Școala în campania electorală. Candidați PSD-PNL din Bacău – întâlniri cu „absolvenții”, înainte de sfârșitul școlii, plus promovare prin vizite la școli  pentru elevi cu dificultăți de învățare

1.069 de vizualizări
Sursa: Facebook – Valentin Ivancea
Campania electorală pentru alegerile locale la Bacău a inclus, pentru președintele Consiliului Județean, Valentin Ivancea, în prezent candidat al alianței PSD-PNL pentru postul de primar al Municipiului Bacău, dar și pentru candidata aceleiași alianțe pentru postul de președinte CJ, Cristina Breahnă-Pravăț, întâlniri cu profesori și elevi, dintre care cel puțin una a avut loc chiar în școală. În imaginile de la întâlniri, publicate de candidatul Ivancea pe Facebook, apare și inspectoarea școlară generală de Bacău, Ana Maria Egarmin, la rândul ei candidată pentru Consiliul Local al municipiului. Toate acestea, în condițiile în care legea interzice propaganda politică în școli.
  • Edupedu.ro a încercat în mod repetat să o contacteze pe inspectoarea școlară generală Ana Maria Egarmin, pentru explicații în legătură cu situațiile menționate. Însă telefonul acesteia, menționat drept contact oficial pe pagina ISJ Bacău, a fost permanent închis pe parcursul zilei de luni și în prima jumătate a zilei de marți. Am încercat repetat să o contactăm prin intermediul instituției, însă reporterului i s-a transmis, marți dimineață, că va fi contactat de inspectoarea Egarmin, care era momentan ocupată. Acest lucru nu s-a întâmplat până marți după-amiază.

După cum indică postările lui Valentin Ivancea pe Facebook, întâlnirile în mediu școlar au avut loc după 10 mai, deci în cursul campaniei electorale. Legea interzice propaganda politică în unitățile de învățământ, iar ministrul Educației, Ligia Deca, a atras atenția inspectoratelor că acțiunile politice cu elevi în afara orelor de curs și a spațiului școlar sunt de asemenea interzise.

  • În cadrul unui eveniment PSD Bacău din campania electorală, chiar Valentin Ivancea făcea o diferențiere, în discursul său, între activitățile de administratori locali și cele din campania electorală, citându-l pe Marcel Ciolacu: „Săptămâna trecută, într-o intervenție, domnul premier și președinte al Partidului Social Democrat a spus următorul lucru – facem politică în campanie, iar în mandat facem administrație!”.

Într-unul dintre mesaje, de la o întâlnire cu tineri prezentați drept „absolvenți”, este tag-uită, pe Facebook, și inspectorul școlar general din Bacău, Ana Maria Egarmin, aceasta apărând și în fotografiile de la eveniment. Actualmente consilier județean din partea PSD, ea figurează drept candidată la Consiliul Local din orașul Bacău din partea PSD (în cadrul alianței PSD-PNL), în alegerile de luna aceasta. În același timp, ISJ este instituția responsabilă cu respectarea legii în ceea ce privește neimplicarea școlilor în campania electorală. 

Sursa: Captura Facebook – Valentin Ivancea

Mai precis, pe 31 mai, Valentin Ivancea, cu tag spre Cristina Breahnă-Pravăț și Ana-Maria Egarmin, a prezentat o întâlnire cu „tineri”, fără a preciza unde a avut loc aceasta. Pe ecranul din sală apare, însă, menționat Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău.

Candidatul l îi prezintă pe tineri drept „absolvenți”, fără să specifice, însă, când au absolvit aceștia și la ce unități de învățământ.

Anul școlar 2023-2024 încă nu s-a încheiat – la liceu, elevii de clasa a XII-a încheie cursurile pe 7 iunie.

Evenimentul prezentat de Ivancea – sub auspiciile Colegiului Național „Vasile Alecsandri” Bacău / Sursa: Facebook – Valentin Ivancea
Sursa: Captura Facebook – Valentin Ivancea

Nu a fost singurul contact al candidatului Ivancea cu școala, pe parcursul săptămânii trecute. Pe 28 mai, el prezenta, tot pe Facebook, o vizită la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1, sub pretextul promovării unui proiect susținut de CJ Bacău. 

În plină campanie electorală, în prezența Anei-Maria Egarmin, el se înfățișează alături de elevi, în sălile Centrului Școlar, care îi și mulțumește, la rândul său, într-o postare pe Facebook.

Vizita la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 / Sursa: Facebook – Valentin Ivancea

De notat că, la ISJ Bacău, Ana Maria Egarmin nu este singura candidată – și adjunctele sale apar pe listele electorale.

Ce spune Legea și ce a cerut ISJ-urilor Ministerul Educației înaintea începerii campaniei electorale

Legea Educației 198/2023, art. 11 (1), prevede: „În unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, precum și în cadrul activităților desfășurate în mediul online de unitățile de învățământ preuniversitar sunt interzise discriminările pe criteriile menționate în Ordonanța Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția măsurilor afirmative dispuse de lege. Sunt interzise manifestările și propaganda de natură politică și prozelitismul religios”.

Legea nu interzice explicit activitățile de acest fel în afara unităților de învățământ și în afara orelor de școală. Pe de altă parte, cu mult înainte să înceapă campania electorală, Ligia Deca transmitea inspectoratelor o circulară în care atrăgea atenția că sunt interzise activitățile politice în școli, dar și cele cu elevii, cu implicarea personalului din școli, în afara orelor. Documentul nota, între altele: „Se interzice implicarea organizată a elevilor de către personalul unității de învățământ în activități cu caracter politic, chiar dacă acestea se desfășoară în afara orelor de curs și a spațiului școlar. Nerespectarea acestor prevederi constituie abatere disciplinară și se sancționează conform legii”.

Citește și:
Școala în campanie electorală – studiu de caz: Mihai Chirica, primarul candidat pentru un nou mandat la Iași / Edilul apelează la funcție pentru a folosi elevi, profesori, școli și universități în comunicarea de campanie
EXCLUSIV Școala în campanie electorală. Peste 100 de liceeni au fost aduși la restaurant, la Câmpulung, pentru o întâlnire cu politicieni-candidați ai PNL în prezența ministrelor Educației și Justiției / Ligia Deca spune că evenimentul din aprilie ar fi fost organizat de Prefectura Argeș și că pe ea a invitat-o Alina Gorghiu / Inspectorul general adjunct, candidat și el, susține că „ministra Educației i-a invitat pe elevi”
ANALIZĂ Inspectorii școlari generali, în campanie electorală. Cel puțin 31 de șefi de inspectorate școlare candidează la alegerile locale din iunie 2024 pentru PNL, PSD și UDMR
ANALIZA Peste 30 de inspectori școlari adjuncți din 27 de județe candidează la alegerile din iunie 2024 / Doi inspectori adjuncți sunt pe liste pentru o funcție de primar – Listă
Premii și distincții la “cel mai important concurs STEM la care elevii pot participa internațional” pentru echipele de liceeni români, explicate de Dana Lica, profesor de informatică și robotică. First Tech Challenge 2022, Houston, SUA

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO “Fă-o pentru mine! Vreau să am încredere în educația pe care o primesc. Ies la vot pentru că nu mai vreau să ies în stradă.” Elevi de liceu îndeamnă tinerii să meargă la vot pe 26 mai

Mai mulți elevi de liceu s-au implicat în campanii pro vot pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, demersurile fiind organizate de diverse organizații pe paginile de socializare. Consiliile elevilor din…
Vezi articolul

VIDEO Iohannis: Cererile profesorilor pentru creșterea salariilor sunt îndreptățite. Trebuie să avem grijă de profesori, să aibă condițiile pentru a-și face treaba cum trebuie / La Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării

Cererile profesorilor pentru creșterea salariilor sunt îndreptățite, dacă vrem un sistem foarte performant, trebuie să plătim profesorii, a spus miercuri președintele Klaus Iohannis când a fost întrebat de ziariști despre…
Vezi articolul