Școlile și grădinițele din Afumați, Ilfov, se redeschid marți, după ce au fost închise luni. Prefectul județului: Este greșeala tuturor

6.745 de vizualizări
Daniel-Tudorel Zamfir în 2019, la depunerea jurământului în calitate de prefect / Foto: gov.ro
„Este greșeala tuturor”, a spus prefectul de Ilfov, Daniel-Tudorel Zamfir, la Digi 24, după ce a anunțat că toate școlile și grădinițele închise duminică printr-o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, pe care îl conduce, vor fi redeschise marți, iar elevii vor putea veni cu prezență fizică la cursuri, iar copiii la activitățile de la grădinițe.

„Astăzi se întrunește Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și se va discuta revenirea la cursuri în sistem cu prezență fizică pentru toți elevii din localitatea Afumați”, a declarat prefectul.

„De mâine se va reveni la școală, au fost informați deja directorii școlilor respective și au fost informați și părinții astfel încât mâine toți elevii să revină la cursuri”, potrivit lui Daniel-Tudorel Zamfir.

Revenirea la școală cu prezență fizică în Afumați are loc după ce Edupedu.ro a semnalat duminică un derapaj al autorităților din Ilfov prin hotărârea în ziua de duminică, pe baza ratei de infectare de sâmbătă de a suspenda școala cu prezență fizică în comuna Afumați.

Decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ilfov „este o încălcare flagrantă a ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății”, a declarat luni dimineața ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro.

Acesta a mai spus că „scenariul de funcționare al școlii pe întreaga săptămână se decide în funcție de rata de infectare înregistrată în ziua de vineri. E vineri, nu este sâmbătă, nu este duminică, nu este luni, nu este marți”.

Prefectul Zamfir a explicat că „s-a luat” această hotărâre și că „este greșeala tuturor”, deși semnătura de pe hotărârea respectivă îi aparține.

Foto: Captură Hotărârea CJSU Ilfov

În intervenția la Digi 24, prefectul a spus că „a fost o propunere venită din partea inspectoratului școlar, s-a discutat în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și s-a luat această hotărâre. Revenim asupra hotărârii respective și copiii vor reveni la școală”.

Moderator: De această dată nu a fost foarte clară prevederea din ordinul comun sau de ce s-a luat această decizie de revenire la școală?

Daniel-Tudorel Zamfir: A fost o greșeală de interpretare, de analiză a situației și a ordinului comun emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației.

Moderator: A cui este această greșeală?

Daniel-Tudorel Zamfir: Este greșeala tuturor pentru că propunerea a fost făcută din partea inspectoratului general din județ și cu avizul celor de la DSP, hotărârea a fost luată în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.”

Școlile și grădinițele care au intrat de luni în scenariul roșu au fost:

  • Școala Gimnazială nr. 1 Afumați;
  • Școala Primară nr. 2 Afumați;
  • Școala Primară nr. 3 Afumați;
  • Grădinița nr. 1 Afumați;
  • Grădinița cu program prelungit nr. 4.

Reglementările în vigoare sunt prevăzute de Ordinul 5.196/1.756, care reglementează, ca zi de referință pentru stabilirea scenariului în care învață elevii, ziua de vineri.

Pragul de infectare de 6 la mie în Afumați a fost atins în weekend, sâmbăta mai exact, iar comitetul a decis trecerea în online de pe o zi pe alta, duminică, începând cu ziua de luni. Până acum, în toate situațiile, școlile s-au închis integral, pe criterii epidemiologice, doar conform ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății.

Localitatea Afumați a depășit rata de infectare duminică, pe 19 septembrie, vineri rata de incidență fiind 5,34, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Educației.

Vineri, 17 septembrie, Ministerul Educației a anunțat că școlile din localitatea Afumați, județul Ilfov, vor funcționa în scenariul verde în săptămâna 20-24 septembrie, conform ratei de incidență care stă la baza deciziei de a închide școlile.


6 comments
  1. Cineva,comun așa,a dat un ordin ilegal și a închis niste scoli. Copiii sunt bulversați. De ce să lăsăm așa ceva să se întâmple iar ? Prefer sa văd niște măsuri împotriva celui care a semnat acest ordin. De preferat sa fie dat afară,din moment ce nu este capabil să citească niste normative. Nu este normal sa îi lăsăm să își bată joc de educația copiilor noștri și să fim impasibili. Eu daca încalc legea, plătesc. Să plătească și respectivul tovarăș prefect!!!

  2. Prostie tipic românească,interesul financiar și politic primează in fata siguranței și sănătății micuților copii numai o echipa slabă și fără coloana vertebrala sănătoasă poate sa ia astfel de decizii

  3. Mi se parea mai logic sa inceapa scoala primele doua saptamani online, avand in vedere ca multi se intorc din vacante si se evita astfel raspandirea virusului, decat sa ii chemi fizic, sa astepti sa se imbolnaveasca mii de elevi ca apoi sa i trimiti online. Ce asteptam, sa se imbolnaveasca mai multi, daca oricum tot online vor ajunge??? Pacat ca este haos, daca existau reguli stricte sanitare, testari, triaj al elevilor, se putea face scoala fizica fara probleme, dar tara asta zace intr-un mare vid decizional.

  4. Greșeala este a celor care au emis ordinul și obligă copii sa vina la școală o săptămână după ce a fost atinsa incidenta de 6 la mie care oricum implica un risc foarte mare de infectare în condițiile variantei delta ! Modificați ordinul pentru a se închide școală a doua zi după 6 la mie și să se redeschidă după ce 7 zile consecutiv scade sub acesta valoare. Nu va mai jucați cu sănătatea copiilor. !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un elev președinte de consiliu județean al elevilor ar fi profitat de funcție pentru a chiuli excesiv de la școală: „La mine în liceu toată implicarea civică nu este neapărat văzută bine” / Directoare: El la un moment dat a început să și profite. Unele activități nu au avut niciun fel de justificare

Președintele Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Prahova ar fi profitat de funcție pentru a chiuli excesiv de la școală și a fost demis de conducerea Consiliului Național (CNE). Acesta a…
Vezi articolul

Menținerea școlilor deschise sau sănătatea? „E ca și cum ai pune un copil să aleagă între tată și mamă, așa ceva nu se poate face”, spune ministrul Educației care susține că „trebuie găsit un echilibru între nevoia de educație și nevoia de sănătate” / Controalele în școli vor începe de luni, dar teste non-invazive încă nu vor exista

Acţiunile de control în şcoli privind respectarea tuturor regulilor de protecţie sanitară în contextul pandemiei de COVID-19 vor începe de luni, 4 octombrie, a anunțat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la…
Vezi articolul