E 7.30 iar eu sunt deja la școală. Am venit singur în dimineața asta, nu i-am mai așteptat pe colegii cu care veneam de obicei. De când am trecut calea ferată a Gării Obor, parcă am luat-o mai repede spre școală. Mi-am pus încă de aseară rolele în ghiozdan, doar, doar să nu le uit.
În clasă încă e liniște, sunt primul care a ajuns. Cu domnul m-am întâlnit la parter, era îmbrăcat cu tricou, pantaloni scurți și șapcă așa cum nu l-am mai văzut niciodată. Mă apropii de fereastră, locul de unde am vedere asupra întregii curți a școlii. Doamnele îngrijitoare văd că scot bănci afară, se aude și ceva muzică în niște boxe care nu par încă a fi montate cum trebuie. Nu trece mult timp și pe ușă apar frații Nisip cu Andrei. Îmi spun cu gura până la urechi că ei și-au adus bicicleta, îs pregătiți să câștige. Îi rog să mă lase și pe mine să dau o tură cu bicla prin curtea școlii, dându-le la schimb rolele mele.
Cum cobor scările, văd că sălile sunt mai mult goale și mă întreb unde sunt ceilalți copii. Ajung la parter, îi văd pe domnii educatori și domnii profesori cum tot cară lucruri afară. Ies din școală și atunci înțeleg de ce clădirea ce seamănă cu un castel e mai mult goală. Zeci de copii, unii mai mici decât mine, alții mai mari, ocupă deja curtea școlii. Unii sunt cu părinții, alții sunt însoțiți de bunici. La mine mama nu a putut veni, a fost tură de noapte și e obosită. Mi-a spus însă fratele cel mare că dacă se poate învoi de la muncă vine el la școală. Iau bicicleta lui Andrei și mi se pare uriașă. Îmi spune că tatăl lui merge cu ea la pește și că atunci când ies din București îl lasă să colinde drumurile de țară cu ea. Mă urc cu teama să nu cad și să-l sperii pe Andrei că i-o stric. Caut scaunul, mă așez și cu greu ajung la pedale, da nu mă las, chit că picioarele o să-mi devină de balerin și o să pedalez doar cu vârful degetelor.
Sunt în clasa a VI-a acum. Săptămâna trecută l-am văzut pe domnu’ învățător. Era pe hol cu colegii, mai, mai sufocându-l. Am luat-o la fugă și m-am dus și eu să-l îmbrățișez. M-a întrebat cum sunt și m-am simțit tare bine. Era deja în toiul unei discuții când am ajuns și tot ce-am reținut a fost că ne vedem pe 1 iunie. Cum n-am mai avut răbdare să-mi întreb colegii în timpul orei ce se întâmplă, am intrat pe pagina de facebook a domnului și am găsit asta:
Sport, copilărie și bucurie pentru Școala Ferdinand I din București: peste 200 de copii sunt așteptați la evenimentul care celebrează puterea sportului de a apropia comunitatea! Fundația Seeding Knowledge organizează Scoate eroul din tine!, o zi de 1 iunie pentru care nimic nu contează mai mult decât bucuria de a face mișcare prin competiții sportive pentru copii. Ziua se va încheia cu un meci amical de fotbal între echipa de fotbal a juniorilor de la Gălbinași, copii de la Școala Ferdinand, jucători de la FC Rapid București și angajați de la APS România.
Scoate eroul din tine! este o inițiativă prin care se transmite un mesaj puternic în legătură cu impactul pozitiv al sportului în educație. Sportul imprimă comportamente sănătoase și valori extrem de puternice: fair-play, muncă în echipă, incluziune socială. Cei 11 bursieri „Viitor prin educație” vor face echipă și vor da mai departe din ceea ce sportul a adus în viața lor: sunt micii organizatori ai evenimentului care va avea loc pe 1 iunie 2019 în curtea școlii. Pasiunea pentru sport se transformă în acțiune prin voluntariat și implicare în comunitate.
Concret, 1 iunie 2019 va însemna desfășurarea a patru competiții, atât pentru ciclul primar, cât și pentru cel gimnazial, astfel: întrecere de role (la viteza supersonică a implicării), cros (cu pași repezi către cea mai bună variantă a ta), competiție de biciclete (pe un traseu al prieteniei), cursă de skateboard-uri (ca pentru eroi care sunt mereu cool). Ziua se va încheia cu un meci foarte special de fotbal. Mingea are o direcție clară, spre aceeași poartă – cea a bucuriei de a face din sport o modalitate de a fi împreună.
Fundația Seeding Knowledge pregătește o zi cu bucurii și mult sport în Școala Ferdinand I din București, recunoscută de UNICEF pentru eforturile pe care le face pentru incluziune socială și coeziune comunitară. Participarea juniorilor de la Gălbinași este specială, deoarece pasiunea și dedicarea lor pentru fotbal vine pe fondul multor provocări pe care le întâmpină localitatea din județul Călărași.
Evenimentul este anul acesta la prima ediție în această formulă, iar dorința noastră este să devină o tradiție, ca o ocazie de a celebra Ziua Copilului prin mișcare, recreere și timp petrecut împreună.
Evenimentul este susținut de CEC Bank, FC Rapid București și Tymbark România, cu implicarea oamenilor de la Școala Ferdinand I și a angajaților APS România. Partenerilor media Edupedu.ro și Radio România Cultural le suntem recunoscători pentru că sunt și de această dată aproape de noi.
Hmm, iar o să fie curtea școlii plină! Da las că-i bine, eu și uitasem cât de fain a fost acum 2 ani, când a venit chiar și una dintre principesele de la curtea regală, iar una din doamne ne tot spunea să nu stăm cu spatele la ea că nu se cuvine. Cu sau fără oameni cu sânge albastru acum știu ce o să fac de 1 iunie. Cum ajung acasă îmi caut rolele, mai fac zilele astea câteva ture să mă antrenez, vorbesc cu Andrei dacă vine și el, iar sâmbătă, fără să mai urc în clasa de la etaj, sunt în curtea școlii pregătit să scot eroul din mine.