.

Însă, pe parcursul campaniei, tema educației a fost atinsă extrem de rar, iar atunci când a făcut-o s-a limitat să critice cheltuielile alocate școlilor, prin raportare la pregătirea absolvenților,  sau să susțină ideea ca părinții să poată decide la ce școală să înscrie copiii, chestiune descrisă drept „principala temă actuală ce ține de drepturi civile”: 

Universitățile – în gardă

Nesiguranța se face simțită și în ceea ce privește universitățile, scrie, pe de altă parte, presa internațională dedicată mediului universitar. Times Higher Education îl citează pe un „lider universitar” care se așteaptă ca al doilea mandat trump să fie „îngrozitor” pentru învățământul superior. Aceeași publicație o citește pe Patricia McGuire, președinte al Trinity Washington University, potrivit căreia o eventuală desființare a Departamentului pentru Educație ar afecta grav universitățile. Aceeași McGuire prezice și o înmulțire a acțiunilor îndreptate liderilor universitari, în contextul înmulțirii mișcărilor de protest precum demonstrațiile studenților față de războiul din Gaza, dar și o acutizare a măsurilor unor lideri conservatori, precum cei din Florida sau Texas, care au introdus restricții asupra libertăților academice.

  • Aceeași publicație spune că alte chestiuni ce pot fi influențate de realegerea lui Trump sunt fluxul studenților internaționali, dar și atenția în creștere pentru activitățile academice ale etnicilor chinezi din SUA.

O altă publicație, University World News, apreciază că universitățile se pot aștepta la un „atac frontal” în cazul realegerii lui Trump. Publicația notează un sondaj potrivit căruia două treimi dintre republicanii americani cred că instituțiile de învățământ superior din țară – văzute ca elitiste, intolerante și dogmatice – au un efect negativ asupra țării. În plus, teme precum securitatea națională sau spionajul academic contribuie la această percepție negativă a activităților universitare.

Foto © Joe Sohm | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mărturia unei învățătoare care a reluat predarea pe 1 iulie: Copiii de clasa I a trebuit să-i iau din nou cu primele litere, au uitat ce au învățat în semestrul 1 / Cum se va recupera, se va face tot online? Facem recuperarea recuperării?

“Sunt învățătoare la o școală gimnazială, și în același timp lucrez cu copiii în cadrul programelor A doua șansă și Școală după școală, în cadrul Salvați Copiii”, și-a început prezentarea…
Vezi articolul
Interzicerea opționalelor plătite

Interzicerea opționalelor plătite la grădiniță intră în atenția Consiliului pentru Combaterea Discriminării. Asztalos: Ministerul să asigure un cadru prin care să permită și alte servicii educaționale, peste standardul minim pe care îl oferă statul

Interzicerea de către Ministerul Educației a opționalelor plătite la grădiniță a intrat în atenția Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Președintele instituției, Csaba Asztalos, a declarat pentru Edupedu.ro că “am primit…
Vezi articolul

“Se pregătește un tip de schimbare inacceptabilă” ce va duce la lipsă de seriozitate privind finanțarea educației, segregarea elevilor, protecție totală pentru plagiatori – analiza universitarului clujean Claudiu Turcuș pe tema proiectelor de lege

“Noile proiecte de legi ale Educației din 2022 ne arată, din păcate, că singurul consens pare a fi acela că se pregătește un tip de schimbare inacceptabilă”, scrie, într-o analiză…
Vezi articolul

România se numără printre liderii europeni în privința învățării limbilor străine în gimnaziu și liceu, dar profesorii români care predau aceste limbi sunt în topul celor care călătoresc cel mai puțin în străinătate – raport

România se numără printre țările europene cu cea mai mare pondere a elevilor de gimnaziu și liceu care învață cel puțin două limbi străine. Totodată, sistemul românesc a crescut semnificativ…
Vezi articolul

Să-i înveți pe elevi cum să repete și să învețe materia în timp, în locul practicilor de tip “îngrășat porcul în ajun”, un pas-cheie pentru depășirea impresiilor greșite pe care elevii le formează despre însușirea materiei – studiu

Elevii care preferă tehnici de învățare precum citirea și recitirea materialelor în sesiuni aglomerate de învățare vor eșua în a reține informația, pe când cei care știu să-și controleze practicile…
Vezi articolul