Au fost identificate nereguli în privința plății contribuțiilor de către unele școli din Dolj, potrivit surselor Edupedu.ro. Inspectoratul Școlar Județean Dolj ar fi cerut unităților de învățământ să facă urgent plata contribuțiilor. Până joi, 24 august, inspectoratele școlare vor trimite Ministerului Educației situația cheltuielilor, conform unui document obținut de Edupedu.ro. Ieri, oficialii din Minister au organizat o videoconferință cu inspectorii școlari și s-a discutat despre sumele de care au nevoie pentru plata integrală a salariilor și contribuțiilor, conform acelorași surse.
Potrivit surselor Edupedu.ro, Inspectoratul Școlar Județean Dolj a cerut școlilor să facă urgent plata contribuțiilor și să transmită până miercuri, 23.08.2023, ora 12.00, sumele de care mai au nevoie pentru plata integrală a salariilor și contribuțiilor. Acest lucru înseamnă că sunt angajați pentru care nu au fost plătite contribuțiile.
„În vederea suplimentării deschiderilor de credite pentru plata salariilor și contribuțiilor aferente lunii iulie 2023, vă rugăm să efectuați urgent plata contribuțiilor în limita disponibilului existent în cont și să transmiteți până miercuri, 23.08.2023, ora 12.00, sumele de care mai aveți nevoie pentru plata integrală a salariilor și contribuțiilor. În caz contrar disponibilul din cont va fi retras”, se arată în mesajul primit de unitățile de învățământ.
- Neplata contribuțiilor a redevenit faptă penală, pedepsită cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau amendă pentru angajatorii care utilizează această practică, de la 1 martie 2022, după cum a scris Economedia.ro.
Săptămâna trecută, Edupedu.ro a scris că regionalizarea inspectoratelor școlare până la 1 ianuarie 2024 este prevăzută în varianta actualizată a proiectului de ordonanță de urgență pentru a reduce deficitul bugetar. Personalul din noile direcții ar trebui să fie redus cu 15%, la fel și costurile.
Ministerul Educației a solicitat peste 9,1 miliarde de lei la rectificarea bugetară, conform surselor Edupedu.ro. Ministerul Educației a primit pentru 2023 un buget de 2,1% din PIB, iar pentru capitolul Educație Guvernul a alocat 3,2% din PIB.
- La videoconferință au participat Sorin Ion – secretar de stat în Ministerul Educației, Corina Marin – director general și Mihai Păunică – directorul Direcției economice din Ministerul Educației.
În document se arată că Ministerul Educației solicită inspectoratele școlare să raporteze cheltuielile pe următoarele tipuri de plată:
- Hotărâri judecătorești – drepturi salariale;
- Hotărâri judecătorești – acordare daune – interese moratorii sub formă de dobânzi legale;
- Diferențe drepturi salariale rezultate prin aplicarea OUG nr. 48/2022;
- Vouchere de vacanță;
„Datele, asumate prin semnătură de către inspectorul școlar general, contabilul-șef, auditorul și responsabilul cu salarizarea, vor fi comunicate joi, 24 august, ora 15 (…)”, apare în adresa consultată.
În cadrul videoconferinței, reprezentanții Ministerului Educației le-au transmis inspectorilor școlari că sunt județe care au cerut mai mulți bani decât au nevoie pentru salarii. Aceștia au spus că sunt județe care au cerut un beget mai mare decât bugetul care a fost aprobat.
Conform surselor Edupedu.ro, Ministerul Educației a solicitat săptămâna trecută inspectoratelor școlare să transmită sumele de bani pe care le au în conturi. După aceea, Ministerul a primit și solicitările de deschidere de credite pentru plata salariilor din luna august.
Informații de context
Edupedu.ro a scris că vineri, 11 august, a fost zi de salariu pentru profesorii și ceilalți angajați din sistemul de Învățământ. Salariile aferente lunii iulie au venit cu trei zile mai devreme, după ce data a fost modificată de un ordin publicat în Monitorul Oficial. Măsura a fost luată în contextul în care data de luni, 14 august, este zi liberă legală, punte cu marți, 15 august (Adormirea Maicii Domnului), și aceasta zi liberă legală.
Conform ordinului nr. 86 din 2005 al Ministerului de Finanțe, care stă la baza reglementării datelor din lună la care se primesc salariile pentru bugetari, angajații din Educație primesc regulat salariile pe data de 14 a lunii.
Pe 14 iulie, angajații din Învățământ au primit salariile majorate, conform ordonanței de urgență nr. 57 din 2023. Aceste majorări vin ca urmare a grevei din perioada mai-iunie.
Conform Ordonanței de urgență nr 57/2023, Guvernul trebuie să crească salariile de bază din Învățământ cu 1.300 de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.
De asemenea, ordonanța prevede că, de la 1 ianuarie, salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie, precum și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.
„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.
(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024”, conform ordonanței de mai sus.
Despre ordonanța de urgență nr. 48/2022
Amintim, aprobată în aprilie, ordonanța de urgență prevede că “profesorii vor primi în termen de 3 luni prima tranșă de 5% pentru plata diferențelor salariale, pentru perioada 2017-2021. Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației”, spunea Cîmpeanu. El declara pentru Edupedu.ro că prima tranșă va fi făcută “realist în septembrie, odată cu lichidarea pe luna august”.
Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale stabilite se plătesc eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, astfel:
- în primul an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 5% din valoarea diferențelor salariale;
- în al doilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 10% din valoarea diferențelor salariale;
- în al treilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 25% din valoarea diferențelor salariale;
- în al patrulea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 25% din valoarea diferențelor salariale;
- în al cincilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 35% din valoarea diferențelor salariale.
În ordonanța de urgență se arată că cei care și-au schimbat locul de muncă în perioada 1 iulie 2017— 31 august 2021 sau care au prestat activitate, în același timp sau succesiv, la mai mulți angajatori, „calculul și plata diferențelor de drepturi salariale se realizează de fiecare angajator care a avut obligația de a plăti salariul în această perioadă, proporțional cu perioada efectiv lucrată la fiecare dintre aceștia”.
Impactul bugetar estimat este de 1.20 miliarde lei, eșalonat, în perioada 2022-2026.