Mai multe școli din țară au început să solicite elevilor cereri pentru a le acorda bursele școlare după ce noile reguli de acordare au fost aprobate marți, 12 septembrie, potrivit surselor Edupedu.ro. Metodologia-cadru însă prevede explicit că profesorii diriginți stabilesc elevii bursieri conform regulilor din ordin fără să depună elevii vreo cerere la școală și că este nevoie de documente doar pentru elevii cu rezultate la competițiile școlare, adică în cazul burselor merit sau excelență olimpică. Doar pentru bursele sociale și pentru mamele minore este nevoie de mai multe documente printre care și o cerere, prevăd regulile.
Mai mulți părinți au semnalat pe adresa redactie@edupedu.ro că elevilor de clasele VI-VIII și X-XII li se cer de la școli să completeze câte un model de cerere pentru a primi, începând din noiembrie, bursele de merit pentru mediile generale anuale din anul școlar trecut, dacă se află în primii 30% elevi din fiecare clasă ordonați după acest criteriu sau dacă media respectivă este 9,50. Pentru elevii de clasa a IX-a se aplică aceeași regulă, dar raportat la media de admitere la liceu, iar pentru cei de clasa a V-a se va lua abia în luna ianuarie 2024 în calcul media pe primele două module din acest an școlar.
Metodologia-cadru de acordare a burselor prevede că profesorii diriginți stabilesc acești elevi bursieri fără o cerere din partea lor/ a părinților:
„Bursele de merit se acordă elevilor pe baza rezultatelor obținute conform prevederilor art. 7 alin. (1) lit. a)-c), la propunerea dirigintelui, nefiind condiționate de depunerea unei cereri în acest sens. Profesorul diriginte va înainta la secretariatul unității de învățământ lista cu elevii propuși pentru bursa de merit pe baza mediei generale, în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar, iar pentru elevii de clasa a V-a, în primele 15 zile calendaristice ale lunii ianuarie”, scrie în metodologia-cadru, redată mai jos în articol integral.
Doar în cazul în care elevii primesc bursă de merit pentru rezultatele la competiții este nevoie de copii după diplome și de o cerere scrisă:
„Bursele de merit care au la bază rezultatele obținute conform prevederilor art. 7 alin. (1) lit. d)-g), atestate prin documente școlare, respectiv prin copii de pe diplomele obținute la competiții, certificate pentru conformitate cu originalul la nivelul unității de învățământ, se acordă elevilor pe baza unei cereri depuse de părinte/reprezentantul legal/elevul major în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar sau în termen de 15 zile calendaristice de la data obținerii premiului pentru elevii din anii terminali, conform art. 7 alin. (6)”, conform ordinului de ministru 6.238 din 8 septembrie 2023. Termenul de depunere ar fi 6 octombrie în această situație, arată un calcul pe calendar.
- Nota redacției: Dacă aveți cazuri similare în care școlile condiționează bursele de merit și de excelență de depunerea vreunei cereri, ne puteți scrie pe adresa redactie@edupedu.ro.
Pentru bursele de excelență olimpică sunt necesare documente justificative, adică copii după diplomele care se încadrează în cerințele pentru această bursă. Și în acest caz, este nevoie de o cerere scrisă:
„Bursele de excelență olimpică I și II care au la bază rezultatele obținute conform prevederilor alin. (1) lit. a) și b), atestate prin copii de pe diplomele obținute, certificate pentru conformitate cu originalul la nivelul unității de învățământ, se acordă elevilor pe baza unei cereri depuse de părinte/ reprezentantul legal/ elevul major în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar sau în termen de 15 zile calendaristice de la data obținerii premiului pentru elevii din anii terminali”, prevede metodologia-cadru. Termenul de depunere ar fi 6 octombrie în această situație.
Reamintim regulile pentru acordarea burselor de excelență olimpică în anul școlar 2023-2024:
„a) bursa de excelență olimpică I se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II, III și mențiune, la olimpiadele școlare internaționale, respectiv campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Bursele de excelență olimpică I se plătesc lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Prin excepție, elevii care obțin distincții și premii în ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar;
b) bursa de excelență olimpică II se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II și III la etapele naționale ale olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației. Bursele de excelență olimpică II se plătesc lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Prin excepție, elevii care obțin distincții și premii în ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar”.
Edupedu.ro a prezentat aici lista concursurilor școlare și a olimpiadelor școlare naționale desfășurate în anul școlar anterior pentru care elevii cu rezultate la acestea pot primi bursă de merit, dacă se încadrează la aceasta potrivit regulilor în vigoare.
Amintim că zilele de sărbători legale se iau în calculul burselor de merit și tehnologice. Un exemplu de calcul pe luna decembrie arată că un elev va primi 375 de lei din cei 450 de lei cât este cuantumul minim stabilit de lege.
Doar bursele sociale și cele pentru mame minore necesită cerere și alte documente
În anul școlar 2023-2024, elevii primesc șase categorii de burse sociale, potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial. Bursele medicale, cele pentru elevii orfani de un părinte sau ambii și pentru elevii din familii monoparentale nu sunt condiționate de venit. Acestea se vor plăti și în perioada vacanțelor școlare, iar dosarul poate fi depus pe perioada întregului an școlar, conform ordinului.
Pentru obținerea bursei sociale, elevii majori sau părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali ai elevilor minori depun la Comisia de management al burselor din unitatea de învățământ o cerere însoțită de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei sociale, în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar.
- Citește aici despre documentele necesare pentru toate tipurile de burse sociale în anul școlar 2023-2024.
În ceea ce privește bursele pentru mamele minore:
„În vederea acordării bursei pentru mamele minore, părinții/reprezentanții legali depun la unitatea de învățământ următoarele documente:
a) cerere a părintelui/reprezentantului legal;
b) certificat de naștere pentru copilul/copiii aflat/aflați în întreținerea mamei minore.
(6) Bursa pentru mame minore se acordă în perioada cursurilor școlare, inclusiv în timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale, a examenului național de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și în perioada pregătirii practice.
(7) Bursierele care acumulează 60 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună nu primesc bursa pentru luna respectivă.
(8) Decizia de retragere a bursei pentru mamele minore în situațiile prevăzute la alin. (7) se aplică de către director, la propunerea Comisiei de management al burselor”, prevede ordinul care aprobă metodologia-cadru.
FOTO DOCUMENT Metodologia-cadru de acordare a burselor în anul școlar 2023-2024: