Școlile pot decide dacă îi cheamă pe elevi la ore pe 23 decembrie sau nu, anunță ministrul Educației

45.417 vizualizări
Foto: © Michele D’Ottavio | Dreamstime.com
„Fiecare director de școală va putea hotărî, după consultarea cadrelor didactice, dacă pe 23 decembrie elevii vor desfășura cursuri cu prezență fizică sau dacă activitățile pot fi adaptate astfel încât să răspundă așteptărilor în contextul particular al sărbătorilor”, a declarat astăzi Sorin Cîmpeanu jurnaliștilor acreditați la Ministerul Educației.

Ministrul Educației a explicat de ce a luat această decizie: „Am luat această decizie atât pentru a veni în întâmpinarea dorinței copiilor și părinților de a dedica această zi pregătirilor pentru Ajunul Crăciunului, cât și în spiritul descentralizării promovate în acest an de Ministerul Educației, astfel încât unitățile de învățământ să poată adapta mai eficient activitățile lor așteptărilor și nevoilor societății”.

Declarația lui Sorin Cîmpeanu, despre organizarea ultimei zile de școală, înaintea vacanței de iarnă:

„Dată fiind configurația acestui an școlar și provocările pe care acesta le-a adus pentru copii și cadre didactice, Ministerul Educației a decis să ofere posibilitatea unităților școlare să adapteze modul în care se va organiza ziua de 23 decembrie, din punct de vedere didactic. 

Astfel, fiecare director de școală va putea hotărî, după consultarea cadrelor didactice, dacă pe 23 decembrie elevii vor desfășura cursuri cu prezență fizică sau dacă activitățile pot fi adaptate astfel încât să răspundă așteptărilor în contextul particular al sărbătorilor, în care activitățile de învățare să se poată organiza de manieră nonformală și informală, eventual printr-un proiect pe o temă care să implice întreaga familie și care să fie prezentat ulterior colegilor, după vacanța de sărbători”. 

  • “Am luat această decizie atât pentru a veni în întâmpinarea dorinței copiilor și părinților de a dedica această zi pregătirilor pentru Ajunul Crăciunului, cât și în spiritul descentralizării promovate în acest an de Ministerul Educației, astfel încât unitățile de învățământ să poată adapta mai eficient activitățile lor așteptărilor și nevoilor societății”, a adăugat Cîmpeanu.

Amintim că ziua de 23 decembrie, care era zi de vacanță în calendarul vechi, acum este zi de școală, fără să existe un anunț al autorităților despre motivele pentru care elevii și profesorii rămân la școală până în Ajunul Crăciunului.

Structura anului școlar este următoarea:
Semestrul I
  • Luni, 13 septembrie 2021 — vineri, 22 octombrie 2021 – cursuri
  • Sâmbătă, 23 octombrie — duminică, 7 noiembrie 2021 – vacanță forțată
  • Luni, 8 noiembrie 2021 — joi, 23 decembrie 2021 – cursuri după noile reguli modificate pe 5 noiembrie.
Vacanța de iarnă:
  • Vineri, 24 decembrie 2021 — duminică, 2 ianuarie 2022, vacanță pentru toate clasele din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal
  • Vineri, 24 decembrie 2021 — duminică, 9 ianuarie 2022, vacanță pentru grupele/clasele din învățământul preșcolar și primar.
  • Luni, 3 ianuarie 2022 — vineri, 14 ianuarie 2022, cursuri pentru clasele din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal
  • Luni, 10 ianuarie 2022 — vineri, 14 ianuarie 2022, cursuri pentru grupele/clasele din învățământul preșcolar și primar.
Semestrul al II-lea
  • Luni, 17 ianuarie 2022 — joi, 14 aprilie 2022 – cursuri
  • Vineri, 15 aprilie 2022 — duminică, 1 mai 2022 – vacanța de Paște (primăvară)
  • Luni, 2 mai 2022 — vineri, 10 iunie 2022 – cursuri
  • Sâmbătă, 11 iunie 2022 — data din septembrie 2022 la care încep cursurile anului școlar 2022—2023 – vacanța de vară

Trei excepții de la prevederile acestea:

  1. clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă încheie cursurile la data de 27 mai 2022;
  2. clasa a VIII-a încheie cursurile la data de 3 iunie 2022;
  3. clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică și învățământul profesional încheie cursurile la data de 1 iulie 2022.

Foto: © Michele D’Ottavio | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


21 comments
  1. Daca tu ca profesor esti in stare sa faci asemenea jigniri, mi-e mila de copiii pe care ii ai la clasa mi-as dori ca cineva in măsură sa citească aceste comentarii care vin de la “aceste stimate cadre didactice”. Va spun sincer ca tocmai educația si bunul simt nu imi permite sa va raspund pe măsură. Si stati liniștită ca nu vorbim de București, ci de orase mult mai mici, unde șpaga incepe de la locul pentru creșele si grădinițele de stat. Asa ca mai bine v-ati păstra toate jignirile si cuvintele urate si v-ati mai șlefui un pic, nu de alta dar daca in aceeasi maniera va purtati si cu elevii dvs, e clar ca nu sunteți la locul de munca potrivit. Mi-ati dat foarte bine de înțeles de care parte sunteți. Pacat ca exista astfel de oameni in aceșt sistem

  2. Nu ma cunoașteți si nu va cunosc, dar atata timp cat va permiteți sa faceti comentarii de genul “din asa părinți.. ” e cam mare frustrarea si dezamagirea ca unii vad clar, au ochii deschisi.Stiti prea bine ca ce spun este adevărat :nu fac la clasa, pentru a-i chema in privat. Iar daca dvs faceti exact ce ati spus, felicitările mele, si v-as fi recunoscătoare sa ii îndrumați si pe colegii dvs la fel. Sa renunțăm la plicuri, cadouri, after school, pregătiri, si sa facem la clasa, iar de asemenea copiii sa fie politicoși, sa meargă la școală strict pt a învața,nu pt a umili alti colegi, sau mai grav, chiar pe dvs. Sărbători linistite!

    1. Esti intreaga la minte? Cum sa afirmi ca eu ca profesor predau materia selectiv( nu am constiinta, director, inspectori sa verifice?) Nu am dat meditatii in viata mea. O data mi s-a cerut si am spus ca elevul poate si va recupera materia de 1-4 la ora. Eu il preluam in clasa a cincea. Ce dracu’ v-a intrat in cap asta cu meditatiile? Femeia lui Dzeu, tu intelegi ca eu predau si desen si merg la ora cu topul meu de hartie, cu pensoane, acuarele personale? Ce meditatii visezi? Nu ne-a dat nimeni niciun plic, niciun cadou. Inafara de traditionalul martisor de 1 leu nu mi-a dat nimeni nici macar o floare la inceput de an scolar. Nu mai extrapola la intreaga tagma ceea ce vezi tu la nu stiu ce licee de top “da pa” la Bucale. Revino-ti! Ciupeste-te si trezeste-te din visare! Tre’ sa fii dusa rau sa afirmi ca de asta duci tu plodul la meditatii: ca predam noi doar ce vrem. O data nu ati spune: ca e prost din nascare, ca e lenes, ca e incet la minte. Prima vina o aruncati in carca prostului de profesor care mai are putin si preda adunarea la clasa a opta.

      1. Cat despre a preda adunarea la clasa a 8-a,nu va contrazic absolut deloc. Dar aici a cui este vina? Doar a celor citez “prosti din născare, înceți la minte”, probabil.. Dar va asigur ca in aceeasi măsură vina este si a celor care se învârt in acest sistem si habar nu au nimic din ce înseamnă vocație, materie.. O spun clar notele de la titularizare.. Sau, cum am spus deja, lasa ca mai facem si in privat..

  3. Adica, nah, de ce sa nu faca ( elevii) si Revelionul tot la scoala??
    Nu stiu cine va consilieaza, insa e rupt/a de realitate…

  4. Nu v-ar fi rușine.. Ati facut cam multa școală. Mai dați câteva zile libere si intre timp nuste măriri de salarii, ca poate nu ajung plicurile de sfârșit de an. Imi vine sa vomit de “educația” voastră si de tot ce pretendenți ca faceți. Dovada, copii slab pregătiți de la an la an. Faceti programul de 8 ore pt cadrele didactice, ca sa aiba timp sa isi pregătească lectiile pt a doua zi, nu sa alerge între pregătiri si after school-uri, si poate asa se va vedea o evoluție in pregatirea “oamenilor de maine”.

    1. Doamna va inteleg supararea, dar dvs parintii sunteti singurii vinovati pt ca va trimiteti copiii la meditatii (nu ma refer la admiterea la facultate… probabil ca se oblige sa lucreze dand bani). Mai bine sa fie atenti la scoala decat sa faca orele praf profesoror. Cu cele 8 ore va grabiti: eu lucrez in afara orelor inca 3 ore zilnic, si sambata si duminica, cu calculatorul si imprimanta mea: pregatesc lectiile, compun teste, materiale pt online, scriu articole la reviste, ma consult cu internetul, rezolv probleme, corectez lucrari, uneori mai desenez o plansa, particip la cercuri, s.a. Dar nu am pentru cine: elevii de azi nu mai invata deloc, au pierdut de mult startul!
      Un profesor de moda veche

      1. Sunt convinsa ca mai exista si cadre didactice ca dvs, dar din păcate pe cale de dispariție. Din ce am citit, mi-ati adus aminte de anii mei de școală, când a fi cadru didactic era într-adevăr o vocație, era satisfacția si sclipirea aceea pe care am trăit – o de multe ori cand eu eram mandra de mine pentru ce am reușit sa acumulez, iar cadrul didactic pentru ce a reusit sa transmită. Acum, din păcate funcționează totul cum am spus, într-o totală nepăsare din partea tuturor (copii si cadre didactice). Sunt sătulă pana peste cap de “ce cadou cumpărăm, cati bani punem”,(nu voi intra in viata mea în randul acestor persoane), ca sa nu mai vorbim de cadre didactice care spun: “merit, la cât imi bat capul cu ei”, si aici nu vorbesc de o cafea, ci de carduri cadou sau parfumuri ce depășesc suta de euro.. Serios? Meriți? Pentru asta te-ai pregătit si esti plătit.Si vorbind de salariu, raportat la nr de ore lucrate, sau la lunile din an lucrate, e mai mult decat ar fi normal, ca sa nu ma repet adăugând cele suplimentare (si sunt convinsa ca sunteți de acrord ca un om care e dedicat 4 ore muncii cu elevii, iar apoi inca 4-6 ore isi vede de pregătiri personale și after school nu mai este apt sa își pregătească temeinic lectiile pentru ziua urmatoare, iar de aici apare cercul vicios) . Respectele mele pentru dvs, si mi-as dori sa va puteți influenta si colegii, dar din păcate stiu ce înseamnă sa te lupți cu morile de vânt! Sărbători cu bine!

    2. Acum înțeleg de ce sunt unii elevi recalcitranți și slabi la carte! Din așa părinți, ce să iasă? De ce îți duci copilul la meditație, Elena? Să pună mâna să citească mai mult și în plus! Așa făceam și noi acum treizeci și ceva de ani, nu aveam internet ci doar cărți de la bibliotecă! Citeam, conspectam și învățăm acasă, căci nu aveam bani de meditații.
      Eu fac la liceu pregătire pentru bacalaureat cu elevii. Le-am spus că nu are rost să dea bani la meditație căci același lucru îl facem și în clasă. Recunosc, unii sunt mai lenți (nu toți pot învața la fel, din cauza puterii de memorate), dar am reușit să îi fac să se implice și să le placă unele lecții. Poate că la mine vor reuși, dar nu știu la celelalte discipline…
      Apropo, Elena, îi pregătesc fără ,,plic”!
      Dragi părinți, ajutați-ne să vă ajutăm copiii! Nu le mai băgați în cap că îi trimiteți la meditație!
      Spuneți-le să fie atenți în clasă și să nu mai stea doar cu telefonul în mână!

  5. Acest papagal si echipa lui de oameni minunati. Pana anul asta 23 decembrie era zi de vacanta. Tractoristu a mai facut o inventie proasta si acum drege busuiocul. Nu face el un proiect cu familia lui si echipa lui finlandeza si se muta in Coreea de Nord?

  6. Majoritatea directorilor, la fel de politruci precum și șeful, o sa dea liber elevilor și profesorilor pe 23. Ce atâta școala, cu o diplomă cumpărată de la o universitate de 2 bani poți ajunge pe cele mai înalte culmi, daca partidul te susține. Cartea e pentru fraieri, care nu vor avea acces la funcții bune și călduțe, alea sunt pentru șmecherii din politica, care au distrus tara asta de la rădăcina, educația fiind seva care hrănește puterea unei națiuni. La noi această educație, la fel că proiectul “Romania Educata”, sunt sublime dar lipsesc (cu desăvârșire). Oamenii au fost învățați de politicienii din ultimii 31 de ani că nu trebuie multa carte, iar modelele de viață s-au manelizat sau mafiotizat. Cei care nu au acceptat aceste lucruri au plecat sau vor pleca. Romania este distrusa, iar politicienii care au condus aceasta țară sunt responsabili!

  7. O mizerie!
    Scolile sunt un Hocus-Pocus pentru ministru, un moment de circ, nu lucruri serioase de care depinde viitorul natiunii!
    De fapt, nu e de mirare! Politicienii au in minte ca scolile pot fi inlocuite de diplome de carton iar educatia poate fi suplinita prin tupeu!
    Rusine!
    P.S: Daca copii nu vor merge joi la scoala, nu vor trebui distribuite teste pentru acea zi! Gunoiul sub pres, ce naiba!

  8. Ceausescu cauta sa evite revolta oamenilor oferind de la balcon 200 de lei, Campeanu ofera 1 zi de vacanta, neoficial, doar-doar fraierii de profesori nu isi vor mai aminti de teapa cu salariile amanate si ras-amanate, ajunse la nivel mizerabil!
    Romania Ne-Educata este creata prin bataia de joc a salarizarii profesorilor!

  9. De ce sa decidă școala?Nu mai avem Ministru?Nu exista egalitate?Ori toți la școală ori nu.Ati devenit asa ezitați și vai-de-voi ca numărați banii pe care trebuie sa ii tăiați din salariile profesorilor.Sunteti ocupați. Înțeles

  10. Da’ cum să nu!
    Cică vrea să pară ,,de treabă” nenea…
    Și apoi o să cheme elevii la școală duminica, pe 2 ianuarie? Sau de Paște? Mai lasă-ne că și așa le-ai păpat o săptămână din vacanța de iarnă fiindcă nu ai vrut să facă online în noiembrie!
    Doar decizii tâmpite iei!

  11. Si nimeni nu zice Nu…. responsabilitatea fiind transferata ad-hoc. La cat de praf a ajuns invatamantul, orice rabat de la profesionalism este justifica azi… Cine mai poate gasi cheia ‘romaneasca’ potrivita pt a repara invatamantul deraiat de pe linia normalitatii? Diagnosticul bolii de care sufera el este greu de gasit. Daca salariile profesorilor s-ar mari, nimic nu s-ar imbunatati, pt ca elevii prefera meditatiile. Mai nou ne pun in carca sindicatele ca vrem maririi…. Nu stiu cu cine au vorbit ele, pt ca cel putin eu NU doresc nicio marire, in nici un caz nu acum. Pnl ul a cheltuit toti banii si daca ramaneau doar ei la guvernare, nu mai strigau acum sindicatele, cum nu au strigat nici pana acum. Asadar votanti pnl, ramaneti intelegatori cu cei pe care ii iubiti, caci de sunteti votanti psd, atunci recunoasteti ca nu e vorba de o grea mostenire de care psd e vinovata. Corbi sindicalisti, tineti-va pliscul inchis ca profesorii nu stau la cersit, ei trebuie sa aiba principii: tara e in impas, suntem inprumutati pana peste cap, inteleg problemele tarii, nu pot sa ceeara de la psd si apoi sa ii acuze ca FURA
    Un profesor

    1. Dumneata probabil că nu ai primit încă facturile cu prețuri crescute la energie electrică și termică, sau poate te-ai obișnuit cu lipsurile și nu mai vrei decât liniște profundă. (De la un astfel de ministru, nu e de mirare.)

      Dar dacă folosești transportul în comun (biletele se scumpesc), dacă ai mașină (asigurarea, prețul combustibilului, au crescut), dacă mergi la piață (alimentele s-au scumpit), dacă vrei să cumperi jucării copiilor (toate prețurile din magazin au crescut), dacă vrei să împodobești un brad de Crăciun (prețurile au crescut și aici), salariul nu mai asigură aceeași putere de cumpărare ca doar acum câteva luni. Ca să nu mai vorbim de faptul că legea trebuia pusă în vigoare măcar acum (pentru că se referă la salariile din 2022. Mai sunt 13 zile până în ianuarie 2022, când se va aplica?!)

      Eu DORESC o mărire care să acopere măcar inflația. Am adus destul bani de acasă pentru școală (abonament pentru trafic de date suficient pentru școala online și pentru a menține legătura cu elevii și părinții la orice oră din zi și din noapte, laptopul personal pentru că de la școală n-am primit nimic, markere, lichid pentru tabla magnetică, burete pentru astfel de tablă, din banii mei, toner și hârtie de imprimantă, din banii mei, mască chirurgicală – zilnic, și o cutie cu măști de rezervă pentru elevi, dacă le uită/rup/pierd, din banii mei etc).

      La un moment dat, doar dedicația și interesul pentru binele elevului încep să nu mai țină de foame. Profesorii nu sunt martiri, ci oameni care au și ei familii.

      P. S. Ministrul lasă la alegerea școlilor să decidă ce fac cu 23 decembrie. Personal, am să merg la școală și am să susțin să ne facem orele. Nu din cauză că n-aș avea nevoie de o zi suplimentară de vacanță. Dar NU mai vreau să vin sâmbăta de acasă (nu locuiesc în orașul unde lucrez) ca să recuperez aiurea o zi și așa pierdută, doar pentru că ministrul e o găină fără cap și nu e capabil să își asume o decizie.

      1. Felicitări! Meritați sprijinul părinților. Eu am auzit: nu avem… Va rog aduceți… S-au terminat… Nu pot …
        Iată se poate și o școala altfel.

    2. Deci:furatul asta a fost făcut la scara mare pentru puterile Europei care ne-au sărăcit. Austriecii,francezii,nemții toți au venit grămadă la furat.Nimeni nu a fost pregătit pentru jaful care a urmat după căderea comunismului.Credeti ca le păsa lor ca eram sub dominație rusa și ca au măcelărit toți oamenii educați,cultivați?Nu.Ei erau pofteau la lemnul din pădurile noaste,pe care nemții l-au furat cu complicitatea câtorva fraieri,la petrol ,gaze,aur,chiar și femeile trimise la prostituție (nu exista oferta fără cerere) ,mana de lucru ieftin.Noi nu avem oameni pregătiți sa facă față valului ce a fost și nici ce o sa vină.E un alt tip de razboi:cel al inteligenței.Iar noi îl pierdem.
      Suntem sclavi.De ce credeți ca se duc arabii și se arunca în aer în Franța,Germania etc?De placere?
      Acum,ajunși la sapa de lemn parca vedem cu alți ochi tarile astea.Dupa ce ne-au nenorocit și exploatat turcii,rusii acum e rândul austriecilor,ungurilor etc.Asa a fost mereu dar istoria se pare ca nu mai este de interes.Omogenizarea asta adusa de UE ne îndreaptă spre a deveni coșul de gunoi al UE ,ne trimit tot felul de boli,tot felul de imigranți din Africa ,India etc ,cei pe care nu ii vor ei,pe care nu ii considera de folos societății lor.Cam asta e.Ce se întâmplă acum e abia începutul.Asa a fost mereu.
      Educația trebuie sa fie la pământ și cei care încă mai rezista trebuie sa plece.Prostalaii care sunt scoși în fata ca politicieni ,pentru ca sunt scoși în fata de diferite facțiuni de interese,care investesc în ei și care fac jocurile politice;aia sunt niște ratați care vor sa pape banii mânjiți cu sânge și nu le pasă. Asta e!Votați!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Primul clip oficial despre copii și școală, făcut de Guvern în ziua începerii școlii, prezentat într-un colaj care începe cu alegerile locale din 27 septembrie. Ideea de echipă, subliniată în mesaj, slogan electoral al PNL și folosită și de alte partide

Primul clip oficial de informare făcut de Guvernul României despre copii și școală a apărut luni, 14 septembrie, pe canalul oficial de Youtube al instituției și a fost publicat la…
Vezi articolul

UPDATE: Nu există o înregistrare de creșteri de radiații pe teritoriul României – anunță ministrul sănătății. Nu e cazul să ne îngrijorăm / Parlamentul ucrainean anunțase că radiațiile emise de centrala de la Cernobîl au depășit nivelul de siguranță după ce rușii au cucerit zona

UPDATE: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: “Nu avem nicio informație potrivit căreia pe teritoriul României ar fi un nivel de radiații crescut de la Cernobîl. Sigur, dacă se ajunge la o…
Vezi articolul

Ați fost singurul ministru care a ignorat aproape toate mesajele profesorilor – încă un apel la dialog al cadrelor didactice pentru Ligia Deca / Cele 6 întrebări pentru noul calendar al mobilității personalului în învățământ

Grupul profesorilor suplinitori calificați „din România Educată” lansează un apel către ministra Educației Ligia Deca, pentru „un dialog constructiv și soluții reale în beneficiul sistemului educațional”, potrivit unei scrisori deschise…
Vezi articolul