Adriana Pistol, director în Institutul Național de Sănătate Publică: Școala trebuie să meargă fizic. Școala să fie cea funcțională și nu stadioanele, nu restaurantul, nu clubul, nu discoteca. Riscăm să avem generații de copii care vor conduce țara, extrem de afectate psihologic

34.741 de vizualizări
Adriana Pistol / Foto: gov.ro
Ca să ne protejăm copiii trebuie ca noi, părinții, să avem grijă vaccinându-ne noi pe noi, spune Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Aceasta a declarat sâmbătă, la conferința Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, că „școala trebuie să meargă fizic”, făcând o pledoarie pentru menținerea școlilor deschise.

„Deschiderea școlii a fost mai mult decât oportună. Școala trebuie să meargă fizic. Povestea cu distanțarea între elevi este o poveste. Ea poate să fie distanță în bancă, în clasă, după care când pleacă acasă despre ce vorbim?”, a spus Adriana Pistol, care a explicat faptul că protecția de care copiii au nevoie poate fi asigurată de părinți și de fiecare familie în parte: „se face în mod normal acea strategie de cocon în care toți membrii familiei sunt vaccinați în jurul copilului. Dacă toată lumea ar gândi în acest fel, acești copii ar putea să meargă la școală cu riscuri foarte mici să se îmbolnăvească, cu riscul foarte mic să se închidă școala”.

Altfel riscăm să avem generații de copii – care vor trebui să conducă și să ducă mai departe această țară – extrem de afectate nu numai din punct de vedere educațional, dar și din punct de vedere psihologic și social”, a mai spus șefa CNCSB.

Aceasta a dezmințit informațiile potrivit cărora copiii ar fi mai predispuși la infectarea cu noua tulpină „delta” a coronavirusului:

„Nu este o realitate că această tulpină infectează cu predilecție și mai virulent copiii. Datele care tocmai v-au fost prezentate nu sugerează încă, în acest moment, acest lucru. Încă copiii pe care îi avem infectați au forme de îmbolnăvire ușoară și medie. Copiii care sunt în prezent infectați în mod clar au venit infectați în școală din simplul motiv că încă nu a trecut măcar o perioadă de incubație”.

„Ca să ne protejăm copiii trebuie ca noi, părinții, să avem grijă vaccinându-ne noi pe noi, că mulți dintre ei nu pot să fie vaccinați și atunci se face în mod normal acea strategie de cocon în care toți membrii familiei sunt vaccinați în jurul copilului. Dacă toată lumea ar gândi în acest fel, acești copii ar putea să meargă la școală cu riscuri foarte mici să se îmbolnăvească, cu riscul foarte mic să se închidă școala.

Să vă aduc aminte sezoanele gripale? Același lucru. Despre ce vorbim? În fiecare sezon gripal aveam cazuri de gripă și situații în care anumite școli se închideau. Putem și acum să aplicăm aceeași metodă și asta pentru că mie, ca medic și mamă, mi se pare mult mai normal ca activitatea școlară să fie cea funcțională și nu stadioanele, nu fotbalul, nu restaurantul, nu clubul, nu discoteca și nu toate cele. Altfel riscăm să avem generații de copii – care vor trebui să conducă și să ducă mai departe această țară – extrem de afectate nu numai din punct de vedere educațional, dar și din punct de vedere psihologic și social. Cu toții trebuie să ne gândim la viitorul copiilor noștri și să facem tot ce ne stă în putință ca acești copii să meargă la școală, ca acești copii să poată comunica unul cu celălalt. Face parte din educarea unui copil”, a adăugat Adriana Pistol.

  • Șefa Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a spus că părinții trebuie să respecte câteva reguli „să evităm mobilitatea acolo unde sunt spații aglomerate, să purtăm mască și să ne vaccinăm, dacă facem parte din grupa eligibilă”.

„Acolo unde mergem la plimbare în zone aglomerate, chiar dacă mergem pe stradă să ne plimbăm, să ne punem mască dacă vedem că sunt foarte mulți oameni, chiar și pe stradă. Legislația chiar prevede acest lucru, dar eu nu-mi doresc să fac referire la legislație, eu îmi doresc să fac referire la conștiința fiecărei persoane care trebuie să înțeleagă unde sunt locurile la care se poate expune. Să-mi pun mască dacă văd foarte, foarte mulți oameni într-un loc. Dacă noi, acum, când am revenit cu toții după concediu, facem aceste lucruri, bătălia nu este pierdută. Orice zi în care din ce în ce mai multe persoane acceptă și pun în practică aceste lucruri extrem de simple contează pentru că numărul de cazuri, chiar dacă va crește, nu va crește atât de mult și nu vor fi cazuri atât de severe și nu vor fi atât de multe decese.

Nu putem învinge doar noi, în România, un virus. Vedeți foarte bine că, deși există acoperire vaccinală mai mare în alte state, el încă circulă. Problema este să nu stăm cu mâinile în sân, ca în povestea cu drobul de sare, să ne uităm „ia uite ce cazuri multe avem”, dar să nu facem nimic spre a le stopa. Și putem să facem fiecare dintre noi, în viața noastră de zi cu zi: să evităm mobilitatea, acolo unde sunt spații aglomerate, să purtăm mască și să ne vaccinăm, dacă facem parte din grupa eligibilă”, a încheiat Pistol.

Medicul epidemiolog a mai spus că dacă populaţia va continua să nu se vaccineze şi să nu aplice măsurile de distanţare socială şi celelalte măsuri non-medicale de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, România poate depăşi, în luna octombrie 15.000 de noi cazuri de COVID-19 pe zi, lucru care nu s-a mai întâmplat în celelalte valuri de infectare.

În aceeași conferință, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a spus că dacă ar fi fost „oprită Educația complet” pentru al doilea an, „s-ar putea nici anul viitor să nu avem școală, pentru că nimeni nu are garanția că pandemia se termină anul viitor”.


14 comments
  1. E mult mai simplu decat credeti voi !!

    Intrebare :

    Ce preferi un copil slab pregatit sau unul mort?

    Poate ca nu o fi chiar al tau ala mort dar chiar asa te doare in cur daca e al altuia?

  2. Inainte de a vorbi ar trebui sa stiti ca prin lege trebuie sa protejam copii si sa le asiguram suportul necesar atat fizic cat si online. Daca profesorii isi fac treaba si predau cum trebuie atunci un copil iti invata , nu conteaza daca este online sau nu. Ar fi bine ca profesorii să se zbată si pentru drepturile copiilor. Programa este foarte încărcată si in fiecare zi li se preda alta lectie. Nu sunt sedimentate cunoștințele. Nu am vazut niciun profesor care sa raporteze ca nu exista suficient timp pentru materia foarte stufoasă. Toti se luptă pentru drepturile salariale însă pentru drepturile copiilor care sunt profesorii care se luptă?

  3. Untold, restaurantele și distracțiile de care zice individa, constituie economia tarii. Dacă astea merg, merg taxe la stat, angajații își continua activitățile, oamenii au de lucru si pot face cheltuieli, pot cumpăra mâncare, haine, un week-end în Vama Veche etc. Astea țin economia, nu școlile cu prezenta fizica. Vreți sa fim toți boschetari, ca să ținem școlile deschise? Și cu ce vom plăti cheltuielile zilnice care implica mersul la școală, dacă închidem economia!?! Economia trebuie sa meargă cu orice preț. Oamenii trebuie sa aibă de lucru, sa încaseze un salariu lunar, sa poată face cheltuieli, care cheltuieli dau de lucru altor oameni, și tot asa. Asta e economia lumii. Școala fizica și pana sa înceapă pandemia, tot analfabeți funcționali scotea, asa ca…. Cine vrea sa învețe, o va face și în online, cine nu are chef, poți sa îl si culci în școala calare pe carti, ca tot degeaba, tot nu va învața nimic.

  4. >>generații de copii care vor conduce țara
    I se pare ca astia care conduc acum sunt mai maturi si mai intregi la cap? Se bat pe putere si isi arata muschii, iar Fikusul joaca golf.

    Dar, lucruri interesante ii ies pe gura acestei doamne. Cu stilistica asta ma mir ca nu s-a facut scriitoare.
    “copii care vor conduce țara” – o fi vazut Imparatul Mustelor?
    “scoala să meargă fizic”
    “distanțarea între elevi este o poveste”
    “strategie de cocon” cu “membrii familiei vaccinați în jurul copilului” – absolut epica imaginea asta 🙂
    “acoperire vaccinală” – de introdus in DEX
    Wittgenstein avea dreptate: “Limitele lumii mele sunt limitele limbii mele”.

    Cat despre strategia lu’ Arafat ce sa zic? Sa se imbolnaveasca toti copiii anul asta ca sa avem scoala care merge fizic (sic!) la anul.

  5. Vaccinarea nu te scuteste nici de boala, nici de transmiterea ei. Din contra, te expune la iluzia ca esti bine, cand tu poti fi infectat si-i poti imbolnavi pe ceilalti, vaccinati sau nu. Asadar solutia este testarea, si pt vaccinati si pt nevaccinati, in masura in care ei intra in contact direct cu un nr mare de oameni. Dar, desigur, daca omul nu vrea sa se testeze, pana la urma nu-i poti incalca dreptul la munca, demnitate, libera circulatie sau alte drepturi constitutionale prin HG-ul unui guvern care s-a discreditat oricum. Priviti-l pe d-l Catu 1 minut, nici nu-i nevoie sa auziti ce spune, priviti-l doar…Prostia e mult mai mortala decat covid-ul si unii sunt pe moarte din cauza ei, desi s-au vaccinat cu ambele doze.

  6. De ce se țin alegeri pt. directori acum când numărul bolnavilor este în creștere exponentiala, sa se amâne în martie aprilie.

  7. Din pacate nu am invatat nimic din pandemia asta. In continuare inghesuim cate 30-32 de copii intr-o sala de clasa, in continuare permitem supraaglomerari de clase in unele scoli doar pt ca “permite cadrul legal” si nu-i poti refuza pe cei care vin cu viza flotant, asta in timp ce alte scoli raman fara elevi.
    Am pierdut o ocazie foarte buna de a face unele schimbari in managementul educational romanesc. Dar ca de obicei…astea sunt lucruri care nu intereseaza pt ca nu au potential electoral.

  8. Aceasta este doamna care a prezis la început 1500 de cazuri pana pe 15 Septembrie și apoi 4000 de internări atât la ATI cât și in spital la sfârșitul lunii Septembrie, in cel mai rau scenariu posibil???
    Dacă da, sa știe ca este in urma cu o luna la estimări.

    1. In sfarsit cineva cu capul pe umeri. Bagam elevii fortat in vacante, in online, dar facem Untold si Europeanul de fotbal. Si dupa aia, vai…crestere de pe urma scolii. Bahhh, nebunilor, ati facut festival international de mii de oameni inainte de scoala. Am vorbit cu participanti la Untold: nu purta nici naiba masca si nu te intreba nimeni de vaccin.Prioritatea voastra e distractia si apoi scoala? Scoala trebuia sprijinita si impus si vaccinul tuturor si sa fie doar fizic. Cazul izolat si restul sa continue scoala. Nu cum am citit ca s-a inchis scoala cu sute de elevi pentru ca o ingrijitoare are covid, pac, online. Pune naibii teste la dispozitie, testeaza restul scolii, izoleaza cazurile pozitive si show must go on. Incredibil cata ignoranta, cata lipsa de viziune si cata nepasare. Stam cu teste in buzunar si trimitem in online. Chiar mai poate tara asta trai cand geme de atata prostie a guvernantilor?? Cum?? Cum, mah, sa inchizi scoli cu testele in mana si vaccin in depozite???

      1. Cred ca doamna este vreo ruda de – a “doamnei” Gina Pistol, ca se cam aseamana la stilul de a maltrata limba romana. Cat despre vaccinare, ii recomand sa faca dumneaei toate cele 120 000 000 de doze, poate o sa devina super man, scuze, super woman…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

La doar trei zile de la începerea școlii, sute de elevi din trei școli din Târgu Jiu nu mai primesc „masă sănătoasă”, după ce inspectorii au descoperit că mâncarea era ținută și transportată în condiții precare

Inspectorii direcției sanitar-veterinare din Gorj au depistat mai multe nereguli privind condițiile în care era transportată și depozitată mâncarea pentru elevi prin programul “masă sănătoasă” în 3 școli din Târgu…
Vezi articolul

BAC 2025 Modelul de subiect pentru competențele digitale, publicat de Ministerul Educației. Candidații au 15 minute acces la internet ca să caute care este cel mai mare templu sculptat într-un singur bloc de piatră și să salveze pagina HTML

Modele de subiecte pentru competențele lingvistice și digitale de Bacalaureat 2025 au fost publicate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) din subordinea Ministerului Educației. Elevii de clasa a…
Vezi articolul