Consiliile de administraţie ale tuturor unităţilor de învăţământ din judeţul Bistriţa-Năsăud au decis ca testarea elevilor şi preşcolarilor pentru COVID-19, pe bază de salivă, să se facă la domiciliu, sub supravegherea părinţilor sau a tutorilor legali, a anunţat, marţi, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ), potrivit Agerpres.
În judeţ au ajuns aproximativ 100.000 de teste antigen pe bază de salivă, care au fost distribuite în şcoli şi grădiniţe.
“Inspectoratul Şcolar Judeţean a recepţionat o primă tranşă (cca. 100.000) din testele antigen pe bază de salivă şi le-a distribuit tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Bistriţa-Năsăud (câte 2 teste pentru preşcolari, elevi şi personalul unităţii). Imediat după reluarea cursurilor, conducerea acestora va facilita procesul de pregătire şi distribuire a testelor către elevi, astfel încât procesul de testare să se poată derula în zilele de luni şi joi ale săptămânii următoare. Consiliul de Administraţie al fiecărei unităţi de învăţământ a hotărât ca testarea copiilor/elevilor să fie efectuată la domiciliul acestora, sub supravegherea părinţilor/ tutorilor legali”, se arată în mesajul postat de ISJ pe o reţea de socializare.
Amintim că elevii cer ministerului Educației să „clarifice situația privind implicarea profesorilor în procesul de testare rapidă, indicând foarte clar ce atribuții au cadrele didactice în acest proces”.
Organizația părinților critică modul în are au fost distribuite testele în teritoriu și că „Reambalarea testelor în kituri pentru uz individual, riscă să îi determine și pe părinții care sunt de acord cu testarea copiilor să refuze acest lucru, în lipsa unei garanții că procedura a fost desfășurată în condiții de siguranță”.
Ieri, Ministrul Educației a spus că în situația în care infrastructura școlii nu permite realizarea testării, sarcina revine părinților: „Acolo unde profesorii consideră că nu se pot implica în acest proces sau nu există infrastructură, elevii primesc testele pentru o săptămână și pot fi administrate acasă, sub supravegherea părinților. Dacă se administrează de către părinți sau în prezența părinților, în mod evident, nu mai necesită acordul expres al acestora, deoarece părinții sunt cei care le administrează”. Tot atunci a mai precizat că directorul școlii este cel responsabil pentru organizarea procesului de ambalare individuală a testelor de salivă