Școlile din mediile defavorizate din Franța vor fi deschise de dimineață până seara la ora 18 pentru elevi, anunță ministrul Educației Gabriel Attal / Vor avea mic-dejun inclus, activități sportive, de sprijin la teme și în carieră

1.631 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Școlile din rețeaua de educație prioritară (REP) din Franța, adică din mediile afectate socio-economic, vor fi deschise de la ora 8 la ora 18 din septembrie 2024, astfel încât elevii defavorizați școlarizați acolo să poată fi ajutați la teme, la activități sportive și de orientare în carieră, a anunțat recent ministrul Educației din Republică, potrivit FranceInfo și LeMonde.

Pilotat în prezent în 200 de școli, programul va fi extins în 1.100 de școli gimnaziale. 600.000 de elevi ar urma să beneficieze de măsură, potrivit sursei citate.

În școlile în care acest lucru se întâmplă, elevii sunt primiți „înainte de lecții, după lecții, cu mic-dejunul servit dimineața”, a spus ministrul Gabriel Attal vineri, 15 decembrie, când a făcut anunțul de la o școală din departamentul Seine-Saint-Denis, care beneficiază de acest orar de activitate. De asemenea, li se oferă „ajutor pentru teme, sport, activități culturale și orientare profesională”, a adăugat el.

Promisiunea lui Emmanuel Macron încă de acum câțiva ani de a combate „inegalitățile în educație” a fost pusă în practică, însă anunțul a fost considerat „destul de problematic” de către principalul sindicat din învățământul secundar, Snes-FSU, notează FranceInfo. Secretarul general al sindicatului, Sophie Vénétitay, deplânge „o formă de generalizare fără evaluare” și regretă că „nu a primit niciodată un răspuns” cu privire la modul de organizare a programului extins celor 200 de gimnazii care au experimentat acest dispozitiv.

În prezent, orele de deschidere și de închidere ale unei școli gimnaziale sau ale unui liceu din Franța sunt stabilite prin vot de către consiliul de administrație al școlii, în acord cu departamentul sau autoritatea de transport școlar din regiunea în care se află. Franța are 6.980 de școli gimnaziale. La începutul anului școlar 2022, 731 de școli de stat au fost clasificate ca REP (rețea de educație prioritară) și 361 ca REP+ (cartiere cu o concentrație mare de probleme sociale), potrivit cifrelor ministerului, potrivit publicației LeMonde.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Baza de date cu elevii care trebuie să primească tichete educaționale de 500 de lei a fost pusă la dispoziția STS din 9 noiembrie, conform Ministerului Educației / Potrivit ordonanței 83, Serviciul de Telecomunicații Speciale ar fi trebuit să dea lista cu beneficiarii Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene care să facă plățile, lucru care nu s-a întâmplat

De peste o lună Ministerul Educației a pus la dispoziția Serviciului de Telecomunicați Speciale baza de date din care instituția trebuia să extragă cei aproape 500.000 de beneficiari de tichete…
Vezi articolul

Numărul de ore de activități didactice va crește în școli, în urma unei analize a Ministerului Educației, potrivit programului de guvernare Ilie Bolojan. Norma didactică „realistă” va fi corelată cu performanța

Creșterea normei didactice în învățământul preuniversitar se află printre „măsurile de eficientizare economico-financiară ce pot fi rediscutate după depășire crizei economico-financiare a țării”, se menționează în programul de guvernare Ilie Bolojan,…
Vezi articolul

Ministrul Ligia Deca anunță, după cu o întâlnire cu procurorul-șef al DIICOT, măsuri existente deja în combaterea consumului de droguri și a altor infracțiuni / Ea spune că vor fi parcurși “noi pași”, dar nu precizează care sunt aceștia

“Am stabilit, împreună cu procurorul-șef Alina Albu, să existe o informare reciprocă, la nivel instituțional, atunci când avem cunoștință de infracțiuni comise în perimetrul școlar – de exemplu cazuri de…
Vezi articolul

Alianța organizațiilor studențești a solicitat membrilor guvernului să elimine limitările pentru reducerea de 90% pentru transportul feroviar și auto pentru studenți, introduse prin „ordonanța-trenuleț”

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a înaintat, joi, o solicitare către membrii guvernului pentru abrogarea dispozițiilor din „ordonanța-trenuleț” ce limitează aplicarea reducerii de 90% pentru transportul intern…
Vezi articolul

Daniel Funeriu, despre Premiul Nobel pentru Chimie 2021, acordat cercetătorilor Benjamin List şi David W.C. MacMillan: Au demonstrat, independent, că pot fi utilizate în procesul catalitic de obținere a unuia sau altuia dintre enantiomeri și molecule organice, compuse din carbon, hidrogen, oxigen și azot

Cei doi laureați ai premiului Nobel pentru Chimie, Benjamin List şi David W.C. MacMillan, „au demonstrat, independent, că pot fi utilizate în procesul catalitic de obținere a unuia sau altuia…
Vezi articolul