Un reportaj realizat de publicația Reporter de Iași în satele din județ arată o realitate dură: mii de copii nu au acces la internet, nu au telefoane sau laptopuri cu care să participe la ore. ”Din totalul elevilor de la țară, 30-40% au internet sau ceva tehnologie acasă, dar este atât de veche încât nu pot participa la lecții transmise online decât 10-20% dintre ei”, citați de profesorii locali.
Imaginile din satele ieșene sunt relevante: copii fără telefoane, care folosesc Nokia 3310 vechi de 15 ani, ținute permanent în priză pentru că bateriile sunt descărcate. N-au internet, n-au tablete, n-au laptopuri.
Profesorii din școlile de la țară printează fișe minimale și, o dată la câteva zile, trec pe la casele copiilor și le lasă în poartă.
În comuna Țibana, la 35 de km de Iași, cei mai mulți copii nu pot participa la orele online. “Nu avem telefoane”, spun doi copii de ciclu primar. O colegă de-a lor mai primește, din când în când, telefonul de la o soră mai mare. Nu acoperă orele zilnice. Alți doi copii se duc grăbiți spre școală, pentru a prinde fișele de teme. Nici ei nu pot arăta nimic atunci când sunt întrebați dacă au măcar telefoane.
În satul Domnița, aflat la intrarea în comună dinspre Iași, cifrele sunt relevante. Din 516 copii de la trei școli subordonate, sunt 450 în clasele 1-8, scăzându-i pe cei de la grădiniță. “Din 450 de elevi, niciunul nu deține dispozitivul lui personal. Mai primesc de la părinți telefoane vechi, să le folosească doar la ore, pe ici-colo mai există câte un calculator. În rest, nimic. Am făcut formele pentru 450 de tablete”, explică directorul școlii, Rodica Rusu
3 comments
Eu nu înțeleg în ce măsură le folosesc copiilor fișele alea de lucru puse în poartă. Material de studiu au: manualele. Au acolo și exerciții. Dacă ar putea fi autodidacți, manualul ar fi suficient. Dar nu sunt autodidacți, ca urmare și manualul și fișele aduse de profesor sunt inutile. Ei au nevoie de profesor, nu de fișe.
Tocmai de aceea este necesara deschiderea scolii normal in semestrul al doilea. Sa speram ca vom avea un semestru al doilea fizic.
Deciziile trebuie luate local, in functie de fiecare situatie in parte, pentru a proteja atat dreptul la sanatate cat si la educatie.
In unele cazuri (de ex. elevii de liceu din marile orase, care sunt nevoiti sa se deplaseze cu transportul in comun, sunt cate 30-35 in clasa, invata in doua schimburi, iar parinti lor nu mai sunt chiar atat de tineri si de sanatosi…) este de preferat scoala online, daca numarul de infectari nu scade semnificativ.