Școala în vremea Omicron – cazul Spaniei: Situație dificilă în școli, deși numărul profesorilor absenți la nivel național este mic, iar procentul elevilor de 5-11 ani care s-au vaccinat cu prima doză se apropie deja de 50%

3.525 de vizualizări
Foto: © Andrey Zhuravlev | Dreamstime.com
Școlile din Spania se confruntă cu probleme considerabile cauzate de numărul profesorilor și elevilor care stau acasă, în plin val Omicron, deși, la nivel național, procentul cadrelor didactice care nu vin la școală este redus, scrie, luni, El Pais. Situația e complicată în pofida numărului ridicat de copii vaccinați deja împotriva Covid-19 – peste 40% dintre cei cu vârste de 5-11 ani au făcut acest lucru, potrivit agenției EFE.

Publicația citată arată că, potrivit datelor Ministerului Educației, 3,2% dintre profesorii spanioli stau acasă în condițiile actuale. Procentul ascunde, însă, dezechilibre mari în teritoriu, unde, potrivit sursei citate, există cazuri în care profesorii care merg la școală trebuie să acopere și sarcinile colegilor absenți în număr mare, ținând cont de nivelul ridicat de transmitere a virusului la nivelul comunității.

Pe de altă parte, potrivit sursei menționate, în multe școli lipsesc și numeroși elevi, nu doar cei care au fost testați pozitiv, ci și cei pe care familiile au optat să îi țină acasă, de teama infectării. Și aceasta, deși autoritățile consideră că situația epidemiologică nu mai impune carantinarea unei clase întregi, dacă în acea clasă există mai puțin de cinci cazuri pozitive.

El Pais arată că, deși guvernul și executivele regionale afirmă că doar 3,2% dintre profesori stau acasă, cu excepția unor regiuni cu până la 5%, sindicatele vorbesc de 6-10% absenteism al profesorilor, în unele cazuri.

Dificultățile din mediul școlar se fac simțite deși, în această țară, numărul copiilor de 5-12 ani vaccinați cu prima doză a ajuns deja la 1,3 milioane, însemnând 41% din acest segment al populației, care are acces la vaccin de doar o lună, conform EFE.

Potrivit statisticilor oferite de Ministerul Sănătății, infectările în rândul copiilor cu vârste de până în 11 ani au avut aceeași evoluție ca celelalte categorii de vârstă, înainte și după sărbătorile de iarnă.

Până acum, regula a fost că elevii vaccinați cu schemă completă (deci, momentan, cei cu vârste de peste 12 ani) care au fost în contact cu persoane testate pozitiv sunt scutiți de carantină, iar cei care nu sunt vaccinați complet trebuie să stea acasă o săptămână.

Foto: © Andrey Zhuravlev | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sindicatele din Învățământ discută luni cu premierul Ciolacu. Salarizarea profesorilor va fi subiectul întâlnirii – surse / Ligia Deca, în urmă cu 2 săptămâni: Dacă există dificultăți, trebuie demarate discuțiile pentru a vedea care ar fi un nou interval de timp

Reprezentanții profesorilor au fost chemați la discuții cu Marcel Ciolacu, la ora 13, potrivit agendei premierului. Conform surselor Edupedu.ro, tema discuției este salarizarea angajaților din Educație de la 1 ianuarie…
Vezi articolul

Principalele șase universități de medicină din țară cer ca toate activitățile de rezidențiat să treacă din subordinea Ministerului Sănătății la ele, în subordinea Ministerului Educației

Alianța Rectorilor principalelor șase universități de medicină și farmacie din țară, G6-UMF, propune ca toate activitățile din programul de rezidențiat să treacă din subordinea Ministerului Sănătății în subordinea Ministerului Educației,…
Vezi articolul

CNATDCU, reacție dură după decizia CCR privind plagiatele: Activitatea noastră este subminată fundamental. Anularea titlului de doctor obținut de plagiator va reveni unui factor politic. De neconceput și neacceptat impostura academică

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), organismul consultativ al Ministerului Educației, a transmis, luni seară, un comunicat prin care și-a exprimat punctul de vedere în…
Vezi articolul