„Și în acest moment există cadrul legal care permite școlilor să decidă trecerea la activitatea online”, a spus ministrul Educației într-o declarație de presă, sâmbătă. Acest lucru este decis de Consiliul de Administrație al unității de învățământ, împreună cu Direcția de Sănătate Publică, a mai precizat oficialul.
Declarația ministrului Sorin Cîmpeanu:
“Ministerul Educației a prevăzut în ordinul comun cu Ministerul Sănătății ca indiferent de numărul cazurilor de infectare, în situația în care, din motive obiective, normele de protecție sanitară nu pot fi respectate, activitatea didactică să se desfășoare online. Prin urmare, și în acest moment există cadrul legal care permite școlilor să decidă trecerea la activitatea online, dacă acest lucru este decis de Consiliul de Administrație al unității de învățământ, împreună cu Direcția de Sănătate Publică.
Prevederile cuprinse în art 3 alineatul (2), coroborat cu art 6 alineatul (9) dispun acest lucru.
În același timp, subliniem faptul că activitatea didactică se desfășoară la nivelul național, iar reglementările privesc întregul sistem. Deciziile care privesc modul de desfășurare a activității sunt luate de autorități, pe baza unor argumente tehnice și nu ca urmare a unui proces de consultare.
Toate deciziile luate sunt în interesul elevilor și pentru asigurarea dreptului la educație și în același timp a dreptului la sănătate. Înțelegem îngrijorările manifestate în spațiul public de Consiliul Național al Elevilor și îi asigurăm de faptul că toate deciziile autorităților se iau în interesul școlii și al elevului, în echilibru între dreptul la sănătate și dreptul la educație, motiv pentru care Ordinul comun este asumat de către ministrul Sănătății (pentru dreptul la sănătate) și ministrul Educației (pentru dreptul la educație), în baza Hotărârii CNSU”.
Ce prevăd articolele indicate de ministrul Educației:
Ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației este cel care reglementează în această perioadă activitatea din școli, în condiții de pandemie. Vinerea trecută a fost eliminat din decizia de a închide școala și a trece la învățarea online, pragul ratei de incidență de 6 la mie, școlile putând să se închidă dacă au cazuri în mai mult de 50% din clase sau dacă așa decid, în funcție de alți factori.
Articolul 3, alineatul 2:
- (Consiliul de administrație al unității de învățământ propune ISJ/ISMB aplicarea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ)
- În situații justificate de infrastructura și resursele existente, unitățile de învățământ/unitățile conexe pot desfășura activități didactice în sistem online cu aprobarea ISJ/ISMB, chiar și în situația în care nu se impune suspendarea cursurilor cu prezență fizică în condițiile art. 6.
Articolul 6, alineatul 9:
- La apariția cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligația de a anunța conducerea unității de învățământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ, înainte de îndeplinirea condițiilor de la alin. (2).
- Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.
Declarația lui Sorin Cîmpeanu vine după ce vineri președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – EDUPART a solicitat ministrului Educației și ministrului Sănătății să modifice legislația astfel încât școlile să poată suspenda predarea față în față și trece online, prin decizia Consiliului de Administrație, atunci când în localitate rata de incidență depășește 6/1000. În apelul lor, ei solicită, totodată, să se garanteze accesul la școala online pentru elevii cu o serie de boli și afecțiuni.
Sâmbătă dimineața, Consiliul Național al Elevilor a cerut ca decizia închiderii unei școli în localitățile cu incidență peste 6 la mie să fie luată de Consiliul de Administrație al acesteia, pe baza principiului descentralizării. „Menținerea unităților de învățământ deschise presupune, pentru mulți elevi, utilizarea mijloacelor de transport în comun și interacționarea cu un număr mare de persoane din comunitate, factori care conduc la răspândirea vertiginoasă a virusului”, se arată în comunicatul CNE.
Potrivit celor mai recente date centralizate de Ministerul Educației, miercuri, 6 octombrie, erau 121 de școli închise, în care toți elevii învățau online.
Articolul este în curs de actualizare