Potrivit noii structuri a anului școlar, publicată deja în Monitorul Oficial la începutul acestei luni, școala va începe în prima zi de luni a lunii septembrie, a declarat consilierul ministrului Educației Radu Szekely, la TVR1, în data de 12 aprilie.
Anul acesta anul școlar va începe în data de 5 septembrie, însă data nu este fixă. “S-a luat hotărârea să începem întotdeauna de acum înainte în prima zi a lunii septembrie, anul acesta pică în data de 5 septembrie,” a explicat consilierul ministrului Educației, Radu Szekely.
“În Europa sunt țări în care începe școala și la mijlocul lunii august, în funcție de climă, de tradiție. Noi avem o tradiție de exemplu, structura anului școlar s-a stabilit de mult când copii și tinerii erau folosiți la munci agricole. Până în septembrie-octombrie erau la câmp în consecință nu puteau merge la școală. Și acum în zona Mărginimii Sibiului există excepții de la structura anului școlar, unde datorită transhumanței copiii termină școala în lunii mai / sfârșitul lunii aprilie pentru a putea pleca în transhumanță. Acum am luat în considerare factori care țin de educația copiilor și interesul copilului, de curba de efort a copilului, și nu de factori externi,” mai spune Radu Szekely.
Consilierul ministrului Educației a fost întrebat și cum se vor încheia mediile, având în vedere că școala va fi structurată pe 5 module de învățare și 5 vacanțe. “Cu siguranță nu se vor face mediile pe 5 perioade. Nu vrem să creștem sub nici o formă presiunea asupra sistemului, nici prin evaluare, nici prin fuga după note, ar fi absurd să încheiem medii o dată la 6-7 săptămâni. Mediile vor fi încheiate, fie semestrial, fie va fi o singură medie anuală. Lucrul acesta se discută acum cu specialiști, elevi, părinți, profesori pentru a vedea dacă se justifică media semestrială. În mod normal ea nu are o justificare pedagogică, evaluările ritmice se fac oricum. Toate modificările acestea de substanță vor face obiectul noului regulament de ordine internă pentru învățământul preuniversitar, care va fi aprobat în cursul acestei luni, sunt discuții în momentul de față,” a explicat Radu Szekely.
Despre propunerea de eliminare a tezelor ca modalitate de evaluare a elevilor, consilierul ministrului Educației spune că “propunerea de renunțare a obligativității tezelor a avut un succes remarcabil în rândul tuturor. Foarte puțini au fost cei care au spus că e păcat să renunțăm la această formă de evaluare, care este una învechită, care nu mai ține de pedagogia modernă unde evaluările se pot face în foarte multe alte feluri decât printr-o lucrare scrisă, care să adune tot ce au învățat până acum,” spune Radu Szekely.
Foto: © Pavel Losevsky | Dreamstime.com / / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.
8 comments
Felicitări domnule Szekely! In primul rând pentru consecvență și în al doilea rând pentru faptul că acest sistem va trebui centrat pe elev, pe competențele si abilitățile pe care le formează, nu pe o valiza de informații, în foarte mare parte inutile.
Dacă domnul consilier al ministrului educației face afirmația, fără să acopere cu posibile variante, referitoare la încheierea mediei școlare a elevilor din preuniversitar, atunci să ia exemplul țărilor, pe care le-a enumerat, ca perioadă de începere a anului școlar.
Pot sugera domnului ministru, fără să am pretenția de a deveni un consilier, întrucât nu am nici master și nici doctorat pentru o asemenea competență, dar evaluarea după încheierea modulului, care în conformitate cu prevederile din Legea nr. 1/2011, TREBUIE să conțină un număr de ore în care să se predea 75% din conținutul modului după care o evaluare cu teste întocmite de Centrul Național de Evaluare, cel care face subiectele pentru evaluarea curentă pentru clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, a VIII-a și evaluare națională și BAC, cu barem de corectare, astfel se poate încheia media anuală formată din cele cinci note (MEDII) de la fiecare modul.
Totodată se verifică și competențele profesionale ale personalului didactic, care în prrezent obține NUMAI calificativul „FOARTE BINE”, în contrapondere cu rezultatele la evaluarea de sfârșit de ciclul a elevilor, care „obțin” un calificativ de 44% analfabeți funcționali.
Consider că cei peste 11 ani de experiență, din anul 2011, pe care Centrul Național de Evaluare o are, reprezintă o serioasă competență pentru realizarea acestei activități.
Astfel se va putea afirma că NU se mai face diferența între URBAN și RURAL, personalul didactic este obligat să dovedească competențele profesionale.
Fișa postului și fișa de autoevaluare/evaluare TREBUIE regândită până în luna septembrie 2022 și personalizată pentru personalul didactic de la disiciplinele teoretice, cele teoretice și laborator – fizică, chimie, biologie, informatică, pentru gimnaziu și altele specifice liceelor cu profil tehnic și profesional și în mod special la disciplina educație fizică și sport, având în vedere reglemetarea specifică prin OMECTS nr. 3462/2012 a desfășurării activităților specifice.
Numai experți domne, numai experți!
De la ,, educația ne învrăjbește ” la ,,educația se distruge”
Acest politruc, ,,mare specialist finlandez” , de mărginime (nu a Sibiului), pupătorul de mâini al lui Cati Andronescu, este intr-un delir permanent fără nicio legătură cu baza sistemului -profesorii.
El stabilește ce note sunt bune sau nu, cum se face structura anului școlar, când incepe școala, când e vacanta forțată, ce planuri de acțiune si săptămâni verzi pe pereți se mai derulează, cum va curge lapte si miere, cum face plopul mere și răchita micșunele.
pRADarU si Cârpeanu, cei mai toxici oameni. Demolatorii sistemului de educație românesc.
Cât mai rămăsese din el.
Va sa zica ..in 2023 -4 septembrie (luni) ..in 2024 -2 septembrie , anul 2025 -1 septembrie ..se va incepe scoala .Sunteti penibili !!! In conditiile in care lumea e la mare cu copiii , sau unii isi pot lua concediu doar din septembrie..
Da, dar se poate alege: distracție la mare sau școală în clasă.
Prezenta acestui personaj in minister explica multe.
Din pacate.
Ca sa ne dumirim putin: omul a adus in Sibiu ceva numit scoala finlandeza. O idee geniala pentru cei care detin aceasta scoala: doar 3000 de lei/luna, pentru invatamantul primar. Si inca 800 lei/an taxa de rechizite. Nu, aici nu va fi revolta a elevilor, pentru ca e in contract 🙂
Dar, cu un personaj bine infipt la minister, oare nu-i rost si de vreo finantare “de la stat”, pe langa sumele consistente virate de parinti?
Interesant: te uiti la framantarile elevilor “de la stat”, si constati ca aici, la finlandezi, apar si taxa de rechizite, si achizitie de uniforme, si taxe personalizate pentru “alte activitati”… Sau ironic, cum vreti 😀
Prin urmare, viitorul educatiei e pe maini sigure: BRIO si Winsed.swiss il sustine, impreuna cu profitul personal.
>>prima zi a lunii septembrie, anul acesta pică în data de 5 septembrie
L-a controlat cineva pe asta la cap? Pare ca sufera o dezorientare temporala :)).
Probabil a vrut sa zica prima luni a lunii septembrie, dar neuronul a facut scurtcircuit, ϞϞϞ ziua liber flotanta , zi-luna-zi-luna-hrshhh-zzz ϞϞϞ.
>>Mediile vor fi încheiate, fie semestrial
Avem “module”, dar mediile se incheie semestrial. Definitely seriously, o mare confuzie in capul astuia.