Școlile din mediile defavorizate din Franța vor fi deschise de dimineață până seara la ora 18 pentru elevi, anunță ministrul Educației Gabriel Attal / Vor avea mic-dejun inclus, activități sportive, de sprijin la teme și în carieră

1.628 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Școlile din rețeaua de educație prioritară (REP) din Franța, adică din mediile afectate socio-economic, vor fi deschise de la ora 8 la ora 18 din septembrie 2024, astfel încât elevii defavorizați școlarizați acolo să poată fi ajutați la teme, la activități sportive și de orientare în carieră, a anunțat recent ministrul Educației din Republică, potrivit FranceInfo și LeMonde.

Pilotat în prezent în 200 de școli, programul va fi extins în 1.100 de școli gimnaziale. 600.000 de elevi ar urma să beneficieze de măsură, potrivit sursei citate.

În școlile în care acest lucru se întâmplă, elevii sunt primiți “înainte de lecții, după lecții, cu mic-dejunul servit dimineața”, a spus ministrul Gabriel Attal vineri, 15 decembrie, când a făcut anunțul de la o școală din departamentul Seine-Saint-Denis, care beneficiază de acest orar de activitate. De asemenea, li se oferă “ajutor pentru teme, sport, activități culturale și orientare profesională”, a adăugat el.

Promisiunea lui Emmanuel Macron încă de acum câțiva ani de a combate “inegalitățile în educație” a fost pusă în practică, însă anunțul a fost considerat “destul de problematic” de către principalul sindicat din învățământul secundar, Snes-FSU, notează FranceInfo. Secretarul general al sindicatului, Sophie Vénétitay, deplânge “o formă de generalizare fără evaluare” și regretă că “nu a primit niciodată un răspuns” cu privire la modul de organizare a programului extins celor 200 de gimnazii care au experimentat acest dispozitiv.

În prezent, orele de deschidere și de închidere ale unei școli gimnaziale sau ale unui liceu din Franța sunt stabilite prin vot de către consiliul de administrație al școlii, în acord cu departamentul sau autoritatea de transport școlar din regiunea în care se află. Franța are 6.980 de școli gimnaziale. La începutul anului școlar 2022, 731 de școli de stat au fost clasificate ca REP (rețea de educație prioritară) și 361 ca REP+ (cartiere cu o concentrație mare de probleme sociale), potrivit cifrelor ministerului, potrivit publicației LeMonde.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
vârsta de pensionare, cancelarie profesori

„Profesorii sunt lipsiți de apărare”, reacția Federației Sindicatelor din Educație după cazul de la Colegiul „Ion Creangă” din București / Cer parlamentarilor și Guvernului să includă în viitoarele legi ale Educației măsuri de protecție pentru cadrele didactice

Noua lege trebuie să redea autoritatea profesiei didactice susține Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ într-un comunicat de presă. Aceasta solicită Guvernului să intensifice măsurile de prevenire a actelor de…
Vezi articolul

Admitere la liceu 2023. Luni și marți au loc înscrierile pentru probele de aptitudini sau pentru probele de limbi străine / Lista centrelor, publicată de Inspectoratul Școlar București, plus actele necesare / Calendar complet

Elevii de clasa a VIII-a încep luni procedurile premergătoare admiterii la liceu, dacă vor să opteze pentru licee vocaționale sau pentru licee cu clase cu program bilingv de predare a…
Vezi articolul

Interzicerea telefoanelor mobile la școală e aplicată adesea ineficient și îi poate face pe elevi să le folosească mai intens acasă / Întărirea competențelor digitale pentru profesori și elevi – soluția propusă pe baza datelor PISA 2022, care spun că telefonul la școală, folosit moderat, aduce și beneficii – raport OCDE

Interdicția legată de folosirea telefoanelor mobile în școli, pentru care optează în ultima vreme o serie de sisteme școlare, nu este susținută de experții Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică…
Vezi articolul