Școlile și primăriile pot prelungi durata contractelor de finanțare semnate în apelurile PNRR, dacă riscă să nu se încadreze în termenul contractual de implementare al proiectului, din motive obiective / Calendarul cu termenele actualizate

1.291 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
„În situații justificate și din cauze obiecte, Ministerul Educației poate sa aprobe prelungirea contractelor de finanțare din PNRR, în conformitate cu prevederile legii 102/2024. De exemplu, dacă o primărie trebuie să doteze un atelier de practică din cadrul unui liceu și din motive obiective (procedură reluată, nu s-au înscris operatori economici) nu poate închide până în decembrie 2024, avem temei legal să prelungim termenul până pe 31 martie 2025”, a explicat pentru Edupedu.ro Sorin Decă, secretar general adjunct în Ministerul Educației.

Trebuie menționat ca aceste termene nu se modifica automat, ci în conformitate cu prevederile contractului de finanțare, respectiv prin aprobarea unui act adițional.

Astfel că, dotarea școlilor, reducerea abandonului școlar, formarea celor 100.000 de profesori pe pedagogie digitală și platforma de evaluare online a elevilor la examenele naționale au termene maxime actualizate de implementare a contractelor de finanțare, conform noului calendar al cererilor de plată, potrivit unei informări a ministerului Educației. 

„O primărie care derulează o procedura de achiziție pentru o componenta prevăzută în cadrul investiției 14, prin care trebuie sa doteze un atelier de practica din cadrul unui liceu pentru care a cerut finanțare și care din motive obiective nu poate închide până în decembrie 2024, termenul prevăzut în contractul de finanțare, conform legii 102/2024 acum avem temei să prelungim termenul până la data la care se depune cererea de plată, respectiv 31 martie 2025”, a exemplificat Sorin Decă.

Sorin Decă a explicat și modificarea legislativă care a făcut posibila prelungirea contractelor de finanțare: „Mecanismul de redresare și reziliență spune că statul român depune cereri de plată către Comisie care sunt plătite în funcție de numărul de ținte și jaloane îndeplinite. Practic, legea spune că puteți să prelungiți contracte de finanțare peste acel termen, dar nu mai târziu de termenul la care este prevăzută depunerea cererii de plată care conține și acest jalon. Până acum aveam un singur document aprobat, respectiv mecanismul de redresare și reziliență prin Ordonanța 155 și acolo scria clar care sunt termenele, ori acum legea face o derogare și spune poti depăși, dar fără să depășești acea dată”.

Edupedu.ro: Ce să schimbă pentru școlile și primăriile care implementează proiecte prin PNRR?

Sorin Decă: Pentru primari, în situații în care riscă să nu se încadreze în termenul contractual de implementare al proiectului din diverse motive, de exemplu, si-au anulat proceduri de achiziție, sau nu au avut firme care să se înscrie, se poate prelungi contractul de finanțare.

Dacă reia acum în mai, iunie procedura, șansele să o închidă până în decembrie sunt foarte mici, înseamnă să semnezi contractul, îți livrează, faci recepția și plătești. Dacă o procedură durează 70 de zile, conform legii achizițiilor publice, e foarte greu să speri că și livrează când este atât de mare cerere în piață.

Noi le dăm posibilitatea ca în aceste situații, unde au avut diverse motive pentru care au demarat mai târziu, să facă solicitare de modificare prin act adițional a contractului de finanțare, să îl mai prelungești și să-i dai încă 3 luni, 4 luni sau 5 luni, 6 luni, cât consideră de cuviință.

Termenele maxime, conform noului calendar al cererilor de plată

Actualizarea termenelor s-a realizat având în vedere:

  • Prevederile Art. II din Legea nr. 102/16 aprilie 2024 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 8/2024 pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituțional și financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare si reziliență, precum si pentru modificarea si completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului național de redresare si reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile si nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare si reziliență,
  • Actualizarea Aranjamentului de tip operațional și a calendarului Cererilor de plată de către Comisia Europeană, ca urmare a modificărilor PNRR, potrivit informării Ministerului Educației.
DOCUMENT Informare privind actualizarea termenelor de implementare a investițiilor PNRR

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ANALIZĂ Paradoxul cadourilor pentru educatoare și profesori la privat, explicat de un psiholog și un antropolog. De unde vine febra cadourilor dezbătute pe Whatsapp?

Câți bani punem pentru doamna și ce luăm? “Atențiile” pentru profesori și educatoare monopolizează zilele acestea discuțiile dintre părinți, pe grupurile de Whatsapp. Iar febra strânsului de bani pentru profesori…
Vezi articolul
calendarul de depunere

OFICIAL Burse egale cu salariul net al unui profesor debutant pentru studenții care vor să devină profesori și aleg licența cu dublă specializare / Practica pedagogică este de 20% din cei patru ani, adică cel puțin 55% din disciplinele psihopedagogice

Cei care aleg să urmeze cursurile licenței didactice cu dublă specializare pot să primească burse de studiu în cuantum egal în cuantum egal cu salariul net al unui profesor debutant,…
Vezi articolul

Propunerile Consorțiului Universitaria pentru Guvern: revizuirea finanțării universităților, bani pentru cercetare, creație și sport, sistem mai bun de acreditare, clasificarea universităților după misiune și anvergură, monitorizarea parcursului profesional al absolvenților

Revizuirea sistemului de finanțare a universităților, finanțarea cercetării, creației și sportului în învățământul superior, îmbunătățirea sistemului de acreditare, echitate în reprezentarea studenților, profesorilor și universităților în consultări și decizii ce…
Vezi articolul