VIDEO Școlile se vor redeschide în condiții normale și nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid, anunță Ministerul Educației / Ligia Deca: Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri

9.152 de vizualizări
Foto: Captură video
Școlile se vor redeschide în condiții normale și nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid, potrivit unui anunț al Ministerului Educației. „Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației, într-o conferință de presă comună de la sediul Ministerului Sănătății.

Ligia Deca a spus că „în acest moment nu suntem în situația în care să suspendăm cursurile” și că insistă pentru rolul de prevenție pe care școala îl poate avea în această perioadă epidemică. „Cu prevenție, cu triaj epidemiologic, eu sper ca procesul educațional să continue în mod normal, așa cum a continuat în fiecare an, chiar dacă a fost sau nu sezon de viroze respiratorii”, a mai declarat Deca.

La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că nu va fi declarată epidemie de gripă, ci „stare de alerta epidemică”, iar toate măsurile sunt la nivel de recomandare.

Ministerul Educației a mai anunțat, în condițiile în care la Ministerul Sănătății a avut loc o ședință cu autoritățile din Sănătate, că „în funcție de evoluția situației epidemiologice, vom avea în vedere încheierea unui protocol comun ME-MS”.

Edupedu.ro a transmis principalele declarații de la Ministerul Sănătății.

Alexandru Rafila:

Sezonul gripal este mai rapid în acest an, perioada de maxim al numărului de cazuri s-a decalat. Situația se datorează circulației mai reduse a virusurilor în 2021 și 2022.

Durata acestor valuri de infecției este de obicei între 1 și 4 săptămâni. Estimăm că spre sfârșitul lunii ianuarie o să intrăm în descrștere.

Măsuri recomandate: evitarea aglomerațiilor, purtarea măștii în spații aglomerate, consultarea medicilor de familie, continuarea vaccinării antigripale.

Foto: captură din conferința Ministerului Sănătății

La nivelul unităților școlare: efectuarea triajului zilnic, purtarea măștii de protecție este recomandată, informarea părinților care sunt simptomele virozelor respiratorii, aerisirea spațiilor.

Ligia Deca:

Am discutat și de măsurile de prevenție. Școlile și procesul educațional vor reîncepe începând cu 9 ianuarie. Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri, considerăm că după doi ani pandemici elevii trebuie să participe la procesul educațional.

Recomandăm aerisirea încăperilor în pauze.

În privința recomandărilor când apar simptome, să fie respectate regulile în acest sens.

Avem promisiuni de sprijin din partea DSP astfel încât toate informațiile să fie puse la dispoziția părinților.

Mâine avem ședință cu inspectoratele pentru pregătirea deschiderii școlilor.

În cazul în care copiii au simptome, recomandăm izolarea la domiciliu și urmarea indicațiilor de la medici.

În acest moment nu suntem în situația în care să suspendăm cursurile, așa cum spuneam, cu prevenție, cu triaj epidemiologic, eu sper ca procesul educațional să continue în mod normal, așa cum a continuat în fiecare an, chiar dacă a fost sau nu sezon de viroze respiratorii.

Recomandările sunt legate de triajul epidemiologic făcut în colaborare cu familiile, o dată este un triaj acasă, al doilea este la începutul orelor de curs de către profesor, învățător, educator, care vede pentru prima dată elevii sau preșcolari, el este unul observațional adică dacă sunt observate simptome sunt informați părinții sau aparținătorii care mai departe informează medicul de familie și sunt urmate indicațiile terapeutice ulterior.

Conduita școlii trebuie să fie, din punctul meu de vedere, una de prevenție așa cum este când avem răspândire accelerată a acestor viroze respiratorii.

Despre triaj: Orice cadru didactic, la începutul orelor de curs, poate observa dacă există simptome specifice virozelor respiratorii și, așa cum spuneam, direcțiile de sănătate publică vor ajuta prin informări, atât inspectoratele, cât și școlile, cu toate informațiile necesare, în așa fel încât acest triaj să fie unul eficient.

Reporter: Credeți că vor fi de acord cadrele didactice să facă acest triaj?

Ligia Deca: Cred că este responsabilitatea noastră, a tuturor, atât părinți, cât și profesori, cât și management școlar, să prevenim răspândirea virusului gripal și atunci sunt convinsă că toți cei implicați în procesul educațional va vor face tot ce le stă în putință ca lucrurile să continue normal în școli.

Reamintim că joi dimineață mai multe televiziuni centrale au dat anunțuri că azi este posibilă luarea unei decizii de închidere a școlilor pe fondul creșterii numărului de cazuri de gripă, lucru infirmat de autorități.

Edupedu.ro a scris, pe surse, că școlile vor începe activitatea de după vacanță în condiții normale, cursurile se vor desfășura fără alte obligații suplimentare și că nu se pune problema închiderii unităților de învățământ, dar că vor fi făcute recomandări pentru triaj epidemiologic și purtarea măștilor de protecție, acolo unde sunt cazuri de gripă.

Prima zi de școală din anul 2023 este luni, 9 ianuarie, și aceasta deschide modulul 3 de cursuri. Elevii și profesorii merg la școală până vineri, 3 februarie, 10 sau 17 februarie, când vor începe vacanța de schi de o săptămână, decisă diferit de la un județ la altul, potrivit structurii anului școlar 2022-2023 pe care o puteți consulta în acest articol, alături de calendare pentru fiecare județ, care se pot descărca în calculator/telefon.

Articol în curs de actualizare


4 comments
  1. In sfarsit cineva care gandeste. Ce online, ce hibrid pe scumpetea asta cand fiecare trage sa poata plati cheltuielile? Cu ocazia acestor scumpiri poate va intelege si “poolimea” din privat cum a fost pentru noi, ca profesori, sa predam juma de zi pe curentul si caldura noastre.

  2. S-a intalnit Dr. LENE cu Dr. INCOMPETENTA si din adancul gandirii lor au stabilit ca nu declara epidemie pentru ca se impun restrictii cf. legii.

    Legi proaste si de prostie din abundenta. E o epidemie de prostie PSD PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

De luni, profesorii universitari vor face grevă de avertisment, anunță Anton Hadăr, președintele Alma Mater: Premierul Ciucă și Marcel Ciolacu n-au vrut să-și asume grilele de salarizare pe care noi le-am creat și care se află la Ministerul Muncii

De luni, 22 mai, profesorii din învățământul superior vor face grevă de avertisment, după cum a anunțat Anton Hadăr, președintele Alma Mater (federație reprezentativă în mediul universitar). Declarațiile au fost…
Vezi articolul

Șeful Inspectoratului de Poliție Dolj, către elevi: Dacă vreun coleg sau prieten vă roagă să faceți ceva cu care voi nu sunteți de acord, refuzați categoric, indiferent de promisiunile sau amenințările primite

„Dacă vreun coleg sau prieten vă roagă să faceți ceva cu care voi nu sunteți de acord, refuzați categoric, indiferent de promisiunile sau amenințările primite”, a transmis elevilor Laurențiu Dumitrescu,…
Vezi articolul

Elevii legitimați pot participa la Olimpiada națională a sportului școlar (O.N.S.Ș.), potrivit Ordinului pentru modificarea Regulamentului de organizare și desfășurare a competițiilor sportive școlare

La Olimpiada națională a sportului școlar (O.N.S.Ș.) au dreptul de participare toți copiii și elevii din unitățile de învățământ preuniversitar înscriși, la data de 1 octombrie a anului școlar în…
Vezi articolul
Programul Școala după școală

Copiii români din Germania vor putea participa din acest an școlar la cursuri gratuite de Limbă, cultură și civilizație românească / Germania se alătură Spaniei, Italiei, Belgiei, Portugaliei, Franței și Irlandei, țări care sunt deja în proiect

Copiii români din Germania vor putea participa la cursuri gratuite de Limbă, cultură și civilizație românească (LCCR), proiect implementat din 2007 de Ministerul Educației Naționale prin intermediul Institutului Limbii Române…
Vezi articolul

VIDEO Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: Profesorul se impune prin cunoștințe, printr-un comportament profesionist, printr-o atitudine echilibrată și deschisă față de copii, îi încurajează să învețe și să nu le fie frică de încercări și experimente

Președinta Republicii Moldova le-a vorbit profesorilor din țara sa despre schimbările pe care urmează să le aibă în sistemul de învățământ, despre cum ei vor fi cei care le vor…
Vezi articolul