Școala să își poată alege resursa umană dintre cei care au reușit să ia definitivatul cu minimum nota 8 și sistemul burselor sociale să fie gestionat de comunitățile locale, printre așteptările de reformă, de la noul ministru al Educației, ale profesoarei de matematică Mihaela Popa

35.181 de vizualizări
Foto: Arhiva personală
Printre prioritățile pe care le consideră esențiale pentru reforma învățământului preuniversitar se numără autonomia școlară în privința angajării profesorilor și numirii directorilor, transferul dosarelor de burse la autoritățile locale, aprobarea de planuri-cadru noi la toate ciclurile și reorganizarea inspectoratelor școlare, scrie într-un mesaj pe Facebook, fostul secretar de stat în Ministerul Educației, Mihaela Popa.

Acestea ar fi măsuri esențiale pentru modernizarea educației preuniversitare din România pe care le așteaptă de la noul ministru al Educației și Cercetării Daniel David, în opinia profesoarei.

Redăm mesajul profesoarei:

Ce așteptări am de la noul ministru în zona preuniversitară? Primele 10 așteptări:

  1. Școala să își poată alege directorul! (așa cum este ales rectorul)
  2. Școala să își poată alege resursa umană dintre cei care au reușit să ia definitivatul cu minimum nota opt. (așa cum fac și universitățile)
  3. Să regândească organizarea învățământului preuniversitar, sau mai simplu: să revină la Legea Miclea-Funeriu privind această reorganizare.
  4. Sistemul burselor sociale să fie gestionat de comunitățile locale.
  5. Să desființeze această Evaluare Națională care nu evaluează nimic, ci „dopează” niște copii la două discipline, care memorează teste ca la examenul de la școala de șoferi. (sau să revină la Legea Miclea-Funeriu)
  6. Să implementeze învățământul dual la liceu cât mai repede.
  7. Să atragă în sistemul preuniversitar tinerii.
  8. Să realizeze proiecte viabile din fonduri europene, nu doar cheltuirea acestora din birourile ministerelor. Rezultatele sunt îngrijorătoare după cheltuirea miliardelor de euro.
  9. Să elaboreze planuri-cadru noi, de la nivel primar până la liceal.
  10. Să desființeze actuala organizare a inspectoratelor școlare, care funcționează la fel ca pe vremea comunismului.”

Mihaela Popa, la bază profesoară de matematică la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, a candidat fără succes pentru un post de deputat pe prima poziție de pe lista partidului „România în Acțiune”, care l-a susținut pe Mircea Geoană în cursa de la prezidențiale.

Înaintea acestui demers, s-a profilat în ultimele luni drept critic al fostei ministre a Educației, Ligia Deca (PNL), și al instituției pe care Deca a condus-o și din care Mihaela Popa a făcut parte. Mihaela Popa a fost secretar de stat responsabil cu fondurile europene în Ministerul Educației în mandatul de ministru deținut de Monica Anisie, în anul 2020, iar în trecut a fost parlamentar PNL pentru două mandate și europarlamentar PDL.


42 comments
  1. În vremuri confuze, apar mereu salvatori, sfătuitori, reformatori, pescuitori în ape tulburi, îndeosebi în educație, în care se pot manipula mase de concetățeni, părinți, elevi, chiar profesori. Punctul de plecare, cel vulnerabil în mai toate domeniile și mai ales în momentele unor mari decizii, se află în câteva cuvinte: „vrem schimbare”, „să fie o schimbare”. Bună, rea, catastrofică poate, bine cugetată sau necugetată, rațională sau irațională, dar numai să fie, cu orice preț, schimbare.
    Câteva propuneri din articolul de mai sus al doamnei profesoare („primele 10 propuneri”, un decalog, întrucât se pare că vor urma și multe altele, în pachete de câte 10) se înscriu în observațiile de mai sus. Sunt un fel de „directive” pe care ni le trasează distinsa doamnă, neexplicate și neargumentate, Cel puțin două dintre acestea au stârnit, de-a lungul timpului, numeroase și mereu reluate discuții: concursul național de titularizare în învățământ și eliminarea evaluării naționale de la clasa a VIII-a, susținută, pentru admiterea în liceu, în diverse forme, de la Spiru Haret încoace, la două discipline fundamentale, limba română și matematică.
    În locul concursului de titularizare, pe care îl știm organizat extrem de riguros, la scară națională, cu subiecte unice și cu supraveghere severă și evaluare anonimizată, se propune ca „școala să își poată alege resursa umană dintre cei care au reușit să ia definitivatul cu minimum nota opt.”. Formulare dubioasă, ieșind total din sfera obiectivității, din mai multe motive. În primul rând din cauza sintagmei „școala să își poată alege resursa umană”, acest verb, „a alege”, deschizând calea oricăror malversații, aranjamente, ca în perioada 1999 – 2001, când unii directori chiar își alegeau profesorii (a se ghici pe cine), uneori nepermițând înscrierea la concurs a altor concurenți, agreând numai pe propriii suplinitori sau persoane avantajate.
    În al doilea rând, nota 8, singurul criteriu, nu este totuși rezultatul maxim ce se poate obține la un examen. Am văzut numeroși participanți la concursul național, mai ales tineri, care au luat 9 sau chiar 10, dar nu s-au titularizat, întrucât posturile au rămas ocupate de profesori care deja s-au pensionat, dar au rămas cvasititulari, cu cereri din an în an, câteva mii pe țară, potrivit unui articol, 229, alin. 11 din Legea 198/2023, mult discutat și acesta în timpul elaborării noii legi. Asta în dauna succesiunii firești a generațiilor, a angajării de profesori tineri, în rândul cărora, în vârful listelor de examen, se află mulți dintre ei foarte bine pregătiți.
    În fața intervenției de mai sus, mi-am permis, pe cât s-a putut, să mă informez din media asupra carierei didactice a autoarei, pentru a înțelege mentalitatea din care decurg aceste propuneri. Distinsa doamnă profesoară și-a ales astfel, ca decizie proprie, prin repartizare, în anul 1984, o catedră de matematică la o școală dintr-un oraș centru de județ. În vremea aceea, tinerii cu studii superioare erau repartizați pe țară, în ordinea mediilor de absolvire, centralizate la nivel național. Nu reiese însă de nicăieri, dintr-un eventual CV sau din Wikipedia, că ulterior a participat la vreun concurs pe bază de probe scrise pentru pretransferare pe noile posturi didactice pe care le-a ocupat. S-a aplicat probabil principiul ca școlile prin care a trecut „să-și aleagă resursa umană”, cum de altfel s-a întâmplat, în cazul de față, și în privința numeroaselor funcții administrative și politice, de la directoare adjunctă până la secretar de stat și europarlamentar.
    Cadrele didactice de lângă noi, „nealeșii”, singuri în fața foii de concurs, nu au decât șansa de a reuși prin ei înșiși, prin aprofundarea continuă a cunoștințelor și a competențelor profesionale, prin pregătirea extrem de riguroasă a unui examen ce poate fi crucial pentru cariera lor didactică. La fel și cu cealaltă propunere, de a se desființa evaluarea națională, probabil a fi înlocuită, după recomandări străine de specificitatea învățământului românesc, cu același tip de admitere, ca „școala să-și poată alege resursa umană” și la acest nivel, al elevilor. Ce pilăraie s-ar institui în licee, dacă elevii vor fi și ei „aleși” de către consiliile profesorale (s-a mai zis) sau de consiliile de administrație!
    Ar fi de dorit, de aceea, ca unele propuneri inovative, numai în cazul că ar fi benefice și necesare, să se facă de către oameni ai școlii care cunosc foarte bine atât realitățile concrete, cât și legislația europeană, dar mai ales legile învățământului românesc de la Alexandru Ioan Cuza încoace (cel puțin 15 mai importante), legile lui Spiru Haret fiind, de exemplu, apreciate pe la 1910 chiar în Japonia. Despre ce înseamnă titularizarea în învățământ, dând exemple din aceste legi, am vorbit chiar acum câteva zile. O lectură a acestora din „Antologia legilor învățământului românesc” (Institutul de Științe ale Educației, 1984) ar fi instructivă pentru oricare dintre cadrele didactice și obligatorie pentru cei implicați în elaborarea legislației învățământului. La fel și cunoașterea Constituției României, a legislației muncii și a drepturilor omului.

  2. Cine a fost în echipa semidoctei Anisie aia e și el/ea. Fiind vorba despre două asemenea persoane, calculul e cam așa: un semidoct cu un semidoct nu fac un doct, ci un sfertodoct.

  3. Printre altele, examenele pe care acești ”reformiști” doresc să le elimine, demască faptul că există un procent important de copii care, de-a lungul gimnaziului, iau chiar note de peste 8 la matematică, dar care ajung în clasa a VII-a și a VIII-a și nu mai știu să facă o înmulțire sau o împărțire sau care iau chiar 10 la română dar nu știu să citească un text și nu îi înțeleg conținutul, nu-l pot povesti etc… Acesta este rezultatul faptului că, datorită ”pilelor” și ”atențiilor”, care încep încă din clasa pregătitoare, unii copiii nu mai învață nimic, dar sunt ”protejați” și trebuie să nu fie ”victime” ale unei selecții reale, care este corectă și se petrece peste tot în natură. Este foarte clar ce s-ar întâmpla dacă am renunța la examenele obligatorii serioase: am avea procent de promovabilitate de 100% și, desigur, copiii nu ar mai fi ”deranjați” din clasa pregătitoare, până într-a XII-a, ar putea să stea doar pe TikTok! În privința standardizării probelor, aceasta se datorează faptului că evaluatorii doresc să crească șansele obținerii de note de peste 5, iar dacă examenul ar fi ”non-standard”, atunci elevii ar fi iarăși ”victime” ale faptului că nu au înțeles enunțurile… De ce dorește doamna o astfel de ”reformă”? Foarte simplu: pentru ca să producem și mai multe diplome fără valoare și mai multe șpăgi pentru directori și partide.

    Renunțarea la examenul de titularizare, care reprezintă o șansă de a intra în sistem, ar produce și mai multe abuzuri și ar conduce la și mai multe șpăgi pentru directori și partide. O soluție ar fi ca, anual, profesorii să fie evaluați și să existe consecințe de tip desfacerea contractului de muncă în cazul în care profesorul are procent de promovabilitate 100% până la examen, dar nici un copil nu poate să obțină 5 la probele naționale.

    Nu în ultimul rând: inițiatorii acestor ”reforme” au testat, suficient de mult, aceste idei pe comunități reprezentative? Dacă nu, atunci de ce doresc să distrugă și ceea ce a mai rămas bun în sistemul nostru de învățământ? Așadar, dacă este o schimbare, atunci aceasta ar trebui să fie gândită și făcută pentru a crește calitatea învățământului, nu pentru a produce mai multe diplome fără valoare.

  4. Mars ! Aceasta asa zisa autonomie a scolilor da puteri depline directorului si face din angajati niste sclavi pe plantatie . Aceasta individa usr ista nu stie nici macar ca definitivatul este luat cu minim 8 . Vad tot mai multi indivizi care vor sa rastoarne sistemul public scolar si sa l transforme intr un sistem mai corupt decat este . Daca cu un CNU mai pupai un post , prin desfiintarea lui asa cum doreste Funeriu , doar pilele si pupincuristii mai pot accede la o cariera in invatamant .

  5. Iar domnii de la minister sa mai taie din salariile necalificatilor ca nu e normal ca diferenta dintre un necalificat si un calificat sa fie de 100 si ceva de lei. Nu ne-am rupt coatele impreuna prin bancile universitatii si nici n-am pierdut noptile pentru examene la universitate ca sa avem salarii apropiate. Mai taiati din ele si o sa dispara atunci si atatia necalificati adusi din flori de directori.

  6. Doamna crede ca tot ce zboară se mananca. Tocmai pentru ca nu mai suntem in comunism, toate examenele nationale ar trebui sa ramana in picioare. Tot zice dumneaei de universitate…ea stie ca atunci cand profesorii dau gradul II, la examenul scris colturile nu se sigileaza, iar la examenul oral sunt favorizati studenții lor carora le dau note pe ochi frumoși? Doamna e in alta lume ca in cea corupta de acum clar nu e. Cum ar putea sa-si aleaga directorul personalul cand el a picat examenul si e pus politic chiar si cu examenul luat ca doar se stie cine face parte din comisia pusa tot politic…Daca directorul are aceeasi pregatire ca mine, cum ar putea el sa faca selectia? Doar in baza pilelor ca garantez ca nu ar tine cont de note si sunt deja destule unitati de invatamant unde directorul si-a angajat o gramada de neamuri. Sa nu mai vorbim de posturile pe care nu vor sa le dea drept titularizabile ca le pastreaza pentru cineva si stiu caz concret unde directoarea a angajat o ruda ingrijitoare ca necalificata fara sa dea postul la titularizare si ne mai miram de ce se obtin rezultate slabe. De aceea in minister nu ar trebui sa existe cadre didactice din invatamantul universitar tocmai pentru ca nu au habar si sa nu uite ca si locul pe care il au ei acolo in universitate e primit tot prin cineva. Nu vorbesc din carti , ci am fost un caz concret, dar am renuntat intr-un final la post la universitate.

  7. Această lege înseamnă legalizarea abuzurilor comise de directorii de scoli care ar angaja numai persoanele lor favorite,pe care îi angajează numai din interes personal pentru câștigul propriu,cum ar fi mita,mentinerea unor ,,relații” etc. Eu am definitivatul dar nu sunt titular si au fost ani în care eram repartizat în scoli ai căror directori refuzau să mă primească pe postul repartizat prin ABUZ de putere,de exemplu: nu te primesc deoarece acele ore pe care ti le-a dat inspectoratul Giurgiu,nu există,sau ,,nu te primesc pt că acele ore sunt ale nevestei mele” ,sau ,,nu te primesc pt că nu te mai vor părinții deoarece …(inventează diverse motive,de exemplu: ai lăsat repetenti în alți ani în scoala asta) ! Precizez că eu,Ionescu Nicolae ,prof.calificat pe matematică din judetul Giurgiu,sunt sătul de ABUZURILE care se fac de ani de zile asupra mea,din cauza abuzurilor care se fac în învățământ,atât la nivel de școli cât și la nivelul ISJ Giurgiu,motiv pt care am făcut reclamatie si la ISJ Giurgiu (care nu a sanctionat pe acei directori reclamati de mine),cât și la Minister în 2018 de la care am primit răspuns favorabil,răspuns în care se scria că ISJ Giurgiu trebuie să asigure respectarea acelor decizii de repartizare pe post de către conducerea scolilor,dar ISJ Giurgiu nu a luat nici o măsură ca să impună sau sanctioneze pe acei directori de scoli.Mai mult,în anii următori anului 2018,au fost ani în care la sedinta de repartizare pe post,inspectorul a REFUZAT să mai îmi dea repartizare pe orele din acele scoli reclamate pe motiv că nu mă vor directorii,motiv pt care am făcut reclamatie scrisă si în luna ,,mai” a acestui an,2024,la ISJ Giurgiu prin email (cu confirmare telefonică de primire),la care NU am primit răspuns nici până azi,28 decembrie 2024 !

    1. De ce nu ii dați în judecata și obțineți și niște bani frumoși?Dacă ce spuneți este adevărat aveți câștig de cauză. Ce va retine?Ca va da afară?Asa cu siguranță va vor da afară.

  8. D-na profesoară nu realizează ce afirmă.
    Dar așa se întâmplă cu toți demagogii politruci.

    Ca să fac economii cu salariile, eu ca director, voi angaja doar profesori cu definitivatul, fără grade, fără vechime, să le dau cele mai mici salarii. Cum își dă gradul 2….. valea, angajez alt cadru doar cu definitivatul, pe salariu de debutant.

  9. Buna ziua! Eu as propune, spre exemplu, sa nu se mai faca prelungirea perioadei de predare dupa implinirea varstei de pensionare! Si, atentie, poate “ nu se stie”, se vand posturi in invatamant!!! Revenind la varsta de pensionare: am colega, profesor de lb romana, care efectiv adoarme la catedra! Stiu, nu e deontologic, dar sunt revoltata! Si un tanar de pe bancile facultatii sau, chiar cu doctorat, preda la o scoala amarata din medtrural! Veti mai spune, probabil, ca si acei copii au drepturi egale! Da, de acord, dar zic ca, totusi, un tanar are si el dreptul de a preda meseria pentru care s a pregatit! Si nu, nu vizez postul si, in plus, mai am si eu, la randul meu, cativa ani pana la pensionare!

  10. Iar a venit bată apa in piuă.

    De fapt revine cu același subiect -desfintarea titularizării dar formulat mai pe limbaj politicianist.

    1. Nota minimă de promovare a DEF e minim 8 de cel puțin 1 deceniu.
    2. Școala poate să își aleagă resursa umană prin criterii specifice si inspecție la clasă (folosită deja de jupânii directori pt a îndepărta concurența nedorită față de pilele din lista de la primărie, partid, ISJ etc)
    3 Tinerii nu vin in sistem păcăliți de sloganuri ci atrași de un salariu mai mare ca al unui necalificat si cu un mediu de lucru in care sa nu se simtă pe moșia politrucilor.

  11. Se tot promovează această idee a angajării profesorului de către școală de parcă ar fi o soluție salvatoare. În realitate, școala e condusă de un director numit politic. Cum s-ar face angajarea cadrelor didactice în acest caz? Pe bază de PILE și ȘPAGĂ. Asta doresc cei care susțin ideea angajării profesorilor direct de către școli. Titularizarea îi încurcă maxim. Dacă există un post titularizabil, în forma actuală el e luat de cel care are cea mai mare notă la titularizare. În forma dorită de politruci ( angajarea direct de către școală), postul s-ar obține cu binecuvântarea PARTIDULUI.
    Mă întreb de ce cei de la eduoedu. ro nu îi întreabă pe susținătorii ideii angajării profesorilor de către școală de acest risc real?! 🤔

    1. Idei bune, dar nu le ia nimeni în seama. Cat despre titularizare….ce sa zic. Mai nou vin la examen cu metoda “căștilor” ca la bac. Și în acest caz mă îndoiesc de faptul că nota cea mai mare implica și știința. Și mai întreb și eu din curiozitate, oare la vârfuri nu se cunoaște de existenta acestor fraude??? Sau se acceptă tacit că nu vine nimeni cu sisteme de bruiaj ceva ….că și la bacalaureat. Așa că să-mi fie cu iertare dar nu știu ce rezolva acest mizerabil examen care are că miza niste fracții de ore luate de la un suplinitor la altul.

  12. Definitivatul este un examen foarte greu! Felicitări domnilor profesori care au obținut nota peste 8 la acest examen!
    Felicitări doamnei pentru propunerea de a elimina examenul de titularizare!

    1. Hai să fim serioși, în ultimii ani definitivatul a devenit doar o formalitate. Majoritatea celor care obțin între 8 și 10 la definifivat, nu obțin nici măcar 7 la concursul de titularizare ! Deci, deja se consideră că un candisat la def.care obține nota 8 este peste un candudat care obține între 9 și 10….Bravo…

  13. Stimată doamnă ați omis cel puțin încă 2 măsuri :
    11. Fiecare profesor să aibe 25 de ore de predare pe săptămână. ( nu cum este acum cu 18 ore pe săptămână ) .
    Cum vă explicați faptul că un elev poate avea 6 ore zilnic, deci 30 ore pe săptămână , iar profesorul doar 18 ore ?
    12. Profesorii care au rezultate slabe, să aibe reduceri din salariile lunare (ex . 30 %) pe o perioada de minim 6 luni , iar dacă anul următor nu își revine să fie eliberat din funcție pe o perioada de 3 -5 ani .
    Doar așa veți institui și răspunderea profesorului.

    1. Nu înțelegeți pentru că ați stat doar in banca, nu și în partea cealaltă, la catedra. E o mare diferență între a asculta ceva 30 de ore și a vorbi 30 de ore. Încercați câteva luni și veți obține singur răspunsul!
      Ce înseamnă rezultate slabe? Teoretic, un profesor de la un colegiu național unde e bătaie la admitere și se intra cu peste 9.50 nu va avea rezultate slabe nici dacă doarme la catedra. In schimb, unul de la un liceu tehnic unde se intra cu 5 poate să își dea și sufletul acolo și de multe ori e degeaba. E foarte dificil de stabilit condiții de performanță pentru că materialul cu care se lucrează e atât de diferit! Eu nu lucrez in preuniversitar, însă știu destul de bine situația.

    2. De ce doar cei care nu știu nici limba romana se cred cei mai deștepți și competenți?Limba romana este o necunoscuta pentru tine și ti-ar prinde bine sa revezi materia pt clasele 5-8 a limbii române, pentru lucruri mai coplicate de liceu si facultate nu ma încumet sa cred ca vei reusi sa asimilezi ceva odata ce firul cunoștințelor tale s-a rupt la clasele 5-8.
      Dar ,desigur,pana ajungi acolo poți sa îți dai cu părerea cam ce ar trebui sa facă un profesor cu studii superioare și examene luate(în primul rând Bacalaureatul pe care nu cred ca îl ai) și poți sa îți dai cu părerea și în lucruri mai complicate.Nu este problemă ca nu știi nici noțiunile de baza ale limbii române. Cu tupeu și voința se trece peste orice neputință!

      Nu fii trist!Și Ciolacu este la fel ca tine!Sunt și directori la același nivel cu tine!

      În curând toți vor fi la același nivel cu tine pentru ca restul va renunță la asa adunătură de inteligenți.

    3. În calitate de elev, de multe ori taci și nu spui nimic în alea 6 ore zilnic. În calitate de profesor îți “verși” plămânii și sănătatea, de multe ori, în cele “doar” 18 ore săptămânal.

      Profesorii care au rezultate slabe – depinde cum privești acele rezultate slabe. Se vede ca nu ești din învățământ. Habar nu ai ce vorbești.

    4. Rezultatele slabe nu țin neapărat de profesor, stimabile. Dacă nu te pricepi, du-te la treaba dumitale! Aici nu este ca la strung! Eu îmi pregătesc temeinic lecțiile și materialele pentru a doua zi, corectez teste, fac și alte lucruri. În caz că e greu să înțelegem, hai să ne vedem de treabă! Din cauza unora pricepuți suntem aici. Dacă pe copil nu-l interesează ce spui tu la catedră, din varii motive, ce îi faci? De multe ori este o performanță și faptul că vine la școală. La școală nu este ca la piese auto sau în alte domenii. Nu am nimic cu oamenii din acele domenii, dar am spus pentru a avea ce compara. Înteleg că sunt unii care merg pe principiul,,să moară și capra vecinului “, dar te sfătuiesc să pui mâna pe carte și să te faci profesor, dacă ai atât de mult timp liber și mai vorbim apoi. Până atunci, lasă pentru alții care se pricep!

    5. aberezi, monșer.habar nu ai cu ce se “mănâncă” învățământul. pe tine, ca părinte, te-ai amenda? Doamne, câți diletanți comentează!

  14. personal as mai schimba câte ceva in sistem…cunosc oameni care au doar o școală profesională și dau clasa unui maistru sau unui inginer.Ei bine, de astfel de oameni avem noi nevoie in sistem dar metodologia nu ne lasă să îi aducem.

    1. Mentalitatea asta ne-a adus aici.Avem numai “strungari” (cum ar fi Ciolacu) care în simplitatea voastră vi s-a părut ca vor face mare treaba mare și ne vor da clasa la toti.Ne dau puie msd la toți!Ai înțeles?Politica,arta,cultura,educația, nu este pentru cineva care nici un bacalaureat nu a fost în stare sa îl treacă. Cu un 6 măcar,da?

      Faceți voi pe deștepții și ne-ati nenorocit pe toți pentru ca cei cu educație adevărată și cu clasa v-au puțit, pentru ca “un strungar e mai de soi”!!

      De când un cal pur sânge este o globă?De când specialii se cred Einstein!!

      Vai de capul vostru!Nu va ajuta bibilica și nu aveți nici măcar decenta sa acceptați realitatea!

  15. Publicați toate trăznăile unora care n-au mai dat prin școală de pe vremea lui Pazvante și acum vin cu idei despre ”reforme”.

    1. D-na să afle că definitivatul se promovează doar cu cel puțin media 8. Deci nu știu în ce constă măreața sa propunere – sau ideea e ca cei care iau un 10 la CNU să nu poată deveni titulari până nu trec și definitivatul cu 8? Păi așa e și acum. DECI?!

    2. ”Să atragă în sistem tinerii”… Mai exact, cum? Că nu există ore unde le doresc ei (ci prin creierii munților sau prin comunitățile sărace, unde nu vor avea nicio șansă să facă ”performanță” și deci să primească o salarizare mai bună. A promis d-l PM iar el nu e mincinos./s)

    Dar de fapt nu-mi mai pierd timpul cu d-na. Toți expirații vin cu propuneri, te ia cu capul când vezi ce pot emite, iar dânsa a mai fost și prin minister…

      1. Abia așteaptă sa își aducă toti necalificați,sa facă ce vor ei și nimeni sa nu miște în front.Asta au urmărit tot timpul:ploioase și sarsanale în loc de examen de Titularizare. Cu ce le este lor de folos ca vine un tânăr pregătit și ia nota mare la examen?Au avut cu sutele ani la rand și nu au dat posturile.Si-au bătut joc de ei.

  16. de la o fosta pdlista basista, ce poți cere? ea vrea de fapt, desființarea titularizarii! ce înseamnă că școala sa își aleagă “resursa” dintre profesorii care au luat 8 la definitivat? pai, daca unul ia 8, iar altul ia 10, iar directorul îl va lua pe cel cu 8 că e pila lui, și e Intr-un liceu mai bun? pe bune? in loc să ceară un % mai mare din pib pt. educație, ea are treabă tot cu programele , dar nu zice nimic despre non -disciplinele care se baga in planurile cadru, desore reducerea unor ore la științe fundamentale, despre desfiintări, adică despre desființarea examenului de capacitate, o aberație. tot o dau cu sistemul dual. pt. cei neștiutori, acest sistem dual va crea robotei pt. munci simple pe care le înveți în câteva săptămâni.

    1. Dna respectiva ar trebui sa afle ca sunt profesori care au participat de ,,n ” ori la examenul de titularizare obținând note peste 7 dar neavand posturi titulatizabile ,sau poate sunt posturi dar stimabilii directori nu le scot la concurs cu viabilitate de 4 ani cel puțin pt a fi titularizabile. De ce sa fie un profesor angajat intr- o școală condusa de un director care nu a dat niciun concurs pentru a obține funcția, a fost numit de Isj. Ar trebui sa fie examinați la o perioada de timp toți titularii care au fost numiți prin repartizare ,nu au susținut niciun examen pt postul respectiv.Multi nu dau niciun randament ,în școlile din mediul rural mulți dintre aceștia mai au ore suplimentare și randament zero. Se reflecta clar situația vis a vis de examenele naționale .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Șeful ANAF, Lucian Heiuș: Nu am spus niciodată că fac controale la profesorii care dau meditații și nici nu am făcut / Luna trecută, șeful ANAF spunea că își dorește ca profesorii care dau mediații să fie avertizați prin SMS că este ilegal dacă nu plătesc impozit pe veniturile declarate

Șeful ANAF a subliniat, într-o conferință de presă în care a prezentat un bilanț al controalelor din ultima perioadă ale ANAF la agenți economici și persoane fizice, că profesorii care…
Vezi articolul

Testele pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia CNSC va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost…
Vezi articolul

OFICIAL Tablă interactivă cu diagonala de 216 cm, 4K și cameră de videoconferință cu telecomandă – echipamente obligatorii în standardele de echipare a oricărei clase. Laboratoarele de informatică vor avea calculatoare pentru fiecare elev, iar SmartLab-urile – imprimante 3D, scanere 3D și ochelari de realitate virtuală

Tablă interactivă, laptop, cameră de videoconferință, scaner documente, router acestea sunt dispozitive enunțate în standardele de echipare a unui laborator de informatică, potrivit ordinului pentru aprobarea standardelor de echipare a…
Vezi articolul