Concursul „Școala Europeană” aduce o schimbare în ediția 2025: profesorii care evaluează școlile nu mai sunt chemați să participe fizic, în „mini-vacanțe”. Ministerul Educației a digitalizat complet procesul, transformând întreaga procedură într-una online, conform unui Proiect: Metodologie de organizare și desfășurare a concursului „Școala Europeană”, pus în consultare publică pe site-ul Ministerului Educației.
În trecut, proiectele pentru competiția „Școala Europeană” erau trimise în format fizic, fie prin poștă, fie personal, la inspectorate, precum s-a întâmplat la Oradea în 2024, sau la Craiova în 2022, de exemplu. Documentele erau stocate pe suporturi fizice, inclusiv stick-uri de memorie, iar evaluarea era realizată exclusiv la fața locului de echipe de inspectori care se deplasau pentru această sarcină în diferite orașe ale țării.
Schimbarea cea mai importantă constă în introducerea unui spațiu digital dedicat încărcării documentelor de candidatură. Unitățile școlare pot acum să trimită documentele în format electronic, eliminând nevoia de transport fizic și reducând costurile de logistică.
„Capitolul IV – Înscrierea în competiție:
Art. 10 (1) Înscrierea unităților de învățământ/unităților de educație extrașcolară la concursul „Școala Europeană” se face prin încărcarea documentelor din dosarul de candidatura, în format electronic, într-un spațiu de stocare dedicat concursului „Scoala Europeană” si anunțat de Ministerul Educatiei la lansarea fiecărei ediții a concursului. Dosarul de candidatură al unei unități de învățământ/unități de educație extrașcolara care se va înscrie în concurs va fi denumit “Județ_denumire unitate de învățământ_dosar de candidatura SE_anul”
(2) Unitățile de învățământ/unitățile de educație extrașcolara își asumă responsabilitatea pentru vizualizarea facilă a acestor documente, conform proiectului publicat de Ministerul Educației”.
Nu e clar dacă vor fi aduși din nou inspectorii și profesorii evaluatori într-un „cantonament” pentru a evalua dosarele, dar dacă va fi așa asta ar implica cheltuieli legate de diurnă, cazarea și transportul inspectorilor care se deplasează să evalueze documentele. În 2024, cheltuieli similare au fost suportate pentru cei peste 30 de inspectori școlari din comisia națională, în ciuda existenței unui model digital implementabil. Evaluarea fizică în cadrul unui „mini – sejur” a fost preferată, chiar dacă digitalizarea ar fi redus costuri și ar fi oferit mai multă flexibilitate.
Evaluarea dosarelor în cadrul concursului „Școala Europeană” este realizată anual de Comisia Națională de Evaluare, compusă din inspectori școlari și profesori cu experiență în proiecte educaționale europene, sub conducerea unui președinte desemnat.
Procesul include două etape:
- administrativă, unde se verifică conformitatea documentelor
- de evaluare, în care candidaturile sunt grupate în 9 loturi, fiecare analizată de echipe dedicate pentru câte un criteriu din cele 9 prevăzute.
- Fiecare echipă completează fișe de evaluare detaliate, cu punctaje și justificări, asigurând transparență și reducerea subiectivității. Punctajul final este suma evaluărilor, iar școlile premiate sunt anunțate oficial de Ministerul Educației, așa cum era și în anii anteriori.
Anterior, inspectorii verificau manual existența și conformitatea documentelor în plicuri trimise prin poștă, proces care întârzia evaluarea. În prezent, verificarea documentelor încărcate digital este mai rapidă și asigură un control mai bun asupra termenelor. Totuși, această schimbare vine și cu cerința ca școlile să-și asume responsabilitatea pentru calitatea și accesibilitatea documentelor trimise online, conform documentului.
Premii de 5.000 de lei și distincția „Școala Europeană” pentru școlile câștigătoare
Unitățile de învățământ și unitățile de educație extrașcolară câștigătoare ale concursului „Școala Europeană” sunt recompensate cu premii de 5.000 de lei și cu distincția „Școala Europeană”, încurajând astfel implicarea în programe ale Uniunii Europene/finanțate de Uniunea Europeană în domeniul educației și formării profesionale. Aceasta este valabilă trei ani, după care școala trebuie să candideze din nou pentru reconfirmarea titlului obținut.
Concursul „Școală Europeană” a fost inițiat prima dată în 2004 pentru școlile care au promovat valorile europene și au contribuit astfel la aderarea României în Uniunea Europeană în 2007. Competiția presupune evaluarea școlilor aplicante în funcție de mai multe criterii și activități pe care le derulează pentru formarea elevilor și profesorilor.
Propunerile și sugestiile cu privire la proiectul supus consultării publice pot fi trimise până la data de 9 decembrie 2024, inclusiv, pe adresa de e-mail marina.stoian@edu.gov.ro, conform Ministerului Educației.
Citește și:
„Sejur” la Oradea pentru 35 de inspectori din toată țara, ca sa evalueze dosarele din Concursul Școala Europeană, trimise de școli prin poștă, în plicuri. Organizarea impusă de Ministerul Educației este ca acum două decenii când s-a înființat programul
DOCUMENTE Școlile se pot înscrie în competiția „Școală Europeană” 2023 până pe 25 aprilie. Ce trebuie să conțină dosarul / Cuantumul premiilor va fi aprobat prin ordin de ministru
Trimiterea dosarului și a unui memory stick prin poștă, la Craiova – proba eliminatorie în 2022 pentru orice școală din România care vrea să primească certificat de “Școală Europeană” de la Ministerul Educației. Plus puterea cifrei 9
Foto: © | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.