Școlile din București care vor să participe la programul Școală după Școală trebuie să trimită oferta educațională către ISMB, până în 16 mai 2025. Procedura, elaborată după vechea metodologie pentru că cea nouă are o întârziere de peste un an / Model de cerere de înscriere și de contract între școală și părinți

766 de vizualizări
Auxiliarele pentru elevi - programul Școala după Școală
Auxiliarele pentru elevi – programul Școala după Școală
Înscrierea în Programul Școală după Școală 2025-2026 se face pe tot parcursul anului școlar pentru un program care funcționează deja și la începerea anului școlar pentru unul nou, potrivit procedurii de desfășurare și organizare a programului, publicată de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. De remarcat, procedura este elaborată pe baza metodologiei din 2011, pentru că cea nouă care ar fi trebuit aprobată la 1 februarie 2024, prin ordin de ministru în mandatului Ligiei Deca, încă nu a fost publicată. Școlile care vor să aplice pentru programul Școală după Școală trebuie să trimită Inspectoratului școlar oferta pachetelor educaționale, până în data de 16 mai. La finalul articolului găsiți modelul de cerere de înscriere și mode de contract între școală și părinți.
  • Programul „Școala după școală” (SDS) este complementar activității școlare obligatorii și oferă oportunități de învățare formală și nonformală pentru consolidarea competențelor, învățare remedială și accelerare a învățării prin activități educative, recreative și de timp liber, potrivit Ministerului Educației
  • Metodologia nouă de organizare a programului „Școală dupa școală”, care ar trebui să pună în aplicare prevederile legii învățământului preuniversitar, încă nu a apărut, la peste un an de când era termenul limită. Prevăzută inițial pentru 1 februarie 2024, în mandatul Ligiei Deca, metodologia a fost amânată pentru 2 mai 2024, prin ordinul nr. 3.069 din 15 ianuarie 2024, însă Ministerul Educației nu a respectat calendarul.  

Înscrierea în programul Școală după Școală 2025-2026 se face pe tot parcursul anului școlar pentru un program care funcționează deja și la începerea anului școlar pentru unul nou, potrivit procedurii publicate de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Școlile care vor să aplice pentru program trebuie să elaboreze oferta pachetelor educaționale, până în data de 15 martie 2025, oferta pentru program este discutată și aprobată de Consiliul Profesoral și CA al școlii până pe 15 aprilie, urmând ca pe 16 mai toate școlile care propun programul Școală după Școală să trimită către Inspectoratul școlar proiect ȘDȘ.

Edupedu.ro a scris în februarie 2024 că metodologia nouă de organizare a programului „Școală dupa școală”, care ar trebui să pună în aplicare prevederile legii învățământului preuniversitar, nu a fost publicată și a fost amânată cu 3 luni.

Ordinul ministrului educației privind aprobarea metodologiei pentru organizarea programului „Școala după școală” nr 6072/ 2023, prevedea ca metodologia să fie până la data de 2.05.2024.

Însă, din procedura privind desfășurarea și organizarea programului Școală după Școală 2025 publicată de ISMB, reiese că aceasta a fost făcută pe baza vechii metodologii din 2011, care de altfel este în vigoare, potrivit legislatie.just.ro.

Unde se pot desfășura activitățile

Potrivit metodologiei, Programul Școală după Școală nu se poate desfășura în spațiile private ale cadrului didactic, în spații care nu au autorizații sau în sediile partidelor politice.

În unităţile de învăţământ care nu propun ca ofertă complementară a şcolii programul ȘDȘ nu este permisă închirierea spațiilor disponibile unor persoane sau instituții private, pentru organizarea în regim privat a activităților de tip „Şcoală după școală”.

Spațiile care vor fi utilizate pentru organizarea programului ŞDŞ, respectându-se dispoziţiilor legale în vigoare:

  • cele disponibile din propria unitate ;
  • în alte unităţi de învăţământ ;
  • consortii scolare;
  • palate si cluburi ale copiilor; cluburi sportive scolare;
  • spatii puse la dispozitie de autoritatile scolare;
  • organizatii neguvernamentale cu competente în domeniu;
  • biserică etc

Orarul se va realiza în conformitate cu prevederile art. 8, alin. (2) din Metodologia de organizare a programului „Şcoală după Școala”, aprobată prin OMECTS nr. 5349/07.09.2011, cu modificările și completările ulterioare:

  • numărul de ore prevăzut în ofertă si în Regulamentul intern, este în medie de 3 ore/zi;
  • dacă în cadrul programului SDS sunt prevăzute si activităţi de educatie, complementare activității didactice, timpul alocat acestora nu poate depăşi o oră şi jumătate pe zi pentru învatamantul primar şi 2 ore pe zi pentru Învăţământul secundar;
  • în cadrul programului vor fi alocate, în medie, 30 de minute pe zi pentru activitati fizice și miscare;
  • programul ȘDȘ se poate desfăşura înainte sau după programul scolar obligatoriu, in funcție de nivelul de Învăţământ căruia se adresează.
Resurse umane implicate în derularea programului ȘDȘ pot fi:

a. personal din învățământ:


-cadre didactice din şcoală;
-cadre didactice din alte unităţi de învăţământ, inclusiv din palate si cluburi ale copiilor si cluburi sportive scolare;
-cadre didactice din Centrul de Resurse si Asistenta Educaţională Dolj: profesor-psiholog, consilier scolar, profesor- logoped, profesor de sprijin, asistent social;
-personal didactic auxiliar: bibliotecar, informatician, instructor-animator, instructor de educatie extrașcolară, laborant; mediator şcolar; antrenor etc.;


b. membri ai comunităţii (parinti, reprezentanti ai autoritatilor locale, specialisti din diferite domenii, personalitati locale, membri ai unor organizatii neguvernamentale etc.);

c. reprezentanți ai partenerilor.

Implicarea personalului din învăţământ se face în următoarele condiții:


a) ca activitate cuprinsă în norma didactică (maximum 4 ore/săptămână), conform prevederilor din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările si completările ulterioare. Aceste ore nu sunt retribuite suplimentar.


b) ca activitate în afara activității desfăşurate în intervalul de timp zilnic de 8 ore, respectiv 40 de ore pe săptămână.

Plata personalului implicat în Program se realizează prin aplicația informatică EDUSAL, conform prevederilor Legii 153/2017.

Plata personalului implicat in Programul ŞDŞ se evidențiază în contabilitatea unității de învăţământ și nu a asociațiilor de părinti sau a cadrului didactic în calitate de persoană fizică autorizată (PFA).

Finanțarea programului:


a) din bugetul autorităților locale;
b) din programe finanțate din fonduri europene sau naționale;
c) din activitati scolare si extrașcolare, donații, sponsorizări, prin suportul financiar al asociațiilor de părinți, al organizatiilor nonguvernamentale etc., cu respectarea legislației în vigoare;
d) din bugetul de stat constituit, în condiţiile legii, cu această destinaţie, pentru elevii proveniti din grupurile dezavantajate.


Dosarul cu documentele complete se înaintează spre avizare la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti până la 01 mai ale fiecărui an premergător derulării programului, după consultarea părinților si cadrelor didactice.

Înscrierea și retragerea elevilor

Înscrierea elevilor în programul ȘDS se face prin Cerere scrisă a părintilor/ tutorilor legali. În cerere, părintele/tutorele precizează pachetul educațional pentru care optează, după consultarea specialiștilor implicați în program și respectând opțiunile elevului.

La înscriere, părintele/tutorele semnează cu directorul unitatii de învăţământ un contract de parteneriat în care sunt stipulate rolurile și responsabilitatile atât ale parintilor, cât și ale şcolii.

Înscrierea în Programul ȘDS se face pe tot parcursul anului scolar pentru un Program SDS care funcționează deja și la începerea anului școlar pentru unul nou. Grupele pot fi constituite pe clase, pe ani de studiu și în grupe mixte.

Prezența elevilor la Programul ȘDȘ este monitorizată zilnic de către cadrele didactice, care înștiinţează familia în momentul în care elevul înregistrează absente.

Retragerea din Programul ȘDS se face la cererea părintelui/tutorilor legali, prin înştiinţare scrisă înaintată unității de învăţământ la care s-a depus cererea de înscriere în program.

Prevederile despre Programul „Școală dupa școală” din legea învățământului preuniversitar

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 stabilește că unitățile de învățământ pot organiza „Școala după școală“, care cuprinde activități educative pentru consolidarea, remedierea sau aprofundarea competențelor dobândite de elevi:

Articolul 74 – „(1) În unitățile de învățământ preuniversitar se poate derula programul „Școala după școală“, care are caracter complementar în raport cu programul școlar și cuprinde activități educative pentru consolidarea, remedierea sau aprofundarea competențelor dobândite de elevi în cadrul programului școlar, precum și alte activități pentru susținerea dreptului la educație, inclusiv de tip recreativ sau de timp liber.

(2) Programul prevăzut la alin. (1) se organizează de către unitatea de învățământ preuniversitar în parteneriat cu autoritățile publice locale, CJRAE/CMBRAE, alte unități de învățământ, biblioteci locale/județene, asociații de părinți, culte religioase recunoscute în România sau cu voluntari sau organizații neguvernamentale cu obiect de activitate în domeniul educației ori conexe, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului educației.

(3) Hotărârea de derulare a programului „Școala după școală“ se adoptă de unitatea de învățământ preuniversitar, prin hotărârea consiliului de administrație, pe baza unei analize de nevoi. Activitățile desfășurate în cadrul acestuia pot fi extinse cu elevii după sau înaintea orelor de curs, dacă unitatea de învățământ dispune de infrastructura și de personalul de specialitate necesare implementării.

(4) Statul finanțează, din bugetul de stat, din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, în limita sumelor alocate cu această destinație, programul „Școala după școală“ pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal.

(5) Finanțarea programului „Școala după școală“ poate fi făcută inclusiv prin fonduri externe nerambursabile ori din bugetele autorităților administrației publice centrale și locale sau de către universități, în conformitate cu dispozițiile legale aplicabile.

(6) Activitățile derulate în cadrul programelor de tip „Școala după școală“ pot fi realizate inclusiv în regim de plata cu ora de personal didactic de predare și, în regim de voluntariat, de către persoane cu pregătire în domeniul pedagogic, în situația în care unitatea de învățământ desfășoară programul în parteneriat cu o organizație neguvernamentală sau cu un cult religios recunoscut în România.”

Articolul 77 – „(12) Elevii identificați ca fiind în categoria cu risc de abandon școlar participă cu prioritate la activitățile programului „Școala după școală“, ale programului național „Învățare remedială“, la activitățile de consiliere psihopedagogică și beneficiază de gratuitate la taberele organizate în centrele de agrement aflate în domeniul statului.”

DESCARCĂ Model de cerere înscriere pentru părinți
DESCARCĂ Model contract parteneriat școală – familie
DESCARCĂ Model cerere de retragere
Citește și:
LISTA 98 de școli și licee din București, avizate pentru Programul „Școală dupa școală” în anul școlar 2024-2025
Întârziere de 3 luni a regulilor pentru programul „Școala după școală”, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea din București și ASE – primele universități din România într-un nou clasament internațional, după impactul avut în societate conform obiectivelor ONU

Șapte universități românești, printre care Universitatea din București, Academia de Studii Economice București și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, figurează în ediția din acest an a clasamentului global al universităților, după…
Vezi articolul

Pregătire pentru Bacalaureat la Istorie, anunțată de Facultatea de Istorie a Universității din București. Cinci profesori de la licee din București, Buzău și Slobozia fac ședințe gratuite de discuții, exerciții și pregătire online cu elevii care se înscriu

Facultatea de Istorie a Universității din București a anunțat duminică, pe Facebook, că organizează ședințe de pregătire pentru Bacalaureat. Prima ședință online are loc pe 23 martie, apoi la câte…
Vezi articolul