Vasile Dîncu, ministrul Apărării, către elevi: Scoatem examene de admitere, am văzut că scoatem tezele şi, până la urmă, o să ajungem la ideea că şcoala nu mai este importantă. Școala este foarte importantă, chiar dacă uneori societatea îi umileşte pe dascăli, cu salarii penibile

72.661 de vizualizări
Foto: Captura video Colegiul Militar Mihai Viteazu din Alba Iulia
“Scoatem examene de admitere, am văzut că scoatem tezele (…) şi, până la urmă, o să ajungem la ideea că şcoala nu mai este importantă, nu intraţi în această capcană, pentru că o şcoală uşoară înseamnă o viaţă grea, a spus ministrul Apărării Naționale la festivitatea de încheiere a studiilor anului şcolar 2021-2022 şi de absolvire a promoţiei 2022 ‘Încoronarea de la Alba Iulia – 100’ de la Colegiul Naţional Militar ‘Mihai Viteazul’.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a subliniat că şcoala “este foarte importantă, chiar dacă uneori societatea îi umileşte pe dascăli, cu salarii penibile, sau cu numiri care nu întotdeauna sunt bazate pe competenţă în managementul şcolar”.

Apoi, subliniind importanța rolului profesorilor, ministrul le-a mai spus elevilor militari să fie siguri că pe termen lung câştigă cei educaţi şi cei care muncesc.

“Astăzi, trăim o criză a valorilor în societatea noastră şi o să vedeţi în multe situaţii că succesul buticarului sau al crâşmarului poate să eclipseze pe cel al absolventului care este şef de promoţie într-o şcoală. Vreau să vă spun că acest lucru este valabil pe termen scurt. Pe termen lung nu este valabil acest tip de succes. Pe termen scurt câştigă cei care se descurcă, pe termen lung câştigă cei educaţi şi cei care muncesc. De aceea, cred că este foarte important să nu uitaţi pe dascălii voştri”, a spus Vasile Dîncu la festivitatea de încheiere a studiilor anului şcolar 2021-2022 şi de absolvire a promoţiei 2022 ‘Încoronarea de la Alba Iulia – 100’ de la Colegiul Naţional Militar ‘Mihai Viteazul”.

Subliniind că “cea mai importantă competiţie este cea cu voi înşivă”, Vasile Dîncu a făcut referire și la modificările aduse anului școlar.

“Trăim într-o perioadă în care părinţii, de foarte multe ori, şi elevii, şi oamenii politici, îşi doresc o şcoală cât mai simplă, cât mai fără exigenţă. Scoatem examene de admitere, am văzut că scoatem tezele (…) şi, până la urmă, o să ajungem la ideea că şcoala nu mai este importantă. Dragii mei, nu intraţi în această capcană, mai ales cei care sunteţi mai tineri, care nu aţi ajuns încă să fiţi absolvenţi. Pentru că o şcoală uşoară înseamnă o viaţă grea, pentru că competiţia voastră nu este numai cu ceilalţi absolvenţi în viitor în viaţă, e o competiţie globală, e o competiţie cu lumea şi apoi ţineţi minte că cea mai importantă competiţie este cea cu voi înşivă. Competiţia şi egoismul reprezintă boli ale societăţii noastre în acest moment,” a spus Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării le-a mai spus elevilor că o să aibă multe dezamăgiri în viitor şi că vor trebui să lupte pentru succes.

“O să aveţi eşecuri. Viaţa nu o să vă aştepte cu flori şi cu siguranţă că va trebui să luptaţi fiecare dintre voi. O să aveţi eşecuri care o să vi se pară de nesuportat, dar încercaţi să suportaţi eşecurile, pentru că la baza tuturor succeselor se află o mare de dezamăgire, un fundament de eşecuri”, a arătat Dîncu.

Acesta le-a mai spus tinerilor că trebuie să fie conştienţi că sunt o elită şi să aibă încredere în viitor.

“Această instituţie pe care o absolviţi astăzi este una din pietrele de temelie ale educaţiei militare româneşti (…) Sunt 71 de promoţii care au dat peste 7.000 de absolvenţi cu rezultate excepţionale”, a mai spus ministrul Vasile Dîncu.


23 comments
  1. Constat că sunt mulți comentatori care au chiulit de la orele de limba română…”să fi”, “datii foc” 😠. Probabil sunt cei pentru care important e să facă bani în viață, nu să-și mobileze creierul. România e plină de inculți și agramați și numărul lor va crește “grație” politicii în materie de educație a lui Câmpeanu, îngrijorat că prea multă carte va afecta creierele copiilor. Sunt și părinți care îl aprobă – cei din categoria fără multă carte. Îi vezi atunci când își duc copilul într-o librărie și îi întreabă ce jucărie vor. L-am întrebat acum o lună pe un astfel de părinte de ce nu îl întreabă pe copil ce carte vrea. M-a privit furios, am crezut că sare la mine să mă bată. Precizare : nu sunt vânzătoare într-o librărie, lucrez în urma unui concurs la UE, sunt poliglotă (condiție de admitere obligatorie). Copilul meu a intrat prin concurs la Conservatorul Regal din Bruxelles, secția franceză. În Belgia, performanța studenților este evaluată cu mare exigență, prin examene, scrise și orale și se aplică același sistem de notare ca în RO. În concluzie : sistemul educațional din România trebuie reformat, primul pas fiind demiterea ministrului Câmpeanu ! România are nevoie de generații cu multă știință de carte, nu de analfabeți și agramați, domnule Câmpeanu !

  2. Valoarea învățământului nu e dată de numărul de examene, ci de adaptarea materiei la realitățile economice actuale.
    Poți să dai 100 de examene pe an la niște cursuri depășite de 20 de ani, la ce ajută?
    Calitatea actului de învățământ e dată de cea a profesorului și a materialelor predate.

  3. Cu asa ministru la educație, sa nu ne miram dacă se vor scoate și bacul si licențele, dar și susținerea publica a doctoratului.
    Tara, tara, vă vrem prosti…
    Eu mai sper sa apuc vremea în care un politician rasat va conduce acest minister, iar politicieni la fel de rasati vor face politica tarii, nu a străinilor.

  4. Sporul de doctorat tot incomplet este pentru ca salariul min. brut nu a fost actualizat la noua valoare. Stie toata lumea dar nimeni nu se misca nimic in sensul acesta.

  5. Se pare ca examenele nu te pregatesc pentru viata si nici scoala asa ca puteti sa ii puneti capat scolii ca si asa e o amestecatura de informatii aruncate la gramada fara nici un scop. Scoala nu te invata sa faci bani si nici nu te intretine nu te invata sa fi om sau sa fi civilizat sa ai moralitate sau sa gandesti liber asa ca mai bine datii foc 🔥 la propriu.

  6. La armata trebuie examen de admitere. Sunt licee unde profesorii nu vor decât salarii,iar părinții trebuie sa facă pregătire cu copii..Ar trebuii sa facem controale în licee sa vedem ce se preda.Salariile trebuiesc date după cum se ia bacalaureatul, capacitatea și evaluarea națională.

    1. Mai inainte sa veniti cu ideea de a plati profesorul in functie de rezultatele elevilor ar trebui sa mai petreaca timp parintii cu copiii lor, ca sa vada ce au acasa. Abia dupa ce se asigira ca iubitul lor copilas este respectos si harnic ( invata lectia de zi si lucreaza din proprie initiativa suplimentar) sa dea vina pe profesori si calitatea lor in predare.
      Dar banuiesc ca fie nu aveti copii, fie sunteti din categoria care credeti ca responsabilitatea invatarii copilului revine scolii si cadrelor didactice.

    2. Doriti cumva sa mearga profesorul la examen in locul elevului ?
      Ca daca tot ia salariu , sa ia si examenul .
      Iar copilul dvs sa doarma , in loc sa invete !
      Cat TUPEU !
      Eu daca ma duc la serviciu si-mi fac orele , trebuie sa fiu platit .
      Iar daca copilul nu invata , nu inseamna ca eu nu mi-am facut treaba . Inseamna ca elevul nu a invatat ! CLAR .
      Atunci , profesorii care predau materii care nu sunt incluse la examen , ar trebui sa faca VOLUNTARIAT ?
      Deci va invit sa predati dvs . chimia si fizica , GRATIS .
      Ca nu mai sunt la examen .
      Sau , de ce nu , veniti sa predati MATEMATICA , vad ca aveti o LOGICA …. , si sa fiti platit dupa notele elevilor , carora le este lene sa munceasca un ex in plus , ca sa stie !
      Eu am invatat acasa .
      Acasa se invata . Scoala te informeaza si -ti explica ce ai de invatat , cum sa inveti .

      Ca si la un doctor :
      te consulta , afla ce ai , iti prescrie TRATAMENTUL .
      Mai departe este treaba pacientului.
      Daca pacientul nu respecta reteta , asta nu inseamna ca doctorul nu trebuie sa-si ia salariul .

      AI PRICEPUT CEVA ?
      Democrația inseamna DISCIPLINA SI RASPUNDERE .
      Nu BARFA !

      Du-te si prin alte tari , de exemplu U.K. sa vezi ce disciplina este in scoli .
      Daca copilul dumitale vorbeste in timpul orei , eu – PROFESORUL , il trimit sa faca DETENTIE .
      Apoi ramai cu el acasa.
      Nici o scoala nu-l vrea ca elev.
      Apoi sa vedem unde va lucra : la CARCA .
      Asta FAC TARILE CU DEMOCRATIE VECHE in scoli : DISCIPLINA , RESPECT si MUNCA .
      Sunt valori de baza intr-o societate EVOLUATA , in care lucrurile merg BINE .

  7. Ar trebui să mai cerem și noi schimbarea, cine face asta? Cine e în stare să își creeze propriile condiții,ci să creeze condiții altora? Niciun român, cu toții așteptăm doar să ni se facă , guvernul e dator să ne dea … Treziți -vă conaționali , nu mai suntem în comunism,e timpul să ne îngrijim de viitor,e timpul să ne cerem drepturile și să ne respectăm îndatoririle!

  8. Mulți, prosti și cu pretenții, așa se vrea…fără nici o răspundere, feri doamne și doamne feri….!!!!

  9. Pura demagogie!!! Ceva concret?
    La cele mai mari universități din lumea asta nu se da examen, admiterea înseamnă mult mai mult decât un examen. La școală nu se dau teze, ba nici chiar note. Numai la noi copiii învață pentru note, în loc sa ii învățăm sa învețe pentru ei.
    Sa se revizuiască, primesc, dar sa nu se schimbe nimic! – asa văd că urlă unii pe aici, probabil și dintre profesori. Că de, e mai ușor sa corectezi o teza pe semestru, decât sa faci o evaluare continua, sa urmărești progresul elevului…

    1. Pai, atunci nici sa nu se mai duca la scoala. Invata totul de pe net, acolo gaseste cata informatie vrea fiecare. Cu ocazia asta facem si economie cu salariile profesorilor (care se vor duce la sparanghel, ingramaditi in aeroporturi ca oile). E mai simplu.

  10. In sfârșit cineva care îi dă peste gura lui Tampeanu,care a nenorocit sistemul de învățământ! Va rog sa votați schimbarea din funcție,de urgență,a acestui ministru incompetent Campeanu,alias Tampeanu,că a distrus de tot ce a mai rămas din învățământul românesc! Afară cu Câmpeanu ministru incompetent! Demisia ar trebui să și o dea! Va trage înapoi rău! Pe noi profesori ,ne a umilit,ne a luat și ultimul dram de respect și demnitate! Cea mai mare rușine de ministru al învățământului,e acest ministru incompetent Campeanu!!!

  11. Cu teoria stați bine domnule Dincu,așa este va citez ,,cu o școală ușoară ,aveți o viață grea”,promovările și numirile politice demonstrează inversul ,cei cu ,,școală ușoară “,au viață și mai ușoară sunt vulnerabili și ușor de manipulat de securiști .

  12. Vorbiți in calitate de părinte sau ministru? De încurajari gratuite suntem sătui, domnule ministru.

  13. MULȚUMIM pentru toate aceste CUVINTE! Ați redat Școlii, Demnitatea, ceea ce nu este cazul dlui Câmpeanu…

    1. De ce să îl votați, doar pentru că spune ce vrem să auzim? Face parte dintr-un guvern care se comportă ca și cum nu i-ar sta în putere să schimbe lucrurile. Plâng guvernanții pe umărul cetățeanului obișnuit ca să dea impresia că îi înțeleg nevoile, după care își văd de viață. Hai să îi votăm pe unii care acționează, nu doar vorbesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Copiii și părinții – ținta celui mai nou spot al campaniei pro-vaccinare a guvernului, înaintea noului an școlar: Copiii sunt și ei expuși la infectare și pot transmite Covid-19, alege să-i vaccinezi pe ai tăi

Noul spot video al guvernului, în campania de vaccinare împotriva Covid-19, este unul ce încurajează vaccinarea copiilor de peste 12 ani, nu doar cea a părinților, relatează Paginademedia.ro, potrivit căreia…
Vezi articolul

În martie, 750 de școli cu risc crescut de abandon vor primi granturi de până la 200.000 euro prin programul ministerului educației, finanțat din PNRR / Cîmpeanu: “Școlile cu cel mai ridicat grad de vulnerabilitate vor semna primele contracte / Nu performanța e problema, ci echitatea în educație”

La dezbaterea de la Cotroceni, “Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”, ministrul educației a răspuns unei întrebări despre ce va face ministerul educației ca și în mediul…
Vezi articolul