Școala politizată: Elevul fantomă din Gorj – cazul care scoate la lumină cataloage duble, registre matricole neștampilate sau elevi care trec clasa fără să se prezinte la ore, cu implicarea factorului politic și a inspectoratului școlar

Gheorghe Cernotoiu / Foto: Arhiva personala

Acuzații de abuzuri fizice și hărțuire sexuală de minore, existența unor cataloage duble, registre matricole neștampilate sau elevi care trec clasa fără să se prezinte la ore. Sunt doar câteva dintre neregulile apărute la Liceul Turburea din județul Gorj, după ce totul a început de la o poveste incredibilă.
În jurul subiectului există 4 personaje cheie de la 3 partide politice: primarul PSD, actualul director de școală PNL, fostul director al școlii PMP și elevul fantomă PNL.

În urmă cu o lună, Edupedu.ro vă prezenta cazul lui Gheorghe Cernotoiu, un bărbat de 46 de ani din localitatea Turburea, județul Gorj, care s-a trezit chemat la școală de către presupusa sa dirigintă, în clasa a Xl-a, fără ca el să fi trecut vreodată prin clasa a X-a.

Gheorghe Cernotoiu ne-a povestit că ultima dată absolvise 9 clase și, după o pauză de 20 de ani, a încercat revenirea la seral. Însă nu a făcut toate demersurile necesare pentru înscrierea în clasa a X-a la Liceul Turburea, așa că a renunțat.

Povestea a determinat Inspectoratul Școlar Gorj să se autosesizeze și să deschidă o anchetă.

În paralel, în urma publicării materialului nostru, un profesor din interiorul școlii și-a făcut curaj și ne-a contactat.

Am fost supus în acea perioadă la tot felul de amenințări ,în special din partea primarului, din simplu motiv că refuzam să îi îndeplinesc ordinele, care, de cele mai multe ori, nu aveau temei legal. Dumnealui era în “cârdășie” cu directorul adjunct Benegui Gheorghe, cunoscut pentru mai multe fapte defăimătoare.”

Așa începe mărturia profesorului din Turburea, cadru didactic căruia nu îi vom dezvălui nici numele, nici sexul, pentru a îi proteja identitatea.

Conform profesorului, cazul Cernotoiu nu ar fi singular. Prezența în catalog a unor elevi care există doar pe foaie ar fi o practică uzuală la liceul din Turburea. Povestea merge atât de departe încât la un moment dat ar fi fost promovat timp de doi ani la rând un tânăr din comună, care era mort. 

“-  Spuneți-ne, vă rog, cam câți elevi sunt înscriși la o clasă de seral la Turburea?

Benegui (nr. fostul director adjunct, profesor de sport) se ocupa de tot, de recrutare, de înscriere, nu știu de unde îi lua. 

De exemplu, e un elev care a terminat anul acesta clasa a 13-a și știm toți că este plecat din țară. Posta pe facebook poze din Spania sau de unde era, iar el figura la școală.

Cum să vă zic, acum câțiva ani, nu știu dacă e bine să dau numele, s-a constatat că a terminat clasa a 13-a un băiat care murise de doi ani, săracul, într-un accident de mașină.

Dezvăluirile despre cel care s-ar fi ocupat cu “recrutarea” elevilor de seral sunt tulburătoare. Gheorghe Benegui era profesor de sport și director adjunct la Liceul Turburea, după ce în trecut fusese implicat în mai multe cazuri de hărțuire. 

“Individul Benegui a făcut foarte multe și la fostul liceu, au fost multe anchete, dar toate s-au oprit pe linie politică. 

La insistențele primarului a fost pus director adjunct. Știam cu toții ce fel de om e, bătea copii, hărțuia cadre didactice, le prindea în cancelarie și dacă nu acceptau avansurile erau, săracele de ele, terorizate, urmărite, inspectate, aveau o viață de calvar

Unele dintre ele au încercat să meargă la poliție, dar și-au dat seama că nu au cu cine să lupte. 

La Turburea a hărțuit o elevă pe nume Ioana (nume fictiv ales de redacție pentru protejarea victimei), o amenința că nu intră în bac, dar fata a fost foarte deșteaptă și a înregistrat anumite mesaje și le-a dat pe mâna poliției.

A fost la un moment dat acuzat și de viol în grup. De fapt, el a ajuns să fie profesor de sport după ce a fost fotbalist la echipa satului.

A lovit și mai mulți elevi, a fost surprins pe camerele de luat vederi și imaginile au fost vizionate de inspectorii școlari, am fost martori la anchetă mai mulți profesori.

El a fost schimbat, dar doar pentru că s-a schimbat partidul. Dacă nu se schimba regimul politic, probabil el era și acum în funcție. Inspectoratul știa perfect toate detaliile. Iar unii dintre inspectorii care au anchetat atunci sunt în continuare la Inspectorat.”

Până să îl confruntăm pe fostul director adjunct cu acuzațiile care i se aduc, o altă sursă și-a făcut curajul să ne vorbească. Este vorba chiar despre Ioana, eleva pe care Gheorghe Benegui, profesor de sport, ar fi hărțuit-o în trecut. 

Ioana, care a terminat între timp liceul, confirmă spusele cadrului didactic cu care am stat de vorbă, atât pe cele legate de abuzurile directorului adjunct, precum și pe cele legate de elevii fictivi din catalog.

Apoi, se organiza un concurs de alergat la Vâlcea și mi-a cerut numărul de telefon. Eu nu am putut să mă duc, dar am lăsat numărul pe o listă, șefei clasei. După care m-am trezit cu niște mesaje pe whatsapp, cu glume d’ale lui, tâmpite, spunând că dacă nu o să mă văd cu el nu o să iau bacul în veci, că o să pierd ultimul tren.

Pe urmă, spre finalul semestrului, i-am spus dirigintei că eu nu am notă la sport. Și mi-a spus: „Nici n-o să ai.”

Am vorbit cu un alt profesor, profesorul de istorie, și am discutat despre asta. Eu nu le spusesem părinților mei despre asta. A venit acasă, le-a povestit, după care am mers la parchet cu părinții și am depus o plângere împotriva dumnealui.

Pe Gheorghe Benegui, fostul director adjunct și profesor de sport de la Turburea, l-am găsit acum avansat, din nou, la oraș. Este profesor titular la Liceul Teologic din Târgu Jiu, unde, în trecut, a fost vreme de 8 ani director. 

„- Domnule Benegui, am stat de vorbă cu o sursă din cadrul liceului Turburea și ne-a spus că în trecut ați lăsat însărcinată o elevă de la Sadu. Este adevărat?

Doamnă, în primul rând, dacă un elev se înscrie, se înscrie la secretară, nu la director. 

Într-o poveste cu un elev fantomă, candidat vara aceasta pentru Consiliul Local Turburea, pe lista PNL, un fost director de liceu de la PMP și un actual director de școală, consilier PNL, ajungem și la primarul PSD. 

Că așa este, de fapt, România Educată. O țară în care sistemul de învățământ este la fel de politizat ca orice instituție publică, mai mare sau mai mică. 

Iată, așadar, ce spune primarul Ion Bîrcă, un om mândru că a ajuns într-o funcție de conducere fără să aibă bacalaureatul absolvit. 

„- Domnule primar, avem informații că la Liceul Turburea ar fi existat mai mulți elevi care au terminat școala, fără ca ei să meargă la ore. Aveți cunoștință de așa ceva?

Liceul ăsta e pentru familii necăjite. Și eu vin dintr-o familie necăjită, nu am decât o diplomă de liceu, ăla făcut la seral, dar am avut norocul că am știut să mă pliez

Am pus mâna și am citit ca să mă pun la punct cu legile, cu administrația locală. 

Am un mandat de viceprimar și 4 de primar. Nu ți le dă nimeni.

Acum profesorii care reclamă sunt… Aici sunt două echipe. Echipa care reclamă acum e a PNL-iștilor. Reclamă pe la dumneavostră, pe la alte instituții care ar fi cu echipa galbenă.

Până acum, era echipa cealaltă, a PSD-ului, la școală. Benegui fiind în echipa asta. Acum, dumneavoastră din ce echipă sunteți?

Acum echipa galbenă îl reclamă pe Benegui, fiindcă Benegui începuse să îi descopere – nevasta directorului era educatoare și preda și ore de desen și ore de muzică. 

Și începu circul. 

Apoi, altă doamnă era lider de sindicat și împărțea banii cu ăia. 

Iar ce ziceți cu hărțuirea, eu îl cunosc bine pe tatăl fetei. Fata intrase și ea într-un complot cu profesorii care erau contra lui Benegui.

Eu nu văd că Benegui a fost un element rău la Turburea. 

Ăsta de acum (directorul) și-a angajat 8 din familie! 8! 

Domne’, despre ce dreacului vorbim? 

Până la urmă, eu nu pun palma nici lui Benegui. Și pe Benegui poate îl găsiseră dracii de avu el treabă cu fata aia, nici nu am vrut să întreb prea mult, că până la urmă îmi e rușine de rușinea lui.” 

După ce renunță să ne mai convingă că la Turburea nu sunt problemele despre care l-am întrebat și recunoaște, el însuși, că mișcările din școală sunt de natură politică, primarul din Turburea trage concluzia întregii povești. 

Școala românească eșuează, iar pentru mulți absolvenți de liceu performanța nu este să ajungă la facultate sau să promoveze bacalaureatul, ci să știe să citească și să scrie. 

„Ar trebui să apreciați ce am făcut eu la Turburea. Le-am pus video-proiectoare în fiecare clasă.

Din clasa a 8-a nu se mai duc la școală, sunt foarte slabi. La Turburea mai învață și ei ceva.

Cum să ia bacalaureatul dacă el termină clasa a 8-a de nota 2? Dacă el termină clasa a 8-a și nu știe să citească? Nu știe să scrie! Dar am încercat și asta ar trebui apreciat, nu că nu reușește să ia bacalaureatul. Pentru că reușește să termine și anul 4 (de liceu) la Turburea și învață și el cât de cât să scrie și să citească.”

Aceasta ar fi performanța dacă ar fi frecventa orele. 

Însă ne întoarcem la subiectul de la care a început totul – elevul fantomă Cernotoiu. 

Raportul anchetei Inspectoratului Școlar Gorj

În cadrul anchetei desfășurate de Inspectoratul Școlar Gorj au fost audiați mai mulți profesori și elevi și au fost verificate cataloagele.

Conform sursei din liceu, mai multe cadre didactice ar fi fost supuse unor presiuni pentru a mărturisi că, de fapt, elevul Cernotoiu ar fi fost prezent la ore, în primul semestru din anul școlar 2019 – 2020, iar situația școlară ar fi fost încheiată în semestrul al doilea, în pandemie, conforme mediilor obținute în primul semestru. 

Gheorghe Cernotoiu și-a menținut declarațiile și a susținut că nu a călcat nici măcar o dată la ore și ne-a declarat că își va căuta dreptatea în justiție. 

Din raport reiese că la clasa respectivă existau două cataloage.

„Am găsit două cataloage pentru clasa a X-a Seral, unul completat doar cu numele elevilor și cu câteva note, iar cel de-al doilea catalog cu situația școlară încheiată. În urma discuțiilor purtate cu diriginta clasei, prof. Talianu Gabriela, am aflat că s-a renunțat la primul catalog deoarece acesta a cuprins și elevi cu dosare incomplete. (…) Din verificări am descoperit că ambele cataloage aveau același număr de înregistrare și nu era anulat nici unul” – se arată în Raportul Inspectoratului Școlar Județean Gorj.

Raportul descrie o situație generală gravă, în ton cu mărturisirile surselor noastre.

„Registrele matricole nu sunt semnate de secretar și nici de director și nici nu sunt ștampilate, acestea având o numerotare haotică, existând numere dublate sau nefiind numerotate deloc. Arhiva unității școlare este reprezentată printr-un morman de cutii și hârtii aruncate de-a valma.”

Deși susțin că unele cadre didactice și câțiva elevi ar fi mărturisit că l-au văzut, totuși, pe Cernotoiu la școală, inspectorii nu au putut găsi nici măcar o dovadă care să ateste existența lui ca elev și modalitatea prin care a obținut note.

„Nu s-au găsit teze sau evaluări scrise, cadrele didactice relatând că le-au lăsat în cancelaria școlii, iar la momentul controlului nu au mai fost găsite.”

În plus, inspectorii școlari au descoperit că, într-adevăr, dosarul elevului era incomplet. Mai grav este că foaia sa matricolă de la liceul frecventat în urmă cu 20 de ani ar fi fost cerută școlii de către Benegui. Informația se regăsește în raportul întocmit de inspectori.

Actualul director al școlii, Liviu Sgaibă, nu ne-a mai răspuns la telefon după publicarea primului material despre acest caz. 

Inspectoratul Școlar Gorj neagă ferm că ar mai exista cazuri similare cu cel al lui Gheorghe Cernotoiu. 

Mai mult, deși au constatat nereguli grave, cei doi inspectori școlari au tras concluzia că nu se pot pronunța asupra unei decizii și au pasat responsabilitatea Consiliului de Administrație al ISJ Gorj. 

Deși local, cazul de la Turburea este simbolul unui sistem național bolnav, în care cel mai puțin contează însăși educația. 

În 2014, la preluarea primului mandat de președinte al României, Klaus Iohannis și-a asumat ca principal obiectiv programul România Educată.

4 ani mai târziu, în decembrie 2018, la prezentarea primului raport amplu al programului, Klaus Iohannis declara că:

“Actualele Inspectorate Şcolare trebuie desfiinţate. Dacă acum intri într-un Inspectorat şi nu scot toţi carnetul de partid înseamnă că este o minune.” (sursa și detalii – VIDEO)

În realitate, de la preluarea puterii, guvernul PNL nu a făcut altceva decât să schimbe carnetele de partid din inspectorate. Exact ca spusele primarului Bîrcă, de la culoarea roșie, am trecut la cea galbenă.

Conform publicației Dela0.ro, „În primele două luni și jumătate de mandat (n.r. – Guvernul Orban a fost instalat la început de noiembrie 2019) ministrul Monica Anisie a schimbat 19 inspectori generali, adică aproape jumătate din garnitura administrativă națională. În 17 dintre cazuri, cei instalați la conducerea inspectoratelor școlare au avut în comun un criteriu – calitatea de membru sau simpatizant PNL.”


Alexandra Tănăsescu este fondator al publicației Cultura la dubă și colaborator Edupedu.roÎn august 2020, a primit bursa “Alex. Leo Șerban” a Festivalului de Film Transilvania (TIFF) pentru proiectul de jurnalism independent CulturaLaDuba.ro.

Citește și:
Elevul fantomă. A absolvit clasa a X-a fără să fi trecut un minut la școală
Exit mobile version