„Școlile pot interzice complet telefonul mobil prin regulamentul de organizare. Ministerul nu a mers pe o interdicție totală a telefoanelor mobile, pentru că sunt școli care se află în zone îndepărtate, sunt copii care fac naveta și în aceste cazuri este nevoie ca părinții să poată lua legătura cu ei”, a declarat ministrul Educației Ligia Deca, la TVR Info, pe 4 septembrie.
Ligia Deca a fost întrebată de ce telefoanele mobile nu au fost interzise în școli, așa cum se întâmplă în alte țări.
„Să vedem cum funcționează în acest an posibilitatea ca școlile să decidă, ele să interzică și dacă va fi nevoie de altă măsură, o vom lua la momentul oportun. Să vedem câte școli optează pentru interzicere totală și să vedem cum funcționează sistemul”, a spus Ligia Deca.
Ministrul Educației a explicat de ce măsura interzicerii totale a telefoanelor mobile nu a fost luată de Minister: „La nivel național, nu am introdus această interdicție pentru că sunt școli care se află în zone îndepărtate, sunt copii care fac naveta și în aceste cazuri este nevoie ca părinții să poată lua legătura cu ei pentru preluare, în pauze, să-i anunțe că nu pot să ajungă”.
Declarațiile ministrului Educației Ligia Deca despre interzicerea telefoanelor mobile în școli
„Am discutat și această posibilitate când a fost scris articolul și ulterior, în discuțiile pe ROFUIP, au fost foarte multe discuții vizavi de posibilitatea interzicerii totale. Am lăsat la latitudinea școlii, școala poate interzice total, școala, dacă vrea, prin regulamentul de organizare, poate să spună că nu e interzis doar la cursuri, ci este interzis să intri în incintă. Nu e o problemă.
La nivel național, nu am introdus această interdicție pentru că sunt școli care se află în zone îndepărtate, sunt copii care fac naveta și în aceste cazuri este nevoie ca părinții să poată lua legătura cu ei pentru preluare, în pauze, să-i anunțe că nu pot să ajungă. Și atunci mi s-a părut firesc să lăsăm școala să decidă ce este sau nu oportun, în funcție de situația pe care o are.
Dacă o școala este în oraș și se poate ajunge ușor la copii și sunt alte metode prin care pot fi contactați, școala poate interzice cu totul, nu intră nimeni în școală cu telefonul mobil decât dacă există o permisiune specială.
Alte școli care se află în situații unde e nevoie de această comunicare între familie și elevi. Sigur, în afara orelor, atunci ei pot decide în funcție de situația pe care o au. Cam acesta a fost raționamentul pentru care nu a mers pe o interdicție totală.
Am văzut că există țări care au mers această interdicție. Să vedem cum funcționează în acest an posibilitatea ca școlile să decidă, ele să interzică și dacă va fi nevoie de altă măsură, o vom lua la momentul oportun. Întotdeauna măsurile trebuie discutate în funcție de impact și eventual modificate pentru a fi îmbunătățite. Deci, eu nu exclud o discuție ulterioară, dar, din nou, haideți să vedem câte școli optează pentru interzicere totală și să vedem cum funcționează sistemul.”
Art. 182 din Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2024
(6) Utilizarea telefoanelor mobile sau a oricăror alte echipamente de comunicații electronice de către elevi se realizează conform prevederilor legale stipulate în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare; utilizarea acestora în timpul orelor de curs se poate face numai la solicitarea cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească.
(7) Nerespectarea prevederilor referitoare la utilizarea telefoanelor/a altor echipamente de comunicații electronice poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea predării, după caz, către părinți/reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau beneficiarilor primari majori conform regulamentului de organizare și funcționare al unității de învățământ.
Prevederi despre utilizarea telefoanelor mobile în școli din Statutul Elevului 2024, Art. 15
Elevilor le este interzis:
g) să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul examenelor, olimpiadelor și concursurilor școlare. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu cerințe educaționale speciale (CES) sunt autorizați să le folosească;
h) să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.
Pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ, iar în lipsa acestora cadrul didactic desemnat să efectueze serviciul pe școală.
Nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de către personalul didactic/didactic auxiliar al unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevi, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească;
Prevedere din Legea învățământului preuniversitar despre utilizarea telefonului mobil în școală:
Art. 106 (4) Utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.
Printre țările care au interzis telefoanele mobile în școli se numără Grecia, Anglia și Ungaria:
- În Grecia, utilizarea telefoanelor mobile la cursuri va fi interzisă din septembrie, a anunțat ministrul Educației / Elevii pot fi suspendați dacă încalcă regula și pot fi exmatriculați dacă înregistrează în clasă
- Telefoanele mobile, interzise în școlile din Anglia pentru elevi, inclusiv în pauze, anunță Guvernul britanic. Ministrul Educației: Școlile sunt locuri în care copiii trebuie să învețe, iar telefoanele sunt o distragere nedorită
- Ungaria va interzice telefoanele mobile în școli, de la 1 septembrie. Elevii trebuie să le predea profesorilor la intrare și le recuperează la finalul cursurilor
Foto: © Oksun70 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
1 comment
Madam Deca, poate nu stiai, dar educatia nu se face cu “sa vedem”…