Școala târâtă în campanie. Conducerea Inspectoratului Școlar București și secretarul de stat Lixandru, fixeri pentru candidații PSD-PNL la locale. Firea le mulțumește public că i-au aranjat o întâlnire cu peste 200 de profesori și directori de școli, la Casa de Cultură a Studenților / Legea Învățământului interzice acțiunile politice „în toate spațiile destinate educației”

2.155 de vizualizări
Sursa: Facebook – Gabriela Firea
Conducerea Inspectoratului Școlar București și secretarul de stat din Educație Florian Lixandru s-au transformat în agenți electorali pentru candidații PSD-PNL la alegerile locale, aranjând întâlniri politice în spații educative și încălcând legea învățământului, potrivit informațiilor publicate de candidatul PSD-PNL la primărie. Gabriela Firea, candidata alianței PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a publicat, miercuri, pe Facebook un mesaj de Ziua Învățătorului, în care prezintă o întâlnire electorală pe care a avut-o „cu profesori, învățători, directori de grădinițe, școli și licee din Capitală”. Ea le mulțumește nominal pentru sprijinul oferit în organizarea întâlnirii lui Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, lui Vlad Drînceanu, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, precum și Ruxandrei Regalia, inspector școlar general adjunct la ISMB.
  • Legea Învățământului Preuniversitar promovată de președintele Klaus Iohannis și de fosta sa consilieră Ligia Deca, astăzi ministră a Educației, interzice acțiunile politice „în toate spațiile destinate educației și formării profesionale”.
  • Regulamentul de funcționare al Casei de Cultură a Studenților București, unde a avut loc evenimentul politic, prevede că în acest spațiu sunt derulate activități educative și de formare profesională.
  • Concret, articolul 11 din Legea Învățământului statuează următoarele: „(1) În unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, precum și în cadrul activităților desfășurate în mediul online de unitățile de învățământ preuniversitar sunt interzise discriminările pe criteriile menționate în Ordonanța Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția măsurilor afirmative dispuse de lege. Sunt interzise manifestările și propaganda de natură politică și prozelitismul religios. (…) (3) Încălcarea prevederilor alin. (1) de către personalul din învățământul preuniversitar constituie abatere disciplinară și se sancționează conform prevederilor art. 210 și 213”.
  • În fotografiile publicate de candidata PSD-PNL la primăria Bucureștiului se poate citi mesajul „Firea pentru București” pe un panou amplasat în Casa de Cultură a Studenților. Evenimentul politic s-a desfășurat pe 3 iunie, în contextul în care peste doar 6 zile, pe 9 iunie se desfășoară în România alegerile locale.

Gabriela Firea a spus clar, în mesajul ei, că a fost vorba despre o întâlnire electorală: „Am ținut neapărat să le transmit planurile pe care le avem în acest domeniu (…) Îmreună cu Rareș Hopincă, candidatul alianței la Primăria Sectorului 2, și Adrian Vigheciu, candidatul alianței la Primăria Sectorului 5, ne-am luat un angajament clar”.

Potrivit imaginilor publicate de candidată, la „întâlnire” au luat parte peste 200 de persoane. Mesaje publicate anterior de participanți la eveniment și imaginile de acolo arată că întâlnirea s-a desfășurat luni, 3 iunie, la Casa de Cultură a Studenților (instituție aflată sub coordonarea Ministerului Familiei din 2022, an în care la conducerea ministerului era Gabriela Firea). În fotografii, alături de candidați și de Florian Lixandru, pot fi identificați mai multi reprezentanți ai ISMB: Vlad Florentin Drînceanu, Ruxandra-Eugenia Regalia, precum și inspectorul școlar general adjunct Gabriela Postescu (vezi foto deschidere), alți inspectori și directori de școli.

  • Amintim că 3 iunie a fost zi de „simulări” pentru organizarea procesului de vot în secții, la alegerile din 9 iunie. 
Sursa: Captura Facebok – Gabriela Firea

Legea Învățământului Preuniversitar interzice acțiunile politice în școli și „în toate spațiile destinate educației și formării profesionale” și prevede că încălcarea de către profesori a prevederilor care interzic propaganda de natură politică „constituie abatere disciplinară și se sancționează” cu avertisment scris, reducerea salariului până la 6 luni, suspendarea până la 3 ani a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control ori a unei funcții didactice superioare, cu suspendarea dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale sau chiar cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Concret, Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023 interzice propaganda politică în spațiile destinate educației la următorul articol:
Legea Învățământului Preuniversitar 198/2023 / Sursa foto: legislatie.just.ro
Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023 prevede următoarele sancțiuni pentru profesorii care fac propagandă politică în spațiile educației:
Legea Învățământului Preuniversitar 198/2023 / Sursa foto: legislatie.just.ro
Legea Învățământului Preuniversitar 198/2023 / Sursa foto: legislatie.just.ro

Într-un răspuns transmis recent Edupedu.ro, Ministerul Educației arăta: „Conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, personalului din sistemul de învățământ îi este interzis să desfășoare orice activitate politică în spațiul școlar (în interiorul unităților de învățământ) – art. 11 din lege. Activitatea personalului din sistemul de învățământ în afara orelor de program intră sub incidența dispozițiilor Legii nr. 198/2023 doar în măsura în care activitatea respectivă, desfășurată în calitate de cetățeni cu drepturi și obligații, contravine normelor etice și morale sau este interzisă de lege potrivit art. 209.  Ministerul Educației nu poate restrânge exercitarea unor drepturi cetățenești”. 

În ceea ce-l privește pe secretarul de stat Florian Lixandru, acesta îi face în mod fățiș campanie Gabrielei Firea, pe pagina lui de politician. La începutul anului G4Media.ro relata că Lixandru se afla, atunci, în cărți pentru o candidatură PSD la Primăria Sectorului 1. 

Regulamentul de funcționare al Casei de Cultură a Studenților București, unde a avut loc evenimentul politic, prevede că în acest spațiu sunt derulate activități educative și de formare profesională:
Foto: ccs.ro
Imagini publicate de Gabriela Firea de la eveniment, unde apar directori, precum și reprezentanții conducerii ISMB – Vlad Drînceanu, Ruxandra Regalia, Gabriela Postescu, Mihaela Olteanu (șef serviciu juridic ISMB):
Sursa: Facebook – Gabriela Firea
Sursa: Facebook – Gabriela Firea
Sursa: Facebook – Gabriela Firea
Sursa: Facebook – Gabriela Firea
Sursa: Facebook – Gabriela Firea

Edupedu.ro a solicitat ISMB să explice în ce temei s-a implicat și ce rol a avut în organizarea unei întâlniri electorale a unui candidat la Primăria Capitalei, cu implicarea conducerii inspectoratului. Vom publica răspunsurile în momentul în care acestea vor veni.

Citește și:
Școala în campania electorală. Candidați PSD-PNL din Bacău – întâlniri cu „absolvenții”, înainte de sfârșitul școlii, plus promovare prin vizite la școli  pentru elevi cu dificultăți de învățare
Școala în campania electorală. Echipa de robotică a Liceului de Informatică din Arad, folosită politic de primarul-candidat Călin Bibarț, PNL, contrar legii. Directoarea școlii și inspectorul școlar general, numit pe filieră liberală, spun că nu știu despre ce e vorba
Școala în campanie electorală – studiu de caz: Mihai Chirica, primarul candidat pentru un nou mandat la Iași / Edilul apelează la funcție pentru a folosi elevi, profesori, școli și universități în comunicarea de campanie
EXCLUSIV Școala în campanie electorală. Peste 100 de liceeni au fost aduși la restaurant, la Câmpulung, pentru o întâlnire cu politicieni-candidați ai PNL în prezența ministrelor Educației și Justiției / Ligia Deca spune că evenimentul din aprilie ar fi fost organizat de Prefectura Argeș și că pe ea a invitat-o Alina Gorghiu / Inspectorul general adjunct, candidat și el, susține că „ministra Educației i-a invitat pe elevi”

5 comments
  1. Pare o scenă dintr-o satiră educațională. Cu toții în slujba Marelui Ștaif, Alandalia (de Zeno Șuștac) în toată spelendoarea sa:

    “Șpăcluială, mântuială,
    Văruială, tencuială,
    Alandala nație
    Fără de fundație!”

  2. Și? Care-s consecințele?

    Se aplică sancțiuni cuiva, la fel cum se aplică cele din regulamentele școlare, nu? Întâi o mustrare între patru ochi, apoi o funcție mai înaltă…

  3. Este toata gasca Firea -Pandele din Inspectorate si Minister , este normal sa pupe mana duamnei Firea care -i sustine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Nota 8 ar trebui să fie nota optimă, credem noi, pentru un elev (…) Nu ar trebui să tindă toată lumea spre 10, spune Radu Szekely, consilierul ministrului Educației într-o discuție despre viitoarele standarde de evaluare, pe discipline

Nota 8 ar trebui să fie nota optimă, credem noi, pentru un elev, spune Radu Szekely, consilier în Ministerul Educației. Afirmația a fost făcută la EuropaFM, într-o dezbatere despre noile…
Vezi articolul

Educatoarea Lorena-Eliza Dascălu, după ce a luat 9,90 la Titularizare 2023: Profesorii sunt respectați atât timp cât pun suflet în activitatea pe care o desfășoară. Nu suntem superiori părinților, ci parteneri educaționali cu un scop precis: bunăstarea copiilor

O educatoare din Botoșani a reușit să obțină cea mai mare notă din județ la examenul de Titularizare, 9,90. „Îmi doresc să continui ceea ce am început acum 2 ani:…
Vezi articolul