Școala viitorului – între deconectare, tehnologie și compasiune / Leo Thompson este unul dintre experții de nivel internațional care vin la București pe 5-6 iunie în conferința Learning Tapestry. The Future of Education, pentru a vorbi despre procesul de a învăța să înveți pe tot parcursul vieții (P)

1.576 de vizualizări
Conectarea dintre copil și profesor, dar și dintre elevi, rămâne calea prin care școala își va continua menirea de formator de oameni, nu doar de minți. Într-o eră marcată de tehnologie, în care e atât de simplu să pierzi conexiunea cu cel de lângă tine, actul educațional pare un lucru tot mai greu de realizat, iar școala riscă tot mai mult să-și piardă rolul de liant al societății și stâlp al comunității.

Leo Thompson este un expert cu peste 24 de ani în educație. În 2019, s-a alăturat CIS, Consiliul Internațional al Școlilor, care acreditează instituții de învățământ la nivel mondial, cu scopul de a arăta cât mai multor școli din lume cât de important e să construiești nu doar creiere, ci și oameni. În munca sa, se bazează pe mai multe criterii esențiale, care trebuie să se regăsească în orice unitate de învățământ. Primul: dialog onest și conectarea elev-elev și elev-profesor.

Leo Thompson va urca pe scena Face Convention pe 5 iunie

Principalul lucru pe care l-am învățat în experiența mea este că trebuie să le vorbim copiilor, să îi cunoaștem și să aflăm, pentru fiecare în parte, la ce nivel se află și care le sunt nevoile. Iar școlile din Consiliul nostru au implementat tot felul de măsuri în acest sens: unele fac chestionare și discută cu elevii, construiesc un dialog să afle ce funcționează pentru fiecare în parte și ce nu. Alte școli au construit o infrastructură și au personal specializat, precum consilierii, care reprezintă un real suport pentru copii”, explică Leo Thompson.

În opinia evaluatorului CIS, sistemul de educație este responsabil pentru dezvoltarea completă a unui copil și pregătirea lui pentru a-și putea construi un viitor interesant și o viață bună și plină de sens, să poată contribui în societate, să se dezvolte armonios.

Copilul trebuie să învețe să se înțeleagă pe sine, propriile sale procese psihologice și emoționale

Pentru asta, trebuie să acordăm atenție copilului complet. Și una dintre problemele sistemului educațional este că de multe ori abordează un învățământ izolat, bazat pe materii, care nu acordă suficientă atenție elevului ca persoană. Desigur că matematica și engleza, științele, materiile concrete, artele și educația fizică, toate acestea sunt importante și ajută la o învățare holistică a elevului. Dar mai e un aspect esențial: să se acorde atenție nevoilor socio-emoționale ale copilului, care îl vor ajuta să învețe pe tot parcursul vieții și îi vor oferi deschidere. Copilul trebuie să învețe să se înțeleagă pe sine, propriile sale procese psihologice și emoționale. Apoi trebuie să înțeleagă cum să formeze relații cu alți oameni, să formeze conexiuni. Să învețe empatie și compasiune. Pentru a avea un prieten, trebuie să fii empatic, la fel și pentru a obține un loc de muncă, dacă vrei să faci parte dintr-o echipă. Aceste lucruri pot fi cultivate, pot fi dezvoltate la copii, încă de mici. Nu trebuie să aștepte până devin adulți. Autoreglarea sarcinilor, autocontrolul, metacogniția, toate se regăsesc la conexiunea între învățarea socio-emoțională și actul de a învăța să înveți pe tot parcursul vieții”, explică Leo Thompson.

Azi, CIS activează în peste 120 de țări și a acreditat peste 900 de școli și universități.

Când prea multă tehnologie în actul de învățare duce la deconectare

Există un risc real în instituțiile de învățământ, azi, avertizează Leo Thompson: o deconectare între elevi și profesori, iar acest lucru se datorează în mod special unei lipse generale a comunicării, la toate nivelurile: părinți, copii, cadre didactice. S-a pierdut esența actului educațional: acela de a construi cetățeni. Leo Thompson subliniază importanța unei culturi de cunoaștere a copiilor pe sine, dar și între ei, să se simtă primiți, apreciați și să învețe astfel să se aprecieze unii pe ceilalți.

Și mai e un risc: tehnologia folosită în mod excesiv, pentru că poate duce la dezechilibrul copilului. Acesta pierde conexiunea cu alți oameni, potențial cu natura, și ajunge să trăiască într-un univers digital, într-un meta-univers, care nu este concret și real și aliniat cu organismul lor. Așadar recomandarea experților e ca școlile să fie foarte atente la culturile pe care le creează. Iar atunci când se ghidează în construirea propriilor principii legate de tehnologie, pot să se bazeze pe un principiu deja cercetat.

SAMR: un model foarte util pentru folosirea tehnologiei

Există un model foarte util pentru folosirea tehnologiei, numit SAMR, care e un acronim. Acest principiu vorbește despre ideea în care tehnologia poate oferi valoare suplimentară lucrurilor făcute în mod tradițional. S vine de la substituție și înseamnă că dacă folosim tehnologia ca înlocuitor pentru altceva, fără să ofere valoare suplimentară, mai bine nu o facem, pentru că cel mai probabil costul va fi conexiunea umană, ceea ce e cu adevărat important pentru noi, în mod fundamental. A vine de la a augmenta, iar în acest caz, dacă tehnologia crește, poate adăuga ceva nou și incitant și original sau util, ca un instrument, atunci e un lucru bun să o folosim. M înseamnă a modifica felul în care arată sau sunt făcute lucrurile, pentru că tehnologia poate oferi și acest avantaj. Iar R înseamnă reimaginat: dacă poți reimagina complet ceva prin utilizarea tehnologiei și AI, cum s-a întâmplat cu orele sau meeting-urile care și azi, uneori, sunt organizate pe Zoom”, explică Leo Thompson.

Learning Tapestry – O conferință pentru minte și suflet

Leo Thompson este unul dintre experții de renume care vor participa pe 5 și 6 iunie la conferința Learning Tapestry. The Future of Education. A conference on educating the heart and mind. Un eveniment dedicat liderilor din companii care caută soluții în fața unui viitor incert și complex; părinților care sunt copleșiți și caută sprijin și sfaturi pentru ei sau copiii lor; profesorilor, învățătorilor și educatorilor care vor explora cum pot modifica felul în care educăm, contribuind la formarea de caractere, pentru a ajuta noile generații să prospere și celor care, indiferent de profesie, funcție sau rol, vor să depășească provocările din viața de zi cu zi, anxietățile, depresiile și dificultățile cu care toți ne confruntăm.

La București, Leo Thompson va urca pe scena Face Convention pe 5 iunie, iar pe 6 iunie va oferi un workshop unui grup restrâns de participanți, în care va oferi tips&tricks despre cum să înveți ca să înveți, cu efecte pe tot parcursul vieții.

Biletele pentru conferință pot fi achiziționate pe site-ul evenimentului: www.learningtapestry.ro 


2 comments
    1. …cu totul deconectant si …decorcentant.

      Viitorul arata cam asa:
      A ii pune o intrebare lui B, iar B zice: “stai un pic, sa caut pe ‘goagal’ sau să cer un răspuns formulat de chatgpt!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Salvați Copiii: Trebuie respectată distanța fizică de minim 1,5 m între elevi, nu cea propusă în normele Ministerului Sănătății / Organizația oferă consiliere primăriilor și școlilor din 150 de comune și orașe mici, în sprijinul a 30.000 de copii

Organizația Salvați Copiii România anunță că specialiștii săi vor oferi consiliere autorităților locale și unităților de învățământ din 150 de localități din mediul rural și urban mic, pentru ca acestea…
Vezi articolul