Experiența managerială de minimum 5 ani ar trebui eliminată dintre criteriile obligatorii, la concursurile ce vor fi organizate pentru pozițiile de directori generali ai unor institute de cercetare-dezvoltare, arată asociația cercetătorilor, Ad Astra, într-o poziție transmisă vineri ministrului Monica Anisie. O altă schimbare propusă de asociație este să fie introdusă condiția ca eventualii candidați să nu împlinească vârsta de pensionare în decursul viitorului mandat.
Ad Astra cere, cu aceeași ocazie, MEC să explice temeiul legal “în baza căruia membrii Academiei Române sunt exceptați de la pensionarea obligatorie o dată cu împlinirea vârstei legale de pensionare și pot fi numiti in conducerile INCD-urilor.”
Poziția Ad Astra privind modificarea metodologiei de concurs pentru pozițiile de director general:
“Stimată doamnă ministru Monica Anisie,
Stimate domnule secretar de stat Dragoș Ciuparu,
Referitor la concursurile ce urmează a se organiza pentru pozițiile de directori generali ai unor Institute Naționale de Cercetare-Dezvoltare (INCD), vă aducem la cunoștință̆ o posibilă problemă pe care noi o considerăm importantă din HG Nr. 576/10.08.2016 care reprezintă baza legală pentru aceste concursuri. Unul dintre criteriile obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească candidații este următorul:
„c) are experienţă managerială dovedită de minimum 5 ani în activitatea de conducere a unei unităţi de cercetare-dezvoltare sau a unei structuri organizatorice (de exemplu, consiliu de administraţie, consiliu ştiinţific, laborator, secţie, departament).”
Având în vedere că în multe cazuri promovările pe poziții manageriale din cadrul INCD-urilor nu respectă criterii meritocratice, considerăm că această cerință exclude de facto mulți cercetători și posibili manageri performanți care nu sunt deja în conducerea INCD-urilor. Mai mult decât atât, cerința impune o experiență mai lungă decât un mandat. In continuare va propunem o serie de amendamente care au drept scop stimularea comunității științifice de a participa mai activ la viitoarele concursuri pentru pozițiile de directori generali pentru INCD:
Vă propunem deci eliminarea acestei cerințe obligatorii, lăsând la latitudinea comisiei de concurs evaluarea abilităților manageriale ale candidaților.
O altă modificare pe care o considerăm necesară este introducerea condiției obligatorii pentru candidați de a nu împlini vârsta de pensionare în decursul viitorului mandat. Această cerință se bazează pe faptul ca directorii generali de INCD-uri sunt funcționari publici, numiți în funcție prin Ordin de Ministru.
In același context, vă rugăm să ne puneți la dispoziție temeiul legal în baza căruia membrii Academiei Române sunt exceptați de la pensionarea obligatorie o dată cu împlinirea vârstei legale de pensionare și pot fi numiti in conducerile INCD-urilor.
Vă mulțumim anticipat.
Cu respect,
Membrii Asociației Ad Astra”
Foto: Pexels.com
4 comments
Cateva precizari:
a) Cine sunt membrii Ad-Astra? Precizam ca site-ul asociatiei este destul de ne-updatat si obscur.
b) Cati sunt membrii Ad-Astra?
c) Care este valoarea stiintifica a membrilor Ad-Astra in ceea ce priveste nr. de granturi, articole si citari?
d) Prima conditie, de neglijare a experienței managerială de minimum 5 ani care ar trebui eliminată dintre criteriile obligatorii, este cel putin fantezista. Este vorba de un institut totusi care are o serie intreaga de probleme.
e) A doua prevedere, cea legata de varsta de pensionare , pare a fi strict mentionata pentru a scoate din sistem oameni cu o oarecare rezonanta politica si stiintifica, cum este dl. Zamfir.
f) In acest sens ne permitem sa nu fim de acord cu aceste prevederi sustinute de care cei 2. 1/4 si prietenii acestora.
g) Asteptam o diversificare a vocilor din cercetarea romaneasca si a luarilor de pozitie!
Pensionarii ce cusur au ?
Foarte buna pozitia AdAstra, care iata ca incepe sa redevina activa. Cat despre opinia din comentariul precedent, as ateage atentia distinsului Anonim ca nu exista Manager care sa se fi nascut cu experienta manageriala. Experiența manageriala se capata, evident, activand ca manager. Poti sa fii un manager excelent chiar daca ai avut experienta anterioara nula sau un manager foarte slab cu experienta de zeci de ani. Mai important este ca respectiva activitate manageriala sa fie evaluata periodic de comisii profesioniste, iar managerii care nu au performat in conformitate cu criterii clar stabilite anterior prin contract sa poata fi demisi. Marian Ivan
E chiar un pic (mai mult ) ciudat … sa nu ceri experienta manageriala pentru un post de conducere? Cum crede adAstra ca cineva poate face fata problemelor unui institut, daca nu a condus macar o echipa de doi cercetatori? Daca nu a incercat in viata lui sa treaca peste divergentele a doi oameni
Personal, cred ca abilitatile de manager sunt mult mai importante decit cele de cercetator pentru un asemenea post.