Școlile din țară, puse de Ministerul Educației să plătească contribuțiile profesorilor la Pensii și Sănătate, să nu aștepte bugetul integral – surse / Neplata acestora este infracțiune pedepsită cu închisoarea

21.257 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei / G4Media
Ministerul Educației a transmis școlilor din țară să plătească contribuțiile la Pensii și Sănătate ale profesorilor cu banii pe care îi au și să nu aștepte bugetul integral pentru dări, în contextul în care încă sunt angajați din Educație pentru care se înregistrează restanțe la aceste plăți, potrivit surselor Edupedu.ro.

Ministerul Educației le-ar fi transmis inspectorilor școlari generali în videoconferința organizată vineri, 26 ianuarie, pentru situația neplății burselor elevilor din învățământul privat, că pot face plățile contribuțiilor la Sănătate (CASS) și Pensii (CAS) cu banii pe care îi au disponibili.

Reprezentanții instituției le-ar fi transmis și să încerce să efectueze plata contribuțiilor până pe data de 15, chiar dacă termenul general este ziua de 25.

„De obicei, școlile așteaptă bugetul complet pentru a plăti dările, acum recomandarea este să plătim cu banii din conturi, chiar dacă nu sunt toți. Au fost situații în care, de exemplu, o școală a avut doar 10.000 de lei pentru contribuții din 20.000 și a așteptat să îi primească și pe ceilalți. I-a cerut, Finanțele au zis „de ce să dăm, dacă sunt bani în conturi?” – și așa au rămas școli cu ele neplătite: nici nu i-au folosit pe cei de care dispuneau, nici nu au mai putut primi completări din moment ce în cont erau bani”, explică surse pentru Edupedu.ro.

Potrivit legii 241 din 2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, articolul 6, alineatul 1, „constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reținerea și neplata, încasarea și neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”.

Salariile profesorilor și celorlalți angajați din învățământ pe luna decembrie 2023 au fost plătite în ianuarie tot fără contribuțiile pentru pensii și Sănătate, după ce mai multe școli din mai multe județe ar fi primit doar finanțări parțiale, potrivit surselor Edupedu.ro.

Întârzierile la plata contribuțiilor au continuat, după ce și pentru salariile plătite în decembrie pentru luna noiembrie școlile au primit doar banii de salarii nete, fără contribuții.

Citește și:
SURSE Salariile angajaților din învățământ pe luna decembrie 2023, fără plata contribuțiilor la pensii și Sănătate. Școlile din mai multe județe nu au primit bani suficienți
Contribuțiile din salarii la sănătate și pensii, neplătite pe luna noiembrie pentru angajații din învățământ din mai multe județe, cu câteva zile înainte de finalul anului 2023 – surse

3 comments
  1. Dar ce se intampla cu profesorii care predau ore pe bani elevilor care le preda ,se pare ca nu isi fac treaba la ore incat acei elevi să nu mai fie nevoițI implicit patrinti să plătească ore suplimentare pentru a-șI rotunji salarile din muncă celor din privat! Chear daca tot ce-I din privat le plateste salarile !

    (Comentariu editat pentru eliminarea majusculelor)

    1. Dragoste, la maturat strazile in privat ai sa ramai pana ti-oi raspunde eu la intrebare. Uita-te cum scrii si-ti dai singur la ORICE intrebare ai despre inegalitatile intre tine si un profesor.

  2. Salariul unui angajat este cel brut. Ca sa nu stea la coada la finanțe cu declarație și plată fiecare angajat din această țară, angajatorul este cel care reține și virează in numele angajaților impozitul pe.venit și asigurarea de sănătate și de pensie. Reținerea și neplata acestora reprezintă infracțiune.
    „Art. 6 ind. 1 din Legea nr. 241/2005:
    (1) Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Sorin Cîmpeanu: Adeverințele medicale din primul semestru rămân valabile, nu trimiteți elevii după altele. Nu se pun absențe sau se pun motivate pentru elevii care prezintă simptome și nu se prezintă la școală

“Adeverințele medicale vor fi luate în considerare și în format electronic. Adeverințele medicale cu privire la vulnerabilitățile elevilor care le împiedică prezența la școală, din primul semestru, rămân valabile, nu…
Vezi articolul

Debirocratizarea instituțiilor publice se poticnește în Ministerul Educației: la înscrierea în clasa pregătitoare se cere în continuare dosar cu copii după diverse acte, deși copiile au fost eliminate prin lege

Metodologia de înscriere în clasa pregătitoare în viitorul an școlar, publicată în Monitorul Oficial luna trecută și promovată în continuare de Ministerul Educației spre informarea populației, prevede că părinții trebuie…
Vezi articolul