Şcolile de elită ale Germaniei naziste au dezvoltat legături strânse cu şcoli britanice de top în anii ’30 şi au văzut în instituţii de prestigiu precum Eton, Harrow şi Winchester modele de educaţie, dezvăluie un istoric britanic într-o nouă carte, informează DPA, citată de Agerpres.
Prima istorie aprofundată a acestor şcoli naziste de top, având drept scop formarea viitorilor lideri ai celui de-al Treilea Reich, scoate la lumină schimburile pe care acestea le-au avut cu şcolile britanice de elită înainte de cel de-al Doilea Război Mondial.
Dr. Helen Roche, de la Universitatea Durham, a scris o carte bazată pe cercetări efectuate în 80 de arhive din şase ţări şi pe mărturii de la peste o sută de foşti elevi.
Ea a constatat că, între anii 1934 şi 1939, elevi ai acestor şcoli naziste de top, cunoscute sub abrevierea de ‘Napola’, au luat parte la o serie de programe de schimb şi turnee sportive alături de băieţi din şcoli britanice precum Eton, Harrow, Winchester, Westminster, Rugby şi Leys. Elevii din şcolile Napola care au participat la aceste schimburi au fost consideraţi ambasadori culturali pentru ‘noua Germanie’, mai scrie Agerpres.
Cercetările lui Roche au arătat că şcolile britanice de elită constituiau un model important pentru şcolile Napola, pe care naziştii l-au studiat şi au sperat în cele din urmă să-l emuleze şi să îi aducă îmbunătăţiri.
De-a lungul anilor ’30, şcolile Napola a derulat schimburi anuale cu şcoli de top englezeşti.
Cartea “The Third Reich’s Elite Schools – A History Of The Napolas” (“Şcolile de elită ale celui de-al Treilea Reich – O istorie a şcolilor Napola”) este publicată de Oxford University Press.
Foto: © Kurt Pacaud | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.