De acum încolo, reprezentanții studenților vor putea asista în calitate de observatori la ședințele Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), a anunțat astăzi ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă. Aceasta este una din modificările care vor fi aduse CNATDCU printr-o Hotărâre de Guvern.
Mai jos, declarațiile integrale ale ministrului Educației, pe tema CNATDCU:
„Avem o hotărâre de Guvern de organizare a Ministerului Educației, în această hotărâre se precizează existența unui serviciu „Secretariat CNATDCU”. Este un serviciu care are datoria să susțină Consiliul general CNATDCU în corectitudinea, legalitatea și celeritatea deciziilor adoptate la nivelul acestui consiliu consultativ al Ministerului Educației. Am făcut o serie de propuneri care au fost agreate, cu o singură excepție, de către conducerea CNATDCU.
Aceste propuneri vizează patru principii: cel al legalității, al transparenței – la acest al doilea principiu avem față de modificările de regulament agreate împreună cu conducerea CNATDCU un lucru suplimentar care susține transparență: posibilitatea prezenței cu titlul de observator a unui reprezentant al studenților la ședințele CNATDCU.
Cel de-al treilea principiu este cel al bunei administrări, vizează respectarea procedurilor.
Al patrulea principiu este acela al asumării răspunderii, orice decizie trebuie să fie asumată, este vorba de respectarea condițiilor de etică la toate nivelurile de decizie, inclusiv la nivelul Consiliului general CNATDCU.
Este vorba de situații care nu erau acoperite legal, spre exemplu, un membru CNATDCU, care a fost trimis în instanță pentru abateri de la etică nu a putut fi revocat pentru că nu exista baza legală pentru a revoca acest membru, deci iată toată lumea trebuie să respecte principiile eticii.
Aceste modificări la regulament vor consolida deciziile CNATDCU și, de asemenea, vor consolida șansele ca în instanță, aceste decizii CNATDCU, luate pe baza respectării principiilor, procedurilor și nu numai să poată fi apărate de către Ministerul Educației.”
Declarațiile, de la minutul 3:07, în video-ul de mai jos:
Foto: gov.ro