Școala nu le poate impune elevilor care primesc burse să aibă cont la o anumită bancă, prevede metodologia pentru anul școlar 2024-2025

922 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Școlile nu pot cere elevilor sau părinților să deschidă cont la o anumită bancă pentru a vira banii de burse. Prevederea a fost introdusă explicit în metodologia pentru acordarea burselor pentru anul școlar 2024-2025, după ce secretarul de stat Florian Lixandru spunea în septembrie 2023 că “este un abuz dacă școala cere părintelui deschiderea unui cont la o anumită bancă pentru a primi banii de burse“.

Școlile nu pot cere elevilor să-și deschidă cont la o anumită bancă pentru a primi banii de burse, potrivit metodologiei pentru acordarea burselor pentru anul școlar 2024-2025, publicată luni în Monitorul Oficial.

Art. 21 alin (6) modificat, prevede în metodologie că “plata burselor se face de regulă prin transfer bancar, dar unitățile de învățământ nu impun deschiderea la o anumită bancă a conturilor pentru virarea sumelor aferente burselor”.

Informații de context

Plata burselor se face fie fie pe card, fie cash, depinde de cum alege fiecare elev sau părinte. Au fost semnalate însă situații în care școlile transmiteau faptul că cei care doresc plata burselor pe card trebuie să aleagă o anumită bancă.

În anul școlar 2024-2025, noul termen de plată al burselor este data de 20 a fiecărei luni. Prima plată către elevi va fi făcută pe 20 noiembrie, pentru primele două luni de cursuri. Vezi aici un calcul estimativ.

Nici în prezent nu este permis școlilor să oblige elevii care primesc burse să-și deschidă cont la o anumită bancă pentru a livra banii de burse, însă prevederea nu era specificată clar în metodologie. A fost adăugată acum după ce au fost semnalate multe cazuri în public prin care părinții și elevii au spus că școala îi obliga să deschidă conturi la o anumită bancă pentru a livra mai ușor sumele de bani.

Ca reacție la aceste situații, în septembrie 2023, secretarul de stat Florian Lixandru spunea că este un abuz dacă școala cere părintelui deschiderea unui cont la o anumită bancă pentru a primi banii de burse și că astfel de cazuri trebuie semnalate Ministerului Educației.

“Nu pot impune părintelui deschiderea unui cont la o anumită bancă. Fiecare părinte practic comunică un cont la o bancă acolo unde dorește, acolo unde are contul deschis”, spunea Florian Lixandru.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Burse 2024-2025. Prima plată către elevi va fi făcută pe 20 noiembrie, pentru primele două luni de cursuri – calcul estimativ

Burse școlare 2024-2025. Noul termen de plată este data de 20 a fiecărei luni, bursele sociale se acordă și în perioada examenului de Bacalaureat, printre noutățile anunțate de Ministerul Educației

1 comment
  1. Nu școala este cea care da aceste burse , ca școala nu este companie sa produca bani !
    Bani sunt trimisi prin intermediul scolilor care ii vor livra mai departe in toate modurile legale !
    Daca sunt locuri unde nu s-a facut asa inseamna ca acolo au fost intelegeri cu băncile din care cineva a avut de câștigat!
    Si cred ca este un pic ilegal !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Titularizare 2023. Subiectele și baremele pentru consilierii școlari. Ce înseamnă consilierea cadrelor didactice și distincția dintre abuzul de putere și bullying – cerințe pentru candidați

Subiectele și baremele de la concursul de Titularizare 2023 au fost publicate de Ministerul Educației. Miercuri, 12 iulie, a fost organizată proba scrisă a concursului național pentru ocuparea posturilor didactice.…
Vezi articolul

Surse: Monica Anisie ar urma să fie dată afară de la președinția comisiei pentru învățământ din Senat, cameră decizională pentru legile Educației / Anisie a criticat legile Cîmpeanu, iar acesta s-ar fi plâns în partid că se opune „reformei”

Fostul ministru al Educației, Monica Anisie, senator PNL și președinte al Comisiei pentru Învățământ din camera superioară a Parlamentului României, ar urma să fie înlocuită din funcție. Posibila schimbare a…
Vezi articolul