Școlile și grădinițele particulare autorizate primesc costul standard pe elev, adică finanțare de la stat, pe durata suspendării cursurilor. Textul publicat în Monitorul Oficial

9.543 de vizualizări
Repartizarea copiilor în clasa pregătitoare - costul standard pe elev
Foto: Freepik.com
Școlile și grădinițele particulare autorizate primesc costul standard pe elev, adică finanțare de la stat, în perioada suspendării cursurilor, potrivit Ordonanței de Urgență nr 70, publicată în Monitorul Oficial.

Statul asigură astfel finanţarea de bază și pentru preşcolarii din învăţământul particular şi cel confesional, autorizat provizoriu, precum şi pentru elevii din învăţământul general obligatoriu particular şi cel confesional, care studiază în unităţi de învăţământ autorizate provizoriu.

Ce este costul standard pe elev

De asemenea, statul asigură finanţarea de bază pentru învăţământul profesional, liceal particular şi cel confesional, autorizat provizoriu, pentru perioada suspendării cursurilor din anul școlar 2019-2020, începând cu data intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență.

Finanţarea se face în baza şi în limitele costului standard per elev, per preşcolar, după caz, conform metodologiei elaborate de Ministerul Educaţiei și Cercetării.

Reamintim că pe 15 martie Asociația Școlilor Particulare a solicitat ministerului alocarea acestui cost standard per elev și școlilor autorizate, ca măsură de sprijin pentru perioada crizei.

Ce prevede textul din Monitorul Oficial:

”Art. 38 –  Prin derogare de la dispozițiile art. 9 alin. (2) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, statul asigură finanţarea de bază  și pentru  preşcolarii şi elevii din învăţământul de stat, pentru  preşcolarii din învăţământul particular şi cel confesional, autorizat provizoriu, precum şi pentru elevii din învăţământul general obligatoriu particular şi cel confesional, care studiază în unităţi de învăţământ autorizate provizoriu. De asemenea, statul asigură finanţarea de bază pentru învăţământul profesional, liceal particular şi cel confesional, autorizat provizoriu, pentru perioada suspendării cursurilor din anul școlar 2019-2020, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență. Finanţarea se face în baza şi în limitele costului standard per elev, per preşcolar, după caz, conform metodologiei elaborate de Ministerul Educaţiei și Cercetării.

Art. 39 – Prin derogare de la dispozițiile art. 9 alin. (4) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, de suma aferentă finanțării de bază stabilită conform art. 9 alin. (4) din același act normativ beneficiază toţi preşcolarii şi elevii din învăţământul general obligatoriu, profesional şi liceal, particular şi confesional, care studiază în unităţi de învăţământ autorizate provizoriu, pentru perioada suspendării cursurilor din anul școlar 2019-2020,începând cu intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Citește și: ANALIZĂ Cele trei scenarii pentru redeschiderea școlii din septembrie. Cât sunt de fezabile și ce măsuri ratează Guvernul Orban pentru elevi

Art. 40 – Prin derogare de la dispozițiile art. 30 lit. c) și art. 31 lit d) din Ordonanța de Urgență nr. 75/2005  privind asigurarea calităţii educaţiei aprobată prin Legea nr. 87/2006 cu modificările și completările ulterioare, în situația stării de alertă, departamentul de acreditare numeşte o comisie de experţi în evaluare şi acreditare, care analizează raportul de evaluare internă, verifică prin corespondență și în modul online la instituţia solicitantă îndeplinirea standardelor pe domeniile şi criteriile prevăzute la art. 10 şi elaborează propriul raport de evaluare.”

SURSA: Freepik.com


1 comment
  1. Titlul este inexact: toate grădinițele particule autorizate primeau și înainte de acest act normativ costul standard per preșcolar. Noutatea este că, pe perioada stării de urgență primesc și unitățile autorizate provizoriu, care nu primeau înainte.

    Deci titlul ar trebui să sune “Școlile și grădinițele particulare autorizate provizoriu primesc, la rându-le, costul standard pe elev, adică finanțare de la stat, în perioada suspendării cursurilor, potrivit Ordonanței de Urgență nr 70, publicată în Monitorul Oficial”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Articol susținut de platforma LearnGate.ro

De ce experimentele îi ajută pe copii să învețe mai ușor chimia, fizica, biologia și matematica. Laura Băjenaru, profesor de științe și examinator Cambridge: Experimentele sunt esențiale pentru că toate științele sunt vizuale, iar elevii au o inteligența vizual-spațială pe care noi o ignorăm – interviu

Laura Băjenaru este profesoară de științe și examinator pentru Cambridge Assessment International Education. A absolvit Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor (Politehnica București) și are un Masterat în Biofizică…
Vezi articolul

Material susținut de Samsung Electronics Romania

VIDEO Elev în clasa a VII-a, reîntors în România după primii 5 ani de școală în Italia: Acolo mi-a plăcut că, de exemplu la matematică, nu predau oră de oră ca aici, ci o dată pe săptămână sau chiar la două săptămâni, ca să se asigure că toți știu

În școlile din Italia, în urmă cu doi ani, când Silviu a revenit acasă, în România, existau table interactive și table clasice, cu cretă, și erau folosite în paralel, spune…
Vezi articolul

Psihoterapeut: La început, nouă, părinților, ni se pare interesant că a învățat copilul să-și caute singur pe youtube. Ei bine, n-a învățat, se creează dependența asta de gest, de lumină. Copilul ajunge să nu știe să spună că îi e sete

„În momentul în care apare această dependență de ecrane, observăm că al nostru copil mănâncă doar dacă are acel ecran în fața lui”, a spus Monica Dobre, psihoterapeut, pentru TVR…
Vezi articolul

Un nou concurs școlar, anunțat de Ministerul Educației: Olimpiada Națională de Creativitate Științifică. Calendarul olimpiadelor naționale și internaționale

Un nou concurs școlar a fost anunțat de Ministerul Educației, care a publicat Calendarul olimpiadelor și competițiilor școlare internaționale, naționale și regionale pentru anul școlar 2018 – 2019. “În calendarul olimpiadelor…
Vezi articolul