Școala gratuită: 1 din 5 părinți spune că a dat bani pentru renovarea clasei, doar 1 din 10 elevi primește fără să plătească și auxiliare, și manuale, peste o treime fac meditații – sondaj IRES

1.049 de vizualizări
Figura 2 – Sondaj IRES
Mai bine de 1 din 5 părinți ai copiilor de vârstă școlară spun că au contribuit financiar la renovarea clasei, iar o parte dintre aceștia afirmă că au fost singurii contributori, potrivit unui sondaj realizat de IRES cu privire începutul anului școlar. Potrivit aceluiași sondaj, realizat pentru Federația Părinților și Aparținătorilor Legali din România (FePAL), părinții trebuie să suporte o serie de alte costuri asociate școlii – de la plata auxiliarelor și, în unele cazuri, chiar a unor manuale, la costurile meditațiilor.

Potrivit sondajului, aproape 1 din 8 părinți se consideră nemulțumit de învățător sau de profesorii care predau la clasa copilului, iar 1 din 10 se consideră în mică măsură sau deloc informat de către cadrele didactice, în ceea ce privește parcursul educațional al copilului.

  • Sondajul a fost realizat de IRES în perioada 2-5 septembrie, pe un eșantion național declarat reprezentativ de 727 respondenți, părinți sau tutori ai unor copii cu vârste între 6-19 ani, înscriși în învățământul preuniversitar.

Sondajul prezintă o opinie general favorabilă în rândul părinților cu privire la o serie de schimbări introduse în sistemul de învățământ pentru acest an sau pentru perioada următoare. Între altele, cel mai puternic sprijin este pentru interzicerea telefoanelor mobile și pentru nota la purtare, iar cel  mai redus sprijin se face auzit pentru regulile privind suspendarea și pentru examenele de admitere la liceu (o treime dintre respondenți) – detalii mai jos.

Costuri asociate școlii – auxiliare și chiar manuale, săli de clasă, meditații

Potrivit sursei citate, peste 8 din 10 părinți trebuie să plătească anual diverse sume pentru manuale sau auxiliare. 1 din 7 (69%) cumpără doar auxiliarele, primind gratuit manuale de la școală, însă 10% spun că primesc gratuit doar o parte dintre manuale/auxiliare, iar 6% – că nu primesc gratuit nici manuale, nici auxiliare.

Figura 1 – Sondaj IRES

În același timp, doar 9% dintre părinți spun că în anul școlar trecut copiii lor au trecut printr-un program de educație remedială oferit de școală. Pe de altă parte, o treime dintre respondenți spun că până în prezent copiii lor au făcut meditații private – mai ales în mediul urban, în sudul țării și ila nivel de liceu.

Motivele pentru care au apelat la meditații private:

Figura 2 – Sondaj IRES

În același timp, o parte considerabilă dintre părinți afirmă că au fost nevoiți să contribuie la renovarea sălii de clasă unde învață copilul. Dintre cei care spun că sala a fost renovată, 14% au spus că la aceasta au contribuit și părinții, și școala, iar 4% – părinții.

Figura 3 – Sondaj IRES
Sprijin pentru schimbările din noul an, cu rezerve în ceea ce privește sancțiunile sau sala „de detenție”

Schimbările introduse anul acesta fie prin ROFUIP și Statutul Elevului, fie prin alte măsuri legislative sunt preponderent apreciate de părinți, potrivit sondajului IRES. Cel mai puternic sprijin (peste 90% dintre respondenți) se face simțit în cazul interdicției telefoanelor mobile în timpul orelor, pentru nota la purtare și pentru recomandările de orientare școlară emise de consilieri școlari la finalizarea gimnaziului și liceului. 

Figura 4 – Sondaj IRES

Un procent considerabil mai mic – dar tot unul considerabil – este cel al părinților care sprijină trimiterea elevilor care afectează ora în așa-zisele săli „de detenție”. Măsura este sprijinită de 72% dintre respondenți, în timp ce 26% nu sunt de acord cu ea. Dezacord pronunțat (între 25-35% dintre respondenți) se face simțit și pentru măsuri precum sancționarea prin retragerea burselor, sancționarea cu suspendarea sau pentru examenele de admitere la unele licee.

Ce lipsește școlilor

Participanții la sondaj au fost întrebați și în legătură cu o serie de elemente infrastructură și facilități/servicii oferite de școală. Cea mai comună este sala de sport (83% dintre respondenți), urmată de asistent medical în școală și cabinet medical propriu (65%, respectiv 61%). Pe de altă parte, 34% spun că școala nu are cabinet medical.

Figura 5 – Sondaj IRES

În același timp, doar 28% dintre respondenți spun că există medic în școală, iar 20% – săli de mese. Și numai 10% spun că există cabinet stomatolog propriu sau personal medical pentru cabinetul de stomatologie. 

Informarea părinților, alimentația

Dacă cei mai mulți dintre părinți se consideră informați de către învățător/profesori cu privire la parcursul elevului, unul din 7 (14%) spun că sunt informați în mică măsură sau în foarte mică măsură/deloc. Iar 12% dintre respondenți spun că sunt în mică măsură sau deloc mulțumiți de învățători/profesori – în condițiile în care peste 80% se declară mulțumiți în foarte mare sau în mare măsură. 

Figura 6 – Sondaj IRES
Figura 7 – Sondaj IRES

Potrivit sondajului, anul școlar trecut doar 15% dintre elevi au beneficiat de masă caldă în regim de catering, gratuit, iar 12% au primit pachet alimentar compus din altceva decât corn, lapte sau fructe. 9% dintre respondenți au spus că elevii au avut parte de masă caldă în școală.

Figura 8 – Sondaj IRES

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mircea Miclea: Pentru 3 săptămâni, profesorii au reprezentat conștiința cea mai lucidă a națiunii, semnalând rolul critic al educației / Ar trebui să susțină în viitor minimum 6% din PIB pentru educație și salarizare diferențiată în funcție de competențe

„Pentru trei săptămâni, profesorii au reprezentat conștiința cea mai lucidă a națiunii, semnalând rolul critic al educației în prezent și în viitor”, a declarat pentru Edupedu.ro profesorul Mircea Miclea, la…
Vezi articolul

Se redeschid facultățile: numărul studenților din universitățile românești, în creștere în acest an, după intrarea în anul I a celei mai numeroase promoții de liceu din ultimii 5 ani

Universitățile românești își redeschid începând de astăzi porțile – fizice sau online – pentru peste 540 de mii de studenți la toate ciclurile de învățământ, licență, master și doctorat, după…
Vezi articolul

Daniel David, despre „suveraniști”: Dacă sunt patrioți, trebuie să urmeze valorile democratice și să respecte instituțiile și sistemul / „Există presiuni din zone autoritare externe care atentează la drumul democratic al țării noastre” / Profilul taberelor din România polarizată „la început de campanie electorală”

„Dacă țin la țară și sunt patrioți, trebuie să urmeze valorile democratice și să respecte instituțiile/sistemul acesteia, canalizându-și nemulțumirea nu în demersuri anarhice cu tendințe izolaționiste, care distrug instituții și…
Vezi articolul

Clasamentul internațional QS după domenii de studiu – 2024: Mai puține universități românești prezente, cu mai puține apariții  față de anul trecut / Cluj-Napoca și București – singurele orașe universitare românești reprezentate / Absență pe linie la Educație, Administrație, Drept sau Comunicare

Doar șapte universități românești sunt prezente în ediția din acest an a clasamentului internațional Quacquarelli Symonds după domenii de studiu, publicată miercuri, iar primele două – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca…
Vezi articolul

INEDIT Cum s-a desfășurat Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918, în plină epidemie de gripă spaniolă, care a ucis între 50 și 100 de milioane de oameni. Cercetarea unui istoric din Alba Iulia: ”Oamenii purtau în jurul gâtului mărgele din căței de usturoi, în speranța prevenirii gripei”

Istoricul Tudor Roșu, de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, a realizat o cercetare inedită despre un subiect foarte puțin abordat până acum: modul în care s-a desfășurat…
Vezi articolul