Școlile-pilot pot avea „inclusiv modalități alternative de selectare a resursei umane, altele decât cele prevăzute”, după cum a declarat secretarul de stat Sorin Ion, în cadrul unei dezbateri organizate de PNL Brașov. Astfel, profesorul devine „titularul școlii, nu al sistemului”.
- Amintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luna trecută că pentru școlile-pilot va exista o sumă de 12 milioane de euro. – detalii aici
“Sorin Ion: Să strecurăm, așadar, posibilitatea, este strecurată deja, acolo unde vorbim de unități de învățământ pilot, nu știu dacă citez corect, am scris că pot pilota inclusiv modalități alternative de selectare a resursei umane, altele decât cele prevăzute.
Sorin Cîmpeanu: Anul acesta, știți că vom demara pilotul cu 60 de unități. Înmulțirea cu 10 am învățat-o cel mai bine în școală, de la 6 la 60. De data aceasta, spre deosebire de cele șase școli curajoase care au intrat în acest proces în care pot pilota diverse abordări, inclusiv aceasta, vor primi și sprijin financiar. Știți că sunt în PNRR 12 milioane de euro, deci o finanțare medie de 200 de mii de euro pentru a pilota.
Sorin Ion: Cred că pornim totuși de la premisa că, dacă devii titular printr-un astfel de concurs, ești titularul școlii, nu al sistemului. E cert”.
Informații de context
Potrivit articolului 26 din Legea Educației, „Ministerul Educației și Cercetării poate stabili, prin hotărâre a Guvernului, funcționarea în sistemul de învățământ preuniversitar a unor unități-pilot, experimentale și de aplicație”.
Începând cu anul școlar 2021-2022, 6 școli pilot funcționează, din care una este din mediul rural și una privată, după ce au fost depuse peste 20 de cereri. Acestea sunt:
- Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București;
- Școala Gimnazială Dimitrie Cantemir din municipiul Baia Mare;
- Școala Gimnazială Nr. 1 din localitatea Curcani, județul Călărași;
- Școala Gimnazială Ion Neculce din municipiul Iași;
- Școala Gimnazială Româno-Finlandeză ERI din municipiul Sibiu;
- Școala Gimnazială Gheorghe Vernescu din municipiul Râmnicu Sărat, județul Buzău
Potrivit ordinului de ministru nr. 5.161 din 31 august 2021, au fost au fost acordate următoarele derogări pentru școlile-pilot:
1. derogare de la prevederile art. 11 și 13 din Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 5.447/2020, cu modificările și completările ulterioare, astfel încât să poată fi asigurate adaptări curriculare pentru învățare în sistem blended learning, în conformitate cu art. 6 din Metodologia-cadru de înființare, organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar cu statut de unități-pilot, experimentale și de aplicație, aprobată prin Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 4.811/2020;
2. derogare de la prevederile art. 105 și art. 107 alin. (7) și (8) din Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 5.447/2020, cu modificările și completările ulterioare, astfel încât lucrările semestriale scrise (pentru disciplinele la care se susțin lucrări semestriale scrise – teze) să poată fi înlocuite cu portofoliu semestrial al elevului întocmit în baza criteriilor prezentate la începutul semestrului.
În vederea implementării programului-pilot se aprobă derogare de la prevederile Ordinului ministrului educației naționale și cercetării științifice nr. 3.590/2016 privind aprobarea planurilor-cadru de învățământ pentru învățământul gimnazial, cu modificările și completările ulterioare, și de la prevederile Ordinului ministrului educației naționale nr. 3.393/2017 privind aprobarea programelor școlare pentru învățământul gimnazial, astfel încât unitatea de învățământ să poată asigura planuri-cadru de învățământ noi și programe școlare noi, personalizate, cu respectarea obiectivelor curriculare de învățare specifice ciclului, în conformitate cu art. 13 din Metodologia-cadru de înființare, organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar cu statut de unități-pilot, experimentale și de aplicație, aprobată prin Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 4.811/2020.
Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.
1 comment
Nu prea înțeleg:de ce școlile particulare pot angaja titulari care devin titulari ai sistemului și scolile-pilot nu.