Școlile nu pot cere verificarea psihocomportamentală a profesorilor, pentru că nu există o comisie care să analizeze astfel de cazuri, spune Natalia Fornvald, inspector școlar în Maramureș / Daniel David: Promit că mă ocup de acest lucru, cât de repede

13.576 de vizualizări
Foto: © Fizkes | Dreamstime.com
Școlile „nu pot rezolva situațiile de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală, pentru că nu exista încă o comisie care să le analizeze, conform legii învățământului preuniversitar, articolul 168”, a spus Natalia Fornvald, inspector școlar ISJ Maramureș. Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a promis că „se va ocupa de acest lucru, cât de repede” și va vorbi cu ministrul Sănătății pentru a da ordinul comun de înființare a comisiei. El a precizat acest lucru în cadrul unui eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Maramureș pe 26 martie.

Natalia Fornvald a susținut că este o problemă cu care se confruntă mai multe județe și i-a sugerat ministrului să găsească o soluție și pentru testarea psihologică a profesorilor.

De cele mai multe ori, chiar oamenii din sistem care au o problemă vin cu evaluări din afara contractului pe care îl are școala cu o anumită persoană sau instituție furnizoare de servicii”, a spus aceasta. 

Daniel David a precizat că acest lucru ar putea fi controlat prin regulamentul școlii.

Declarațiile inspectorului școlar  Natalia Fornvald și ale ministrului Daniel David, la conferința „Lecții eficiente – Folosirea eficientă a celor 50 de minute din lecție”, organizată de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Maramureș pentru profesori și directori de școală

Natalia Fornvald: Mai am o sugestie. Ca inspector școlar mă izbesc de tot felul de probleme pe care uneori nu pot să le rezolv din cauza viciilor legislative. De exemplu, pentru corecta gestionare a situațiilor de inaptitudine profesională de natură psiho-comportamentală, Legea 198 în articolul 168 ne spune că aceste situații pot să fie gestionate corect printr-o Comisie formată de 3, 5 membri constituite la nivelul județului, în baza unui ordin comun al ministrului educație și sănătății.  

Daniel David: Ordin care nu s-a dat, probabil.

Natalia Fornvald: Ordin care nu s-a dat. 

Daniel David: O să vorbesc cu domnul Rafila, să găsim să dăm și acest cadru 

Natalia Fornvald: E o rugăminte pentru că ne-ați ajutat foarte mult, nu doar pe cei din Maramureș, pentru că este o problemă generală și s-ar bucura multe județe. 

Daniel David: Promit că mă ocup de acest lucru, cât de repede

Prevederile despre situațiile de inaptitudine profesională de natură psiho-comportamentală din legea învățământului preuniversitar:

Articolul 162 – „(2) Din categoria personalului didactic fac parte persoanele care îndeplinesc condițiile de studii prevăzute de lege, care au capacitate de exercițiu deplină, o conduită morală conformă cu deontologia profesională, sunt apte din punct de vedere medical și psihologic pentru îndeplinirea funcției și nu se află în situația prevăzută la art. 168 alin. (7).

Articolul 168 – „(1) Încadrarea și menținerea într-o funcție didactică, didactică auxiliară sau administrativă, precum și într-o funcție de conducere, de îndrumare și control sunt condiționate de prezentarea unui certificat medical, eliberat de medicul specializat de medicina muncii, care atestă că este apt pentru prestarea activității.

(2) Avizele pentru exercitarea profesiei sunt stabilite prin ordin comun al ministrului educației și ministrului sănătății.

(3) În situații de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală a personalului angajat într-o unitate de învățământ/unitate de educație extrașcolară sau în cadrul instituțiilor publice aflate în subordinea și/sau coordonarea Ministerului Educației, angajatorul poate solicita, la sesizarea oricărui factor implicat în procesul educațional, prin hotărâre a consiliului de administrație al instituției/unității de învățământ în cauză, un nou examen medical complet.

(4) Situațiile de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală sunt analizate și stabilite de către o comisie formată din 3-5 membri, medici specialiști și psihologi, constituită la nivel județean în baza unui ordin comun al ministrului educației și ministrului sănătății, care realizează expertiza capacității de muncă în domeniul educației.

(5) Hotărârea consiliului de administrație nu este publică până la obținerea rezultatului de la comisia prevăzută la alin. (4).

6) Nu pot ocupa funcții în învățământul preuniversitar, precum și funcții de conducere sau de îndrumare și control persoanele care desfășoară activități cum sunt:

a) prestarea oricărei activități comerciale în incinta unității de învățământ sau în zona limitrofă – minimum 300 m;

b) comerțul cu materiale obscene sau pornografice scrise, audio ori vizuale, cu droguri sau substanțe psihotrope;

c) practicarea, în public, a unor activități cu componentă lubrică sau altele care implică exhibarea, în manieră obscenă, a corpului.

(7) Nu poate ocupa/exercita o funcție didactică de predare, de îndrumare și control, didactică auxiliară, administrativă sau orice activitate didactică sau de conducere în sistemul de învățământ preuniversitar persoana care a fost condamnată penal definitiv pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni contra vieții, integrității corporale sau sănătății, contra libertății persoanei, rele tratamente aplicate minorului, hărțuire, trafic de minori, proxenetism, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, luare și dare de mită, trafic de influență, fals și uz de fals, furt calificat, pentru care nu a intervenit reabilitarea.”

Ambele ordine de ministru prevăzute la art 168 au termen de aprobare 30 aprilie 2025

Ordinul privind aprobarea avizelor pentru exercitarea profesiei și cel privind constituirea comisiei de expertiza capacității de muncă în domeniul educației pentru aprobarea situațiilor de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală au termen 30.04.2025, conform Calendarului de punere în aplicare a dispozițiilor Legii învățământul preuniversitar

În învățământul universitar, evaluarea psihiatrică este obligatorie, la 4 ani, pentru personalul care predă și cel auxiliar din universități – Lista cu afecțiunile care constituie contraindicații pentru funcțiile din învățământul superior

Menținerea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară din învățământul superior este condiționată de evaluarea medicală la un interval de 4 ani, care va include, în mod obligatoriu, și evaluarea capacității psihice, conform ordinului Ordinul nr. 4.060/1.502/2024 al ministerului Educației și ministerului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial.

Foto: © Fizkes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Evaluarea psihologică a unui profesor, explicată de președintele Colegiului Psihologilor din România: Se face un screening cu privire la aptitudinea pentru a profesa

9 comments
  1. deci se trece sub tacere ca profesorii fac evaluare medicala fizica si psihica in fiecare inceput de an si mai prezinta cazier si adeverinta separata ca au fost verificati ca nu sunt violatori atacatori pradatori etc …. la educatori ii cauta si in …. analize de coprocultura de carcalaci ….. zic sa le faca pe toate lunare cand iti incasezi salariul …. acummm se vrea in + o comisie psiho cu iz politic sa ii crucifice pe cei ce fluiera in biserica sa nu mai deranjezeee sa fieee liniste si bucurie bravossss lucreaza bine sistemul impreuna cu cei “dedicati” lui …. daca nu zici bine in acord cu x y curent promovat te ai ars cum sa critici de exemplu taxa de carbon pe masina ta veche de 25 de ani sau despre incalzirea sc ….. dar sa vorbesti de rau ca nu sunt femei de serviciu doar la 50% din necesar sau ca nu sunt pedagogi sau psihologi sau ca elevul x fluid se duce in wc ul fetelor ….. sau ca discriminarea ca termen este o manifestare duala permanenta daca il discriminezi pozitiv pe x automat il vei discrimina negativ pe y si invers …. etc …. sa inceapa cu exemple de comisii ca aceasta de sus in jos sa ne arate cum sunt aplicabile presedentie guvern parlament spor sa vinaaa luminaaaa de la varful stiutor

  2. Bună ziua, consider că este necesara testare psihologică a unui cadru didactic înfierat an( înainte de începerea anului școlar), sunt învățători și profesori care afectează psihic și emoțional elevii prin atitudinea față de ei.

  3. Sa-i angajeze pe cei patru psihologi de la examenul cu scandal pentru INM și magistratură din 2024, care momentan sunt propuși pentru suspendare.

    1. Pai ei ce vor.Noua Inchiziție!Pe cei cu notele cele mai mari i-au picat!Cică nu erau “apți “!!Știi care e partea cea mai bună?Unul dintre ei nici nu avea studii corespunzătoare pentru funcția pe care o avea.Cu alte cuvinte era o femeie de serviciu pe post de psiholog -evaluator!

  4. haha , bine ca pe universitari i ati trimis direct la psihiatru . obligatoriu . anual . cu amenințarea desfacerii contractului de munca .
    verificati legea deca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Salariul unui profesor debutant este de 3.600 de lei. Dacă mă angajez ca șofer la Uber, iau dublu și lucrez doar câteva ore pe zi, spune profesoara Dorica Boltașu: E o lege a firii – dacă tu dai minimum, de ce te-ai aștepta să primești maximum?

Dorica Boltașu, profesoară de Limba și literatura română la Colegiul Național „Iulia Hasdeu” din Capitală, a explicat în cadrul emisiunii InfoEdu difuzată de TVR Info duminică, 23 martie, că este…
Vezi articolul

Învățarea remedială nu ar trebui făcută de profesorul de la clasă, spune ministrul Educației, ci de „profesori care au competențe pe învățare remedială, care folosesc alte metode de predare și care știu să facă diagnosticul și să corecteze deficitul”

Procentul mare al elevilor de liceu care nu stăpânesc cunoștințele de limba și literatura română la clasa a IX-a, relevat de studiul din proiectul ROSE, despre care Edupedu.ro a scris…
Vezi articolul

Scrisoare deschisă a unei profesoare din Suceava: “Nu luptăm doar pentru salariile noastre”, ci “vrem să atragem atenția asupra calității învățământului subfinanțat și ignorat” / “Ne certați, domnule președinte? De când nu ați mai intrat într-o clasă?”

“Noi nu luptăm doar pentru salariile noastre care niciodată nu sunt actualizate cu inflația și întotdeauna sunt ultimele pe grila de salarizare”, ci “vrem să atragem atenția asupra calității învățământului…
Vezi articolul