Școala nu le poate impune elevilor care primesc burse să aibă cont la o anumită bancă, prevede metodologia pentru anul școlar 2024-2025

7.977 de vizualizări
Nivelul de educație, câștig salarial
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Școlile nu pot cere elevilor sau părinților să deschidă cont la o anumită bancă pentru a vira banii de burse. Prevederea a fost introdusă explicit în metodologia pentru acordarea burselor pentru anul școlar 2024-2025, după ce secretarul de stat Florian Lixandru spunea în septembrie 2023 că “este un abuz dacă școala cere părintelui deschiderea unui cont la o anumită bancă pentru a primi banii de burse“.

Școlile nu pot cere elevilor să-și deschidă cont la o anumită bancă pentru a primi banii de burse, potrivit metodologiei pentru acordarea burselor pentru anul școlar 2024-2025, publicată luni în Monitorul Oficial.

Art. 21 alin (6) modificat, prevede în metodologie că “plata burselor se face de regulă prin transfer bancar, dar unitățile de învățământ nu impun deschiderea la o anumită bancă a conturilor pentru virarea sumelor aferente burselor”.

Informații de context

Plata burselor se face fie fie pe card, fie cash, depinde de cum alege fiecare elev sau părinte. Au fost semnalate însă situații în care școlile transmiteau faptul că cei care doresc plata burselor pe card trebuie să aleagă o anumită bancă.

În anul școlar 2024-2025, noul termen de plată al burselor este data de 20 a fiecărei luni. Prima plată către elevi va fi făcută pe 20 noiembrie, pentru primele două luni de cursuri. Vezi aici un calcul estimativ.

Nici în prezent nu este permis școlilor să oblige elevii care primesc burse să-și deschidă cont la o anumită bancă pentru a livra banii de burse, însă prevederea nu era specificată clar în metodologie. A fost adăugată acum după ce au fost semnalate multe cazuri în public prin care părinții și elevii au spus că școala îi obliga să deschidă conturi la o anumită bancă pentru a livra mai ușor sumele de bani.

Ca reacție la aceste situații, în septembrie 2023, secretarul de stat Florian Lixandru spunea că este un abuz dacă școala cere părintelui deschiderea unui cont la o anumită bancă pentru a primi banii de burse și că astfel de cazuri trebuie semnalate Ministerului Educației.

“Nu pot impune părintelui deschiderea unui cont la o anumită bancă. Fiecare părinte practic comunică un cont la o bancă acolo unde dorește, acolo unde are contul deschis”, spunea Florian Lixandru.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Burse 2024-2025. Prima plată către elevi va fi făcută pe 20 noiembrie, pentru primele două luni de cursuri – calcul estimativ

Burse școlare 2024-2025. Noul termen de plată este data de 20 a fiecărei luni, bursele sociale se acordă și în perioada examenului de Bacalaureat, printre noutățile anunțate de Ministerul Educației

7 comments
  1. Bună .am Bursa copiilor . celor 3 copii ieste pe contul meu .sant minori . o parte din Bani copiilor . oprește . la oprire.judecatorie Ochian Dobre Cătălin. ieu nam venit.si oprește din Buda copiilor. facie abuz. sa le fie rușine .am extrasul de la Banca Becere . afacut cerere deblocarea sumelor .și nu vor se acoperă uni pe alții ABUZ Rușine.

  2. întrebare:cine își asuma dacă în drumul de la banca/ trezorerie pana la școală nu se pierd sau nu se fura banii?
    se pare ca voi de la Edupedu deveniți ușor ușor influențabili. orice s-ar întâmpla de azi incolo nu va voi mai urmări!

  3. Am fost obligată să deschid cont la BCR deși copilul avea cont deschis la ING.
    Cu toată legea prezentată către director, cu orice argumente aduse, aceasta nici nu a vrut să audă.
    ” Va deschideți la BCR sau nu mai primiti nimic, doamna contabil nu poate să facă transferuri către 100 de bănci că doriți
    dumneavoastră”

  4. Și ce sa mai spunem de școlile care refuza sa vireze banii de burse în cont… Aceștia fiind înmânat personal… Vb despre seminarul teologic Brașov
    Acolo este elev fiul meu…..

    1. asta e f bine…pe mine m-au obligat școală să deschid cont in banca pt că odrasla mea să își primească banii in cont…bine că se poate și chas

  5. Nu școala este cea care da aceste burse , ca școala nu este companie sa produca bani !
    Bani sunt trimisi prin intermediul scolilor care ii vor livra mai departe in toate modurile legale !
    Daca sunt locuri unde nu s-a facut asa inseamna ca acolo au fost intelegeri cu băncile din care cineva a avut de câștigat!
    Si cred ca este un pic ilegal !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Viitorul guvern să garanteze alocarea a 15% din cheltuielile bugetului general consolidat pentru Educație, dar și 1% din PIB pentru cercetare, să crească bursele, să declare incompatibile funcțiile de rector și parlamentar, să pregătească profesorii care trebuie să aplice reformele curriculare – cererile adresate de 3 organizații de tineret pentru candidații în alegeri

Finanțarea învățământului superior și preuniversitar, dar și a cercetării, regulile de etică în universități, sprijin pentru elevii și studenții dezavantajați, dar și pentru profesorii care trebuie să aplice o serie…
Vezi articolul

Material susținut de BCR

Catalogul electronic ne-a crescut randamentul în tot ceea ce înseamnă notare, spune o directoare de școală: Cred că de 10 ori mai repede și mai bine decât ceea ce făceam în anii trecuți

Diana Brătucu, directoarea Școlii Gimnaziale „Traian” din județul Dolj, a vorbit despre importanța catalogului electronic: „Ne-a îmbunătățit activitatea și ne-a crescut randamentul în tot ceea ce înseamnă notare. Cred că…
Vezi articolul

Palatele copiilor și cluburile elevilor vor trece la consiliile județene, cu tot cu personal, a decis Guvernul, prin Legea Ciolacu, fără niciun anunț din partea Ministerului Educației / Asta deși în legea Educației Deca-Iohannis scrie că acestea pot fi preluate de către primării

Legea Ciolacu, publicată vineri în Monitorul Oficial, prevede și descentralizarea Palatelor copiilor și cluburilor elevilor și trecerea lor de la Ministerul Educației la consiliile județene. Este vorba despre Legea 296/2023…
Vezi articolul