Școala în campania electorală. Echipa de robotică a Liceului de Informatică din Arad, folosită politic de primarul-candidat Călin Bibarț, PNL, contrar legii. Directoarea școlii și inspectorul școlar general, numit pe filieră liberală, spun că nu știu despre ce e vorba

1.776 de vizualizări
Primarul liberal al Aradului, Călin Bibarț, candidat pentru un nou mandat, a publicat luni seară, pe pagina sa de Facebook, un spot în care echipa de robotică a Liceului Național de Informatică (LNI) din Arad, „Delta Force”, își exprimă explicit sprijinul pentru candidatura lui la primărie. Sursele care au semnalat situația pentru Edupedu.ro au spus că spotul este filmat în laboratorul de robotică din cadrul liceului, în condițiile în care legea interzice propaganda politică în unitățile de învățământ. Contactată de Edupedu.ro, directoarea LNI a spus că, deși era în concediu medical, știa „despre clip”, când acesta a fost filmat, dar că nu a „întrebat detalii”. Inspectorul școlar general de Arad, Marius Gondor, a spus că nu știe subiectul, că va „verifica”, dar a ținut să sublinieze că echipa de robotică are mai multe locuri unde își desfășoară pregătirile, nu doar în liceu.

În spotul respectiv, publicat de candidatul Călin Bibarț luni seară, grupul de elevi poate fi auzit strigând: „Pe 9 iunie susținem Călin Bibarț pentru Primăria Arad. Hai Bibi!”. Ei ridică, totodată, afișe pe care este inscripționat „Hai Bibi!”

Spotul electoral cu elevi, realizat în pofida interdicției legale:

Călin Bibarț face referire, în corpul mesajului său, la „Delta Force, campionii noștri mondiali”. Delta Force este echipa de robotică a LNI din Arad, echipă cu rezultate deosebite în concursuri internaționale

Ce spune Legea și ce a cerut ISJ-urilor Ministerul Educației înaintea începerii campaniei electorale

Legea Educației 198/2023, art. 11 (1), prevede: „În unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, precum și în cadrul activităților desfășurate în mediul online de unitățile de învățământ preuniversitar sunt interzise discriminările pe criteriile menționate în Ordonanța Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția măsurilor afirmative dispuse de lege. Sunt interzise manifestările și propaganda de natură politică și prozelitismul religios”.

Legea nu interzice explicit activitățile de acest fel în afara unităților de învățământ și în afara orelor de școală. Pe de altă parte, cu mult înainte să înceapă campania electorală, Ligia Deca transmitea inspectoratelor o circulară în care atrăgea atenția că sunt interzise activitățile politice în școli, dar și cele cu elevii, cu implicarea personalului din școli, în afara orelor. Documentul nota, între altele: „Se interzice implicarea organizată a elevilor de către personalul unității de învățământ în activități cu caracter politic, chiar dacă acestea se desfășoară în afara orelor de curs și a spațiului școlar. Nerespectarea acestor prevederi constituie abatere disciplinară și se sancționează conform legii”.

Ce spun directoarea Liceului de Informatică și șeful ISJ

Contactată marți de Edupedu.ro, directoarea Liceului Național de Informatică din Arad, Lilla Pellegrini, a spus că a fost în concediu medical, dar, deși știa despre filmarea clipului, nu s-a interesat în legătură cu acesta, când a revenit din concediu. Ea a mai spus că nu văzuse imaginile, până în momentul convorbirii  Directoarea a insistat că „pe site-ul școlii noastre nu s-a publicat așa ceva”. Întrebată dacă a făcut verificări, având în vedere că este o acțiune politică în cadrul liceului, contrar legii, ea a întrebat dacă acel clip unul de campanie electorală.

Lilla Pellegrini a spus că va „vorbi cu mentorul echipei de robotică”. 

Discuția cu directoarea Lilla Pellegrini:

Lilla Pellegrini.: Eu știu de clip, dar a fost în perioada în care eu am fost în concediu medical. Nu am întrebat detalii, ce s-a întâmplat. Eu eram în spital, în concediu medical.

Reporter: Și, când ați revenit, nu ați verificat ce s-a întâmplat?

L.P.: În ce sens să verific ce s-a întâmplat? Pe site-ul școlii noastre nu s-a publicat așa ceva.

Rep.: Nu, dar a fost o acțiune politică, electorală, în cadrul liceului, ceea ce este un lucru interzis de lege. Legea Învățământului Preuniversitar spune că nu este voie cu astfel de acțiuni în unitățile de învățământ.

L.P.: Asta știu… A fost campanie electorală?

Rep.: Clipul este de campanie electorală, ei (elevii – n.red.) spun că îl susțin pe candidatul Bibarț.

L.P.: Eu nu am văzut clipul, la noi nu a apărut, asta știu 100% că nu a apărut. Acum, domnul primar a mai venit pe la noi și mai demult, pentru că într-adevăr susține echipa de robotică. Dar nu știu ce au spus copiii. Chiar nu știu. A fost undeva în mai această…

Rep.: Înainte de 10 mai?

L.P.: Nu știu, eu am fost în concediu medical. Nu știu ce au zis copiii, trebuie să mă interesez, să văd. (…) O să vorbesc cu mentorul echipei de robotică.

Contactat la rândul său de Edupedu.ro, inspectorul școlar general de Arad, Marius Sorin Gondor, fost parlamentar PDL trecut la PNL și numit în funcție de fostul ministru liberal Monica Anisie (în 2019, prin detașare în interesul învățământului), a declarat marți dimineață că nu văzuse până în momentul discuției înregistrarea publicată de primarul-candidat PNL și că va „verifica dacă a fost într-adevăr la școală”. El a insistat că elevii din echipa de robotică au mai multe locuri unde își desfășoară activitatea: „Acei copii au un laborator de robotică, unde au ei toate sculele. (…) Au mai multe locații. Va trebui să văd despre ce e vorba. Au și o firmă care i-a ajutat și îi sponsorizează. O să verific, ca să nu vorbesc așa…”

Citește și:
Școala în campanie electorală – studiu de caz: Mihai Chirica, primarul candidat pentru un nou mandat la Iași / Edilul apelează la funcție pentru a folosi elevi, profesori, școli și universități în comunicarea de campanie
EXCLUSIV Școala în campanie electorală. Peste 100 de liceeni au fost aduși la restaurant, la Câmpulung, pentru o întâlnire cu politicieni-candidați ai PNL în prezența ministrelor Educației și Justiției / Ligia Deca spune că evenimentul din aprilie ar fi fost organizat de Prefectura Argeș și că pe ea a invitat-o Alina Gorghiu / Inspectorul general adjunct, candidat și el, susține că „ministra Educației i-a invitat pe elevi”
ANALIZĂ Inspectorii școlari generali, în campanie electorală. Cel puțin 31 de șefi de inspectorate școlare candidează la alegerile locale din iunie 2024 pentru PNL, PSD și UDMR
Premii și distincții la “cel mai important concurs STEM la care elevii pot participa internațional” pentru echipele de liceeni români, explicate de Dana Lica, profesor de informatică și robotică. First Tech Challenge 2022, Houston, SUA

2 comments
  1. Si voi ce? Va e ciuda ca elevii, din proprie initiativa, sustin pe cineva? Voi, edupedu, care sunteti atat de politizati?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Asociaţia Elevilor din Constanţa, în cazul elevului care a murit după ce un zid al internatului s-a prăbușit peste el: Acestea sunt rezultatele proiectului “România Educată”. Acest proiect ne-a dovedit doar că ia vieţi, că lasă copiii pe drumuri, fără scoală şi fără masa caldă ce li s-a promis

Asociaţia Elevilor din Constanţa acuză Ministerul Educaţiei şi administraţia locală pentru tragedia petrecută la căminul Liceului “Tamasi Aron”, potrivit unui comunicat de presă. “Acestea sunt rezultatele proiectului ‘România Educată’. Acest…
Vezi articolul

În Harghita și Covasna, unii copii români și maghiari comunică între ei în limba engleză / Autoritățile reclamă probleme în sistemul de educație / ”Trebuie învățați copiii să înțeleagă, când merg la piață și nu reușesc să vorbească românește”

Unii copii români și maghiari vorbesc între ei în limba engleză în județele Harghita și Covasna, pentru a se putea înțelege între ei, reclamă președintele CJ Harghita, Borboly Csaba. El…
Vezi articolul