Într-o ţară în care şcolile sunt supra-aglomerate şi calitatea clădirilor este precară, cei de la UNICEF au construit în parteneriat cu o companie din Columbia o fabrică de cărămizi de plastic. Ţara este Coasta de Fildeş (Côte d’Ivoire), iar prima şcoală construită din plastic a fost deja dată în folosinţă. Cărămizile de plastic sunt uşor de asamblat, rezistente, iar materia primă este asigurată pentru mult timp de acum înainte, pentru că oraşul în care se întâmplă toate acestea este Abidjan, care produce 280 de tone de gunoi de plastic pe zi.
Ţara vest-africană are nevoie de 15.000 de săli de clasă, ca să reuşească să le asigure un spaţiu în care să înveţe decent tuturor copiilor. Au fost identificaţi 25.000 de copii care au nevoie urgentă de o şcoală în următorii doi ani, iar pentru ei în această perioadă se vor construi 500 de clase.
Ivorienii au o problemă cu reciclarea, pentru că doar 5% din plasticum aruncat la gunoi este refolosit, restul ajunge la gropile imense de gunoi de la periferia oraşului, unde sunt mai multe aşezari sărace. Depozitarea incorectă a acestor reziduuri creează însă alte probleme, mai ales de sănătate şi igienă. Gropile de gunoi sunt responsabile de 60% din cazurile de malarie, diaree şi pneumonie la copii – boli care sunt principalele cauze de deces în rândul copiilor din Coasta de Fildeş.
Fabrica de cărămizi de plastic va recicla 9.600 de tone de plastic pe an. O clasă costă estimativ 14.500 de dolari, potrivit WEF.
Nouă clase au fost construite mai întâi în trei oraşe – Gonzagueville, Divo şi Toumodi – cu carămizi produse în Columbia, ca să demonstreze viabilitatea metodelor şi materialelor. Cărămizile sunt cu 40% mai ieftine, sunt rezistente la foc, cu 20% mai uşoare faţă de cele clasice. Şi au o durată de viaţă cu câteva sute de ani mai mare. De asemenea sunt rezistente la apă, izolează bine şi rezistă la vânt puternic, porivit sursei citate.
FOTO: UNICEF / Frank Dejongh