Școlile, liceele și universitățile de stat și private vor putea primi între 200.000 de euro și un milion de euro ca să realizeze stagii de practică pentru elevi și studenți. Ministerul Proiectelor Europene va lansa apelul pe 18 august / Mai mulți bani pentru zonele dezavantajate

6.984 de vizualizări
Foto: © Auremar | Dreamstime.com
Patru apeluri de proiecte în valoare totală de 171,34 milioane de euro vor fi deschise în data de 18 august, în cadrul Programului Educaţie şi Ocupare, informează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), potrivit unui comunicat de presă, transmis de Agerpres. Pot aplica școli, licee și universități. Proiectele pentru elevi vor fi finanțate cu sume între 201 mii și 500 de mii de euro, iar cele pentru universitățile de stat și private vor putea primi până la un milion de euro. Cele mai multe fonduri vor merge către zonele mai puțin dezvoltate, potrivit comunicatului de presă.

Din 18 august vor putea depune proiecte pentru stagii de practică pentru elevi și studenți instituţii de învăţământ gimnazial, liceal şi profesional şi postliceal (nivel ISCED 02, 03 şi respectiv 04), structuri agenţii relevante, subordonate/coordonate de către Ministerul Educaţiei, parteneri de practică publici sau privați. Proiectele finanţate pentru elevi vor avea valori între 201.000 euro şi 500.000 euro.

Proiectele vor putea fi depuse de instituţii de învăţământ superior publice sau private, acreditate, angajatori publici sau privați și vor fi finanţate cu sume între 201.000 euro şi un milion euro.

În cadrul celor patru apeluri, proiectele vor putea fi depuse prin sistemul informatic MySMIS2021 până în data de 27 noiembrie 2023.

Dintre cele 4 apeluri care vor fi lansate de MIPE, două vor finanţa stagii de practică pentru elevi, iar celelalte două – stagii pentru studenţi.

“Apelurile pentru finanţarea stagiilor de practică pentru elevi sunt lansate în contextul în care deficitul de forţă de muncă calificată care se înregistrează la nivel naţional poate fi redus prin creşterea participării şi facilitarea accesului la învăţământul profesional şi tehnic, calificarea personalului didactic şi dotarea cu bază materială modernă care să ţină pasul cu schimbările tehnologice.

În acelaşi timp, stagiile dedicate studenţilor sunt finanţate în contextul în care relevanţa formării şi corelarea cu piaţa muncii este scăzută, existând un deficit semnificativ de competenţe şi abilităţi cerute pe piaţa muncii”, se menționează în comunicat.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunţă peste 102 milioane euro pentru stagii de practică pentru elevi, scopul fiind “creşterea ratei de participare a elevilor înmatriculaţi în învăţământul profesional şi tehnic, inclusiv dual, la programele de învăţare şi de pregătire practică, în vederea facilitării angajării viitorilor absolvenţi”.

Un apel, cu un buget de aproximativ 92 milioane euro, din care peste 78 milioane euro fonduri europene, se adresează regiunilor mai puţin dezvoltate: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest, Vest şi Centru. Un alt apel, cu un buget de 10,37 milioane euro, va finanţa proiecte pentru regiunea Bucureşti-Ilfov, mai dezvoltată.

Potrivit MIPE, alte două apeluri vor finanţa stagii de practică destinate studenţilor, în scopul creşterii participării acestora la programe de învăţare la locul de muncă (stagii de practică, internship-uri) şi facilitării angajării lor.

Apelul care se adresează regiunilor mai puţin dezvoltate are un buget de de aproximativ 62 milioane euro, iar cel dedicat regiunii Bucureşti-Ilfov are o alocare de aproape 7 milioane euro.

“Programul Educaţie şi Ocupare 2021-2027, cu o alocare totală de 4,34 miliarde de euro, va asigura intervenţii ce vor viza îmbunătăţirea pieţei muncii (modernizarea instituţiilor, valorificarea potenţialului tinerilor şi creşterea accesului pe piaţa muncii), antreprenoriat şi economie socială, creşterea accesului la educaţie prin îmbunătăţirea participării la învăţământul antepreşcolar şi preşcolar, prevenirea părăsirii timpurii a şcolii, creşterea accesului/participării grupurilor dezavantajate la educaţie şi formare profesională, dar şi prin îmbunătăţirea calităţii serviciilor educaţionale, adaptarea la piaţa muncii şi tehnologii”, scrie în comunicat.

Foto © Auremar | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației caută profesori care să facă subiecte pentru examenele din anul școlar 2023-2024: Evaluările Naționale, Bacalaureat, Titularizare și Definitivat / Când încep înscrierile și care sunt condițiile de participare

Cadrele didactice care doresc să participe la elaborarea subiectelor pentru examenele din anul școlar 2023-2024 se pot înscrie online începând cu 2 octombrie, potrivit unui anunț al Centrului Național de…
Vezi articolul

Ligia Deca: Proiectul SmartEdu va fi preluat în România Educată / În câteva luni vom avea rezultatul final, un raport care să fie lansat de președintele României în dezbatere. Apoi va fi transmis către Minister pentru implementare

Procesul de digitalizare a sistemului de Educație fost structurat de dezbaterile circumscrise SmartEdu, pe care Administrația Prezidențială le va prelua în România Educată, iar în câteva luni va fi comunicat…
Vezi articolul