Școala din comuna Viișoara, Botoșani, are nevoie de internet, table și 153 de tablete pentru copiii vulnerabili – niciun elev nu are acces la școala online. Salvaţi Copiii lanseză un mecanism de sprijin pentru şcoli

1.038 de vizualizări
Foto: Salvati Copiii
Școala din comuna Viișoara, Botoșani, are nevoie urgentă de conexiune la internet și tablete pentru copii. Niciun copil nu are acces la școala online, anunță organizația Salvați Copiii, România, care a lansat un mecanism de sprijin pentru școlile din țară care funcționează în varianta hibrid sau în scenariul roșu și nu sunt dotate pentru a permite participarea reală a copiilor la orele online.

Astfel, organizația face un prim apel pentru dotarea Școlii din comuna Viișoara, județul Botoșani, care are nevoie urgentă de conexiune la internet, table pentru scris, 153 de tablete pentru copiii vulnerabili și măști de protecție.

Potrivit datelor comunicate oficial de Ministerul Educației la debutul anului școlar, 4.915 școli funcționează în scenariul galben, în care copiii participă, prin rotație, la ore atât cu prezență fizică, cât și online și 263 care funcționează în scenariul roșu, cu participare exclusiv online. Datele sunt în dinamică, iar evoluția epidemiologică poate schimba modelul de participare școlară.

„Școala noastră este într-o zonă defavorizată și niciun copil nu deține un dispozitiv de învățare online. Dacă maine școala noastră ar intra în scenariul roșu, nu am putea organiza învățămânul online, copiii devenind victime nevinovate ale unei situații pe care nimeni nu a prevăzut-o. Faptul că Salvați Copiii se implică în susținerea școlii noastre este foarte important pentru copiii acestei comunități și va face diferența între participare și neparticipare școlară,  nu speram că cineva ne va răspunde așa că vă mulțumim”, spune Anca Bejinariu Directoarea școlii.

Scoala de acasa/Salvati Copiii Romania

Școala Dimitrie Brandza din Viișoara își desfășoară activitatea în două cladiri. În prezent, copiii nu mai au măști, iar detegenții pe care școala i-a primit de la Primărie ajung doar pentru o lună.

Salvaţi Copiii face apel la toţi cei care pot să contribuie la dotarea promptă a școlii Dimitrie Brandza din Viișoara, astfel încât toți cei 153 copii să poată participa în mod real la educație.  Puteţi ajuta printr-o donație online aici: https://bit.ly/3k22P0W.

Avem nevoie de ajutorul vostru pentru a face asta. Doar împreună, putem împiedica urmările grave pe care aceste lipsuri le-ar putea genera în rândul copiilor vulnerabili socio-economic!”, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Contul Organizației este RO45RNCB0071011434790144 (RON), iar contractul de sponsorizare poate fi descărcat de aici.

40 de școli, licee, centre educaționale și colegii din România au nevoie urgentă de sprijin!

Pitești, Târgu Mureș, Craiova, Târgoviște, Iași, Timișoara, Vadu, Mangalia, Craiova, Piatra Neamț, București sunt doar câteva dintre localitățile în care deficitul de produse igienico-sanitare, măști de protecție, materiale educative sau dispozitive de accesare a cursurilor online și-au pus amprenta, generând probleme în organizarea activităților școlare și asigurarea unui mediu lipsit de riscuri pentru sănătatea lor. Pe lângă acestea, numeroase alte localități din zona rurală nu dispun nici măcar de săli de curs dotate corespunzător sau de apă curentă.

Obiectivul Organizaţiei Salvaţi Copiii este să ajute 10.000 de copii vulnerabili și familiile lor, prin acordarea de suport material de urgență pentru asigurarea hranei și a mijloacelor necesare de igienă, dispozitive necesare frecventării cursurilor online, cărți și materiale educative. Totodată, organizaţia îţi propune să ofere sprijin educațional online sau telefonic, dar și consiliere socială și psihologică de la distanță.

Pentru ca situațiile de excluziune și discriminare în care au fost puși copiii vulnerabili în timpul stării de urgență să nu se repete în acest an școlar, Organizația Salvați Copiii România accelerează programul de dotare a acestora cu tablete conectate la internet și, ca urmare a solicitărilor primite, adaugă o componentă de dotare a școlilor.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a precizat: “Neparticiparea  școlară are efecte pe termen lung și la fel de periculoase ca pandemia. De aceea, e esențial ca toți copiii să aibă acces la educație, fiind, în același timp, protejați sanitar.

Problemele din școli sunt cronice și suntem în situația în care trebuie să rezolvăm în egală măsură dotarea fizică a claselor cu acces la internet și laptopuri, igienizarea claselor, dotarea copiilor vulnerabili cu tablete, pentru a nu rămâne în afara procesului de educație, precum și crearea unei biblioteci virtuale, unde profesorii să găsească resurse pentru educație online”.

Scoala de acasa/Salvati Copiii Romania

Mecanismul de intervenție pentru pregătirea școlilor este pus la dispoziția tuturor actorilor economici, care pot să contribuie la dotarea promptă a școlilor, astfel încât toți copiii să poată participa în mod real la educație. Contul Organizației este RO45RNCB0071011434790144 (RON), iar contractul de sponsorizare poate fi descărcat de aici.

De asemenea, persoanele fizice pot ajuta printr-o donație online: https://bit.ly/3k22P0W.

Închiderea școlilor, în contextul pandemiei de COVID-19, a avut consecințe negative atât asupra progresului educațional al copiilor, cât și asupra sănătății emoționale a acestora.

”Anul școlar nu poate să fi început doar pentru unii copii. Accesul real la educație nu înseamnă prezența în catalog, ci instrumente reale de participare, astfel încât niciun copil să nu fie exclus pentru că nu are acces la internet sau o tabletă”, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Datele studiului ”Impactul Covid-19 asupra copiilor din România” realizat de Salvați Copiii România arată că aproape jumătate dintre copiii din România nu au acces la o tabletă sau la un computer, singurele dispozitive care pot permite o participare reală la lecțiile online.

Închiderea școlilor și organizarea arbitrară a unor cursuri școlare online, acolo unde a fost posibil și fără instrumente de evaluare a calității procesului de educație, a dus la situații-limită.

Una dintre acestea este deosebit de gravă: îngrădirea accesului la educație pentru copiii vulnerabili, fără acces la internet și/ sau la dispozitive care să le permită participarea online.

Inechitățile sociale au fost agravate, în cazul copiilor care nu au avut acces la școala online, iar izolarea, marginalizarea și discriminarea au repercusiuni atât educaționale, cât și psiho-emoționale pe termen lung.

În timp ce, în Spania, 5-9% dintre copii, iar în Finlanda, 18% dintre copiii cu venituri modeste au declarat că nu au acces la o tabletă ori la un computer (potrivit dateleor Save the Children International), în România, estimările se situează între 250.000 de copii (Ministerului Educației și Cercetării) și 1.800.000 de copii, adică aproximativ jumătate dintre copiii din învățământul primar, gimnazial și liceal/ profesional care au la dispoziție, în familiile lor, doar telefonul mobil, ceea ce nu permite o participare reală la actul educațional și nici o comunicare adecvată cu cadrul didactic și colegii în webinariile clasei.

Educaţia grav afectată de criza Covid-19

Raportul ”Salvați-ne educația” (Save Our Education, lansat la nivel global de Save the Children International) estimează că, la începutul lunii aprilie 2020, în încercarea de a stopa răspândirea virusului SARS CoV-2, 1,6 miliarde de elevi la nivel global – 91% din numărul total – nu mergeau la școală. Pentru prima dată în istoria învățământului modern, o întreagă generație de copii la nivel mondial își întrerupea studiile.

De asemenea, datele studiului ”Impactul Covid-19 asupra copiilor din România”, realizat de Salvați Copiii România arată că aproape jumătate dintre copii nu au acces la o tabletă sau la un computer, singurele dispozitive care pot permite o participare reală la lecțiile online, iar peste 50% spun că unul dintre riscurile majore ale acestei perioade a fost dependenţa de internet și, ca atare, expunerea la conținut agresiv și la fake news.

Studiul ”Impactul Covid-19 asupra copiilor din România” a fost realizat în urma consultării a 5.000 de copii din România, din ciclul de învățământ primar, gimnazial și liceal, prin intermediul unui sondaj online.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii: 30 de ani

De 30 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societatea și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor.

Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 30 de ani de activitate, peste 2.200.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Foto: Salvați Copiii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Start în Educație - program implementat de Fundația World Vision România și Fundația OMV Petrom

Părinte: Eu nu am făcut școală. Acum am învățat și eu, folosind cu copilul caietul special. La anul când merge la școală îl voi putea ajuta / Efectele formării educatorilor și părinților asupra educației copiilor – Raport „Start în educație”

Formarea educatorilor, cursurile pentru părinți, dotarea grădinițelor cu materiale educaționale, accesul copiilor și părinților din medii defavorizate la resurse educaționale au un impact semnificativ asupra educației preșcolarilor, conform Raportului privind…
Vezi articolul

Școala Altfel la Dino Parc Râșnov: intrare gratuită pentru profesorii însoțitori și la jumătate de preț pentru elevi, 3 idei de activități educative și distractive (P)

Școala Altfel capătă noi dimensiuni pentru elevi atunci când explorează lumea dinozaurilor alături de colegi. Prin trasee tematice, ghidaje specializate și competiții interactive, elevii nu doar că vor învăța despre…
Vezi articolul