Școlile pot primi bani pentru a înființa camera-resursă pentru suport educațional și psihopedagogic, obligatorie din anul școlar 2025-2026, într-un apel de 24 de milioane de euro pentru incluziunea elevilor cu CES

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com

Școlile pot primi bani pentru a înființa camera-resursă pentru suport educațional și psihopedagogic, obligatorie din anul școlar 2025-2026, într-un apel de 24 de milioane de euro pentru incluziunea elevilor cu cerințe educaționale speciale, CES, lansat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Școlile de masă, școlile speciale, Inspectoratele Școlare, Centrele Județene de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) pot depune proiecte până pe 31 ianuarie 2025.

Camera-resursă ar fi trebuit să se realizeze în fiecare școală, începând cu anul școlar 2024-2025, conform legii învățământului preuniversitar, dar Guvernul a amânat în decembrie 2023 aplicarea până la începutul anului școlar 2025-2026 prin OUG.

Art 67 – La nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar se realizează cel puțin o cameră-resursă pentru suport educațional și psihopedagogic, conform standardelor aprobate prin ordin al ministrului educației, în termen de un an școlar de la data intrării în vigoare a prezentei legi. 

Camerele-resursă pentru suport educațional și psihopedagogic sunt dotate corespunzător pentru desfășurarea activităților de consiliere, asistență psihopedagogică, sprijin educațional, logopedie și/sau alte terapii specifice.

Activități finanțate în apelul „Incluziunea copiilor și tinerilor cu cerințe educaționale speciale”

Prezentele apeluri de proiecte urmăresc finanțarea măsurilor dedicate îmbunătățirii accesului și participării la educație a copiilor și tinerilor cu CES în vederea prevenirii părăsirii timpurii a școlii și a integrării socio-culturale. Evaluarea eligibilității Cererii de finanțare se realizează în conformitate cu Anexa nr. 2 – Criterii de evaluare tehnică și financiară preliminară a prezentului Ghid al Solicitantului Condiții Specifice.

Activități obligatorii:

Activități opționale:

Proiectele pot să includă oricare dintre următoarele activități și/sau subactivități, în acord cu nevoile grupului țintă:

În cadrul apelului, activitățile obligatorii reprezintă activități de bază, iar bugetul alocat activităților obligatorii trebuie să reprezinte minimum 50% din bugetul total eligibil al proiectului.

Pentru fundamentarea activităților de bază, solicitantul poate atașa la cererea de finanțare Analiza de nevoi a membrilor grupului țintă pe baza căreia au fost fundamentate măsurile propuse la finanțare. Această analiză de nevoi este opțională, dar se punctează suplimentar.

Bugetul alocat apelului„Incluziunea copiilor și tinerilor cu cerințe educaționale speciale”

Bugetul total alocat apelurilor de proiecte este de 24.852.941,00 Euro, din care contribuția UE este de 20.000.000,00 Euro, iar contribuția națională este de 4.852.941,00 Euro, repartizat la nivelul celor două categorii de regiuni de dezvoltare, după cum urmează:

Rata de cofinanțare

Cuantumul asistenței financiare nerambursabile se stabilește în mod individual, în funcție de modalitatea de organizare juridică a solicitantului (liderului de parteneriat și a partenerilor) în conformitate cu subcapitolul 2.2. „Cofinanțarea proprie minimă a beneficiarului“ din Ghidul Solicitantului Condiții Generale PEO.

În cadrul prezentului apel de proiecte, rata de cofinanțare din Fondul Social European+ este de: 

Categorii de solicitanți eligibili

În cadrul prezentului apel de proiecte, solicitanții eligibili sunt:

Categorii de parteneri eligibili

Pentru prezentul apel, alte tipuri de parteneri pot fi selectați, în funcție de specificul proiectului, după cum urmează:

Proiectele care includ în grupul țintă copii/elevi/tineri cu deficiențe/dizabilități și/sau CES înmatriculați în unități de învățământ de masă din medii dezavantajate vor primi punctaj suplimentar, potrivit Ghidului Solicitantului.

DOCUMENT Ghidul Solicitantului din apelul „Incluziunea copiilor și tinerilor cu cerințe educaționale speciale”

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version