Școlile pot să își suspende activitatea și să treacă în online și în prezent, pe baza legislației în vigoare, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, după ce președintele Federației părinților și cel al Consiliului elevilor au cerut ca decizia trecerii în online să fie la școli, peste pragul de 6 la mie

43.782 de vizualizări
colegiile universitare la care se intră fără BAC
Sorin Cîmpeanu / Foto: Gov.ro

Declarația ministrului Sorin Cîmpeanu:

“Ministerul Educației a prevăzut în ordinul comun cu Ministerul Sănătății ca indiferent de numărul cazurilor de infectare, în situația în care, din motive obiective, normele de protecție sanitară nu pot fi respectate, activitatea didactică să se desfășoare online. Prin urmare, și în acest moment există cadrul legal care permite școlilor să decidă trecerea la activitatea online, dacă acest lucru este decis de Consiliul de Administrație al unității de învățământ, împreună cu Direcția de Sănătate Publică.

Prevederile cuprinse în art 3 alineatul (2), coroborat cu art 6 alineatul (9) dispun acest lucru.

În același timp, subliniem faptul că activitatea didactică se desfășoară la nivelul național, iar reglementările privesc întregul sistem. Deciziile care privesc modul de desfășurare a activității sunt luate de autorități, pe baza unor argumente tehnice și nu ca urmare a unui proces de consultare.

Toate deciziile luate sunt în interesul elevilor și pentru asigurarea dreptului la educație și în același timp a dreptului la sănătate. Înțelegem îngrijorările manifestate în spațiul public de Consiliul Național al Elevilor și îi asigurăm de faptul că toate deciziile autorităților se iau în interesul școlii și al elevului, în echilibru între dreptul la sănătate și dreptul la educație, motiv pentru care Ordinul comun este asumat de către ministrul Sănătății (pentru dreptul la sănătate) și ministrul Educației (pentru dreptul la educație), în baza Hotărârii CNSU”.

Ce prevăd articolele indicate de ministrul Educației:

Ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației este cel care reglementează în această perioadă activitatea din școli, în condiții de pandemie. Vinerea trecută a fost eliminat din decizia de a închide școala și a trece la învățarea online, pragul ratei de incidență de 6 la mie, școlile putând să se închidă dacă au cazuri în mai mult de 50% din clase sau dacă așa decid, în funcție de alți factori.

Articolul 3, alineatul 2:

  • (Consiliul de administrație al unității de învățământ propune ISJ/ISMB aplicarea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ)
  • În situații justificate de infrastructura și resursele existente, unitățile de învățământ/unitățile conexe pot desfășura activități didactice în sistem online cu aprobarea ISJ/ISMB, chiar și în situația în care nu se impune suspendarea cursurilor cu prezență fizică în condițiile art. 6.

Articolul 6, alineatul 9:

  • La apariția cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligația de a anunța conducerea unității de învățământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ, înainte de îndeplinirea condițiilor de la alin. (2).
  • Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.

Declarația lui Sorin Cîmpeanu vine după ce vineri președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – EDUPART a solicitat ministrului Educației și ministrului Sănătății să modifice legislația astfel încât școlile să poată suspenda predarea față în față și trece online, prin decizia Consiliului de Administrație, atunci când în localitate rata de incidență depășește 6/1000. În apelul lor, ei solicită, totodată, să se garanteze accesul la școala online pentru elevii cu o serie de boli și afecțiuni.

Sâmbătă dimineața, Consiliul Național al Elevilor a cerut ca decizia închiderii unei școli în localitățile cu incidență peste 6 la mie să fie luată de Consiliul de Administrație al acesteia, pe baza principiului descentralizării. „Menținerea unităților de învățământ deschise presupune, pentru mulți elevi, utilizarea mijloacelor de transport în comun și interacționarea cu un număr mare de persoane din comunitate, factori care conduc la răspândirea vertiginoasă a virusului”, se arată în comunicatul CNE.

Potrivit celor mai recente date centralizate de Ministerul Educației, miercuri, 6 octombrie, erau 121 de școli închise, în care toți elevii învățau online.

Articolul este în curs de actualizare


16 comments
  1. Nici o scoala nu se inchide din decizia CA deoarece toti directorii sunt unsi politic, de la inspectotu sef judetean, care la randul sau i-a numit pe acestia. Si nici un director nu doreste sa dezamageasca sau sa se puna rau cu sistemul caci isi pericliteaza functia!
    Hahahaha…. urmeaza mascsarada de consurs a directorilor… mai da ce prosti ne mai credeti… chiar dupa 31 de ani!

  2. ”Cum e turcu și pistolul” sau ”Cei care se aseamănă se aduna” se potriveste perfect pentru acest politruc numit ministru al educatiei si primul sau ministru, Super-Mâțu! Doi oameni care ce spun astazi neagă maine si ar face orice sa ramana pe functie! Romania a ajuns tara acestor saltimbanci, hopa mitici care isi bat joc de demnitațile pe care sunt numiti si nu lucreaza decat pentru gasca si ei insisi!
    Orice tara se ridica prin conducatori luminati! La noi lumina e stinsa ! Noapte buna!

  3. Cu trei ore in urma, am scris un comentariu pe care nu l-ati postat. Acum cateva minute, am mai scris un comentariu.Le-am salvat pe ambele.
    In numele democrației atat de calcate in picioare de politicieni, va cer respectuos sa imi postati ambele comentarii.

    1. Ho, calmeaza-te,Edupedu traieste din donatii si nu au om sambata si duminica om care sa se ocupe de rubrica de comentarii. Nu te saboteaza nimeni, calmeaza-te si ia-ti medicamentele.

  4. De ce pana acum ministrul a ascuns elevilor, parintilor si cadrelor didactice aceasta portita legala si a preferat sa ii vada pe elevi imbolnavindu-se pe capete si pe profesori facand ore online în clase goale, ore hibrid cu reteaua scolii slaba?

  5. M(S)inistrul minte, ca de obicei… vineri Consiliul de Administratie din unitatea mea a solicitat ISJ-ului trecerea integrala in online, iar ISJ-ul a refuzat, pe motiv ca inca nu s-a a ajuns ca 50% din numarul de clase sa fie oficial infectate (in prezent sunt 40%). La ritmul de infectare actual sigur saptamana viitoare oricum se va atinge acel prag (stabilit absolut “din burta” de 50%), daca treceam in online de luni (consiliul elevilor si cel al parintilor din scoala erau si ei de acord) macar evitam un anumit numar de infectari (din care statistic procentual ajung un anumit numar la internari in spital, eventual la ATI sau chiar mai rau)! Dar n-ai cu cine discuta rational, cei din minister si ISJ-uri parca sunt lobotomizati….

  6. Da da treciti online dar sa asigurați celor ce nu au calculatoarele ca nu toți și le permite mai ales uni nu au semnal la internet dacă tot va străduiți dat-i copiilor sa aibe pe ce sa învețe.

  7. Rușine! O intoarce ca la Ploiesti.
    Scolile sunt pline de covizi si de contacti.
    Aproape toate clasele sunt hibrid si online. Profesorii isi intrerup mereu orele de curs, alarmati cand reteaua scolii e suprasolicitata si nu funcționează bine.
    Daca se tineau cursurile online 5-6 săptămâni, mergeau toate bine. Acasa, profesorii au internet bun, nu s-ar fi tot întrerupt orele de curs,nu ar fi fost cursuri paguboase hibrid.
    Ministrul educatiei ne-a nenorocit si elevii, si orele de curs, prin incapatanarea sa.

  8. Dl ministru. Directorii de scolii nu își asuma riscul. Profesorii bolnavi de la clasele copiilor anunță 2 săptămâni de concediu medical. Fără sa se declare pozitivi. Pana și asistenta medicala este în concediu medical. Și totuși cine își asuma răspunderea?

  9. ATUNCI FNAP SA TRIMITA LUNI O ADRESA CATRE C.A . DIN TOATE SCOLILE ( SAU MACAR IN LOCALITATILE CU PESTE 3 LA MIE – PESTE 3 ESTE NESIGUR PENTRU ELEVI CONFORM OPINIILOR SPECIALISTLOR ADEVARATI ) SI SA CEARA CURSURI ON LINE IN TEMEIUL ART 3 ALIN 2 DIN ORDIN !

  10. Tovarasu asta ministru e tare SINISTRU o tot tine pe a lui…parca restul vorbesc cu un surd care nu pricepe limba romana…Un mare INTELIGENT al educatiei. Se vede dupa moaca cat este de batut in cap, parca este de pe alta planeta… Unde au gasit specimenul asta batut in cap cu leica tipic comunist…. Cu asta si ceilalti ca el care ne conduc ajungem la balamuc…

  11. Pe scurt este vina directorilor ca nu au trecut scolile in online, puteau sa ceara asta fiindca nu a fost asigurata testarea. S-a spalat pe maini a plasat vina in alta parte, dar nu va uita nimeni cum a scos rata de 6 la mie ca a crezut ca nu poate fi atinsa cand a fost pusa.

  12. Am crezut ca e ceva de capul lui(Campeanu) , dar se pare ca vrea doar sa fie cat mai mult in functie sa primeasca si el pensie speciala in rest haos in tot sistemul de invatamant din toata tara. Rusine sa va fie ! , pacat ca nu cunoasteti ccuvantul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

FOTO Aproape 40% din profesorii din Franța au fost în grevă joi, susține Ministerul Educației de la Paris / O zi de protest față de reforma pensiilor va mai fi pe 31 ianuarie / Sindicatele îndeamnă la acțiuni locale până atunci

Aproape 40% din profesorii francezi de învățământ primar și cei din gimnazii și licee, în medie, au fost în grevă joi, 19 ianuarie, când sindicatele au organizat manifestații ample în…
Vezi articolul