Școlile și primăriile pot prelungi durata contractelor de finanțare semnate în apelurile PNRR, dacă riscă să nu se încadreze în termenul contractual de implementare al proiectului, din motive obiective / Calendarul cu termenele actualizate

1.321 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
„În situații justificate și din cauze obiecte, Ministerul Educației poate sa aprobe prelungirea contractelor de finanțare din PNRR, în conformitate cu prevederile legii 102/2024. De exemplu, dacă o primărie trebuie să doteze un atelier de practică din cadrul unui liceu și din motive obiective (procedură reluată, nu s-au înscris operatori economici) nu poate închide până în decembrie 2024, avem temei legal să prelungim termenul până pe 31 martie 2025”, a explicat pentru Edupedu.ro Sorin Decă, secretar general adjunct în Ministerul Educației.

Trebuie menționat ca aceste termene nu se modifica automat, ci în conformitate cu prevederile contractului de finanțare, respectiv prin aprobarea unui act adițional.

Astfel că, dotarea școlilor, reducerea abandonului școlar, formarea celor 100.000 de profesori pe pedagogie digitală și platforma de evaluare online a elevilor la examenele naționale au termene maxime actualizate de implementare a contractelor de finanțare, conform noului calendar al cererilor de plată, potrivit unei informări a ministerului Educației. 

„O primărie care derulează o procedura de achiziție pentru o componenta prevăzută în cadrul investiției 14, prin care trebuie sa doteze un atelier de practica din cadrul unui liceu pentru care a cerut finanțare și care din motive obiective nu poate închide până în decembrie 2024, termenul prevăzut în contractul de finanțare, conform legii 102/2024 acum avem temei să prelungim termenul până la data la care se depune cererea de plată, respectiv 31 martie 2025”, a exemplificat Sorin Decă.

Sorin Decă a explicat și modificarea legislativă care a făcut posibila prelungirea contractelor de finanțare: „Mecanismul de redresare și reziliență spune că statul român depune cereri de plată către Comisie care sunt plătite în funcție de numărul de ținte și jaloane îndeplinite. Practic, legea spune că puteți să prelungiți contracte de finanțare peste acel termen, dar nu mai târziu de termenul la care este prevăzută depunerea cererii de plată care conține și acest jalon. Până acum aveam un singur document aprobat, respectiv mecanismul de redresare și reziliență prin Ordonanța 155 și acolo scria clar care sunt termenele, ori acum legea face o derogare și spune poti depăși, dar fără să depășești acea dată”.

Edupedu.ro: Ce să schimbă pentru școlile și primăriile care implementează proiecte prin PNRR?

Sorin Decă: Pentru primari, în situații în care riscă să nu se încadreze în termenul contractual de implementare al proiectului din diverse motive, de exemplu, si-au anulat proceduri de achiziție, sau nu au avut firme care să se înscrie, se poate prelungi contractul de finanțare.

Dacă reia acum în mai, iunie procedura, șansele să o închidă până în decembrie sunt foarte mici, înseamnă să semnezi contractul, îți livrează, faci recepția și plătești. Dacă o procedură durează 70 de zile, conform legii achizițiilor publice, e foarte greu să speri că și livrează când este atât de mare cerere în piață.

Noi le dăm posibilitatea ca în aceste situații, unde au avut diverse motive pentru care au demarat mai târziu, să facă solicitare de modificare prin act adițional a contractului de finanțare, să îl mai prelungești și să-i dai încă 3 luni, 4 luni sau 5 luni, 6 luni, cât consideră de cuviință.

Termenele maxime, conform noului calendar al cererilor de plată

Actualizarea termenelor s-a realizat având în vedere:

  • Prevederile Art. II din Legea nr. 102/16 aprilie 2024 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 8/2024 pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituțional și financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare si reziliență, precum si pentru modificarea si completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului național de redresare si reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile si nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare si reziliență,
  • Actualizarea Aranjamentului de tip operațional și a calendarului Cererilor de plată de către Comisia Europeană, ca urmare a modificărilor PNRR, potrivit informării Ministerului Educației.
DOCUMENT Informare privind actualizarea termenelor de implementare a investițiilor PNRR

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Elena Frunza / Foto: Arhivă personală

Material susținut de Orange România

Elena Frunză, profesor de TIC în Bacău cu elev intrat în top 3 în Concursul SuperCoders: Elevilor le place mult să se joace și le-am transmis ideea – de ce nu v-ați juca cu jocuri create de voi? / Cum transformi programarea într-o pasiune

Programare pentru copiii de școală gimnazială? De ce și cum îi pot ajuta pe elevi competențele digitale în viața de zi cu zi? Profesoară de Informatică și TIC la Bacău,…
Vezi articolul

OFICIAL În două săptămâni, inspectoratele școlare trebuie să trimită Ministerului Educației lista școlilor incluse în programul „Masă sănătoasă” / Abandonul școlar, numărul crescut de burse sociale și rezultatele slabe de la examenele naționale, printre criteriile generale de selecție

În termen de două săptămâni, inspectoratele școlare trebuie să trimită Ministerului Educației lista școlilor incluse în programul „Masă sănătoasă”, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul…
Vezi articolul

Cine este Șerban Valeca, propus ministru al Educației: Președintele PSD Argeș, fost ministru al Cercetării în Guvernele Năstase și Grindeanu care a lovit puternic cercetarea prin evacuarea evaluatorilor internaționali din competițiile din cercetare

Votat de baronii PSD să ocupe funcția de ministru al Educației la finalul unei ședințe în care toate propunerile premierului Dăncilă pentru acest portofoliu au fost respinse de aripa Dragnea,…
Vezi articolul
Munca de acasă și îngrijirea copiilor

DOCUMENT Zile libere și indemnizații pentru părinții care stau acasă cu copiii în școala online, aprobate de Guvern. Suma zilnică e de maximum 150 de lei, din care statul va cere impozit și contribuții

Guvernul a aprobat sâmbătă Ordonanța de Urgență privind acordarea unor zile libere plătite părinților și altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului Sars-CoV-2, pe care ministrul Muncii, Raluca Turcan,…
Vezi articolul

Biblioteca Școlară Virtuală, proiect de 40 de milioane de euro, va avea lecții și resurse doar pentru gimnaziu, majoritatea fiind “reciclate“ din AeL sau proiecte mai vechi ale Ministerului Educației. Cosmin Mălureanu, fondatorul uneia dintre companiile câștigătoare ale licitației: Biblioteca virtuală trebuie să fie gata peste 1 an și jumătate

Companiile care au câștigat licitația pentru crearea Bibliotecii școlare virtuale au printre sarcini “redezvoltarea unei mari părți din resursele făcute în proiecte educaționale vechi” precum proiectul AeL. Într-un scurt interviu…
Vezi articolul