Școlile pot să facă statele de plată pentru salariile aferente lunii martie, pe care le primesc profesorii în luna aprilie, după ce aplicația de salarizare a personalului din Învățământ a fost din nou actualizată. Vineri, 29 martie, Edupedu.ro a scris că, în luna aprilie 2024, profesorii primesc plata restanțelor salariale din ordonanța de urgență nr. 48 din 2022. Inițial, aplicația de salarizare din Educație a fost actualizată la sfârșitul săptămânii trecute.
- Conform ordinului nr. 86 din 2005 al Ministerului de Finanțe, care stă la baza reglementării datelor din lună la care se primesc salariile pentru bugetari, angajații din Educație primesc regulat salariile pe data de 14 a lunii.
„Modificările aduse la versiunea 2.42.2 constau în:
- remediere eroare trimitere stat de plată
- remediere eroare stat de plată
ATENȚIE! Statele de plată aferente lunii martie 2024 se pot trimite doar cu versiunea 2.42.2.”, se arată în documentul primit de școli.
Tot în luna aprilie, profesorii și angajații din sistemul de Învățământ primesc o tranșă din plata unor restanțe salariale ce au fost stabilite prin hotărâri judecătorești, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Plata se va face eșalonat, în 5 ani. Este vorba despre ordinul nr. 3.841 din 26 februarie 2024, privind stabilirea procedurii de efectuare a plății sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unitățile/instituțiile din învățământul preuniversitar de stat, aferente tranșelor cu data scadentă în anul 2024.
Despre OUG 48/ 2022 – plata eșalonată pe 5 ani a diferențelor de drepturi salariale
Amintim că, aprobată în aprilie 2022, Ordonanța de urgență nr. 48/ 2022 a fost elaborată după negocierile dintre guvern și reprezentanții profesorilor, după ce sindicatele acestora au obținut în instanță plata diferențelor salariale. Actul normativ prevede că sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale stabilite se plătesc eșalonat, pe o perioadă de 5 ani.
a)în primul an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 5% din valoarea diferențelor salariale;
b) în al doilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 10% din valoarea diferențelor salariale;
c) în al treilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 25% din valoarea diferențelor salariale;
d) în al patrulea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 25% din valoarea diferențelor salariale;
e) în al cincilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 35% din valoarea diferențelor salariale.
Potrivit OUG nr. 48/2022, pentru anul 2022, sumele se plăteau într-o singură tranșă în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, prevede art. 4, alin. (4) din ordonanța amintită. Chiar și așa, mai multe inspectorate școlare au primit ultimatumuri și în noiembrie 2022 și în martie 2023 pentru cere de la școli sumele de plată a diferențelor salariale.
Plățile au început cu întârziere. Edupedu.ro a scris în august 2023 că unii profesori nu primiseră plata restanțelor salariale din ordonanța 48 din 2022, potrivit surselor noastre. Pentru anul 2023, banii ar fi trebuit virați până pe 30 iunie, într-o singură tranșă.
Impactul bugetar estimat este de 1.20 miliarde lei, eșalonat, în perioada 2022-2026, spunea fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu.