Școli cu datorii la stat. Până pe 30 octombrie, directorii trebuie să trimită la inspectorate fișele de evidență fiscală care trebuie să coincidă cu evidențele contabile. Dacă nu, atunci sunt puși să explice diferențele – adresă a Ministerului Educației

2.688 de vizualizări
Foto: © Mykhailo Polenok | Dreamstime.com
Sunt școli care nu au achitat la timp datoriile la stat, după cum se arată într-o adresă trimisă de Ministerul Educației către inspectoratele școlare, document consultat de Edupedu.ro. Până pe 30 octombrie, directorii școlilor vor transmite inspectoratelor școlare fișele de evidență fiscală și evidențele contabile, cât și motivele pentru neplata obligațiilor fiscale, dacă este cazul.
  • Obligațiile fiscale se referă la sume datorate, dobânzi, penalități de întârziere. Aici intră și alte obligații pe care trebuie să le plătească școlile: contribuțiile la sănătate și pensie.
  • În Învățământ, inspectorii școlari generali au calitatea de ordonatori secundari de credite și directorii de școli au calitatea de ordonatori terțiari de credite.

„Până la data de 30.10.2023, ordonatorii terțiari de credite vor transmite Fişele de evidență fiscală la ISJ/SMB cu explicarea eventualelor diferențe dintre acestea și evidentele contabile, cât şi motivele pentru neplata obligațiilor fiscale, dacă este cazul”, potrivit Ministerului Educației.

Ministerul Educației informează că se aplică sancțiuni pentru neachitarea la timp a obligațiilor fiscale: „Având în vedere unele situații înregistrate în prezent la nivelul unor instituții/unități de învăţământ, cu privire la neachitarea la timp a obligațiilor fiscale, se aplică sancțiuni conform Codului Fiscal”.

La nivelul fiecărui inspectorat se va constitui o comisie de analiză și verificare a datelor transmise de școli, potrivit documentului citat anterior. Din comisia care se va înființa în fiecare inspectorat școlar vor face parte următoarele persoane, conform Ministerului Educației: auditorul, contabilul (administratorul financiar), consilierul juridic, precum şi alte persoane dacă este necesar. 

Această comisie va face o analiză care va fi gata până pe 15.12.2023. Concret, se va realiza un raport care va conține măsuri concrete pentru fiecare unitate de învăţământ la care se constată neconformități/sume datorate şi neachitate, dobânzi, penalități de întârziere, alte aspecte, după cum se arată în adresa Ministerului Educației.

Măsurile concrete stabilite vor fi înaintate școlilor pentru a fi implementate, până la data de 27.12.2023, potrivit sursei citate. La rândul lor, școlile vor transmite la ISJ/ISMB până la data de 31.01.2024 modul de soluționare a eventualelor neconcordante. 

Iată ce conține adresa Ministerului Educației:

„Pentru a preîntâmpina astfel de situații privind neplata la termen a obligațiilor de plată, nedeclararea sau declararea incorectă a obligațiilor fiscale, se impune:

a) Să solicitați ordonatorilor terțiari de credite ca în termen de 10 zile să facă demersuri în vederea obţinerii Fişei de evidență fiscală.

b) După obținerea Fişelor de evidență fiscală, ordonatorii de credite au obligaţia verificării concordanței dintre acestea și evidențele contabile, cât și a eventualelor diferențe generate de neplata la termen a obligațiilor fiscale.

c) Până la data de 30.10.2023, ordonatorii terțiari de credite vor transmite Fişele de evidență fiscală la ISJ/SMB cu explicarea eventualelor diferențe dintre acestea și evidentele contabile, cât şi motivele pentru neplata obligațiilor fiscale, dacă este cazul.

d) La nivelul fiecărui inspectorat şcolar, prin decizia inspectorului şcolar general, se va constitui o comisie de analiză și verificare a datelor transmise de către unitățile de învăţământ. Din această comisie vor face parte auditorul, contabilul (administratorul financiar), consilierul juridic, precum şi alte persoane dacă veți considera necesar.

Analiza Comisiei se va finaliza până pe data de 15.12.2023 prin întocmirea unui raport care va conține măsuri concrete pentru fiecare unitate de învăţământ la care se constată neconformități/sume datorate şi neachitate, dobânzi, penalități de întârziere, alte aspecte.

e) Măsurile concrete stabilite vor fi înaintate instituțiilor/unităților de invățământ pentru a fi implementate, până la data de 27.12.2023.

f) Unitățile de învățământ vor transmite la ISJ/ISMB până la data de 31.01.2024 modul de soluționare a eventualelor neconcordante.”

Foto: © Mykhailo Polenok | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Aceasta este cea mai mare absurditate posibila. O institutie de invatamant nu are cum sa nu plateasca contributiile. Diferentele existente in acest moment , sunt plati efectuate si nedeclarate , provenind din hotarari judecatoresti . Nu este vina scolilor , imposibilitatea declararii ci a ministerului invatamantului si a ministerului finantelor , care se joaca de-a programele! Dar, este usor sa scorneasca situatii si declaratii fara sa cunoasca realitatea din teren ! Si care director are idee despre situatia fiscala a unitatii ? Ideea o au cei din compartimentul financiar contabil , care tot asteapta sa fie retribuiti in raport de complexitatea muncii, raspundere, studii si multe altele ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Telefoanele mobile, interzise în școlile din Anglia pentru elevi, inclusiv în pauze, anunță Guvernul britanic. Ministrul Educației: Școlile sunt locuri în care copiii trebuie să învețe, iar telefoanele sunt o distragere nedorită

Elevii din școlile din Anglia nu vor mai putea folosi telefoanele mobile la școală, anunță guvernul britanic, care susține că va trimite ghiduri în școli pentru a implementa noua măsură.…
Vezi articolul
Peste 100.000 de elevi din București revin la școală

Mai mult de 15% din elevii cu vârste peste 12 ani sunt vaccinați. 4.500 de copii s-au vaccinat în ultimele 5 zile. Cîmpeanu: Mai mulți elevi s-au vaccinat în ultimele 10 zile decât angajați din sistemul de învățământ pe parcursul verii

România a depășit pragul de 15% de elevi vaccinați, a anunțat vineri seara ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la finalul unei ședințe de Guvern dedicată Educației, pe fondul deschiderii anului școlar…
Vezi articolul

Profesorii, consilierii școlari și poliția – responsabili pentru prevenția consumului de droguri la tineri, spune noul ministru al Educației: De ce nu i-au avertizat prin educație pe copii ce înseamnă încercarea și consumul? MAI să curețe spațiul din jurul școlii de oferte tentante

Ministrul Educației, Daniel David, propune o abordare pe mai multe niveluri pentru combaterea consumului de droguri în rândul tinerilor, criticând atât lipsa de acțiune a profesorilor și consilierilor școlari, cât…
Vezi articolul

Cătălin Ciupală, profesor de matematică la Colegiul „Şaguna” din Braşov, analiză punct cu punct a rezultatelor simulării Evaluării Naționale: Anul trecut nivelul de dificultate al subiectului I era în jurul clasei a IV-a – a V-a, anul acesta exercițiile au fost un pic mai ridicate, astfel încât s-a trecut la nivel de clasă a VII-a – a VIII-a, într-un mod real / Intuiesc că mulți elevi au ghicit răspunsurile la testele grilă

Profesorul de matematică Cătălin Ciupală de la Colegiul Național „Andrei Şaguna” din Braşov spune despre rezultatele de la simularea Evaluării Naționale că a identificat cel puțin trei itemi unde elevii…
Vezi articolul