Schimbare de poziție a ministrului Educației privind obligativitatea vaccinării și testării anti-COVID pentru profesori și angajații școlilor: Sunt de acord cu orice fel de măsuri care fac în așa fel încât școala să se poată derula cu prezență fizică

Foto: gov.ro

“Sunt de acord cu orice fel de măsuri care fac în așa fel încât școala să se poată derula cu prezență fizică”, a declarat ministrul Educației la briefingul de după ședința de joi a Guvernului. Sorin Cîmpeanu a răspuns astfel unei întrebări din partea jurnaliștilor, dacă este de acord cu introducerea certificatului COVID obligatoriu pentru angajații din școli. Față de pozițiile de până acum, în care ministrul nu susținea măsurile obligatorii, fie vorba despre vaccinare sau testare, declarația arată o schimbare majoră de poziție.

Reporter:Aș vrea să știu care este părerea dumneavoastră vizavi de certificatul verde la locul de muncă. Cum credeți că vor reacționa profesorii dacă va fi introdus obligatoriu?

Sorin Cîmpeanu: Nu emit supoziții. Este decizia Guvernului, în funcție de decizia Guvernului vă voi anunță și care este impactul în sistemul de educație.

Reporter: Dar ați fi de acord cu introducerea certificatului verde în sistemul de educație?

Sorin Cîmpeanu: Sunt de acord cu orice fel de măsuri care fac în așa fel încât școala să se poate derula cu prezență fizică pentru că digitalizarea este un obiectiv major pentru sistemul de educație din România, este un obiectiv major pentru sistemul de educație din orice stat al lumii, dar niciun stat al lumii în acest moment nu poate spune că sunt îndeplinite cele cinci condiții de bază. (…) Până le vom îndeplini e nevoie de prezența fizică, pentru prezență fizică e nevoie de siguranță sanitară în școli, pentru siguranță sanitară în școlile nevoie de vaccinare, testare și respectarea tuturor regulilor de protecție sanitară“.

În 17 septembrie, ministrul Cîmpeanu declara că “vaccinarea obligatorie a profesorilor nu a fost niciodată susținută de mine și nu e susținută nici acum“.

Ministrul nu a acceptat până acum nici testarea obligatorie a elevilor și profesorilor, făcând presiuni publice repetate pentru a fi introduse testele pe bază de salivă în școli, dar lăsând acest demers la alegerea părinților, rezultatele testelor fiind doar opțional transmise către școli.

Autoritățile vor să impună certificatul COVID. Proiectul de lege privind instituirea Certificatului Electronic Covid prevede că acest document poate fi eliberat persoanelor vaccinate, celor testate negativ sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile, potrivit documentului agreat de coaliție, au declarat pentru G4Media surse politice.

Proiectul prevede că angajatorii vor fi obligați să le ceară angajaților acest document imediat ce guvernul va adopta obligativitatea lui prin hotărâre. Dacă un angajat nu prezintă certificatul, contractul lui de muncă va fi suspendat imediat, potrivit proiectului citat.

Când devine obligatoriu Certificatul Electronic Covid? La 72 de ore de la data îndeplinirii condiției de creștere a numărului de cazuri la nivel național cu un coeficient mediu de cel puţin 1,5 ori în ultimele trei săptămâni, potrivit articolului. De asemenea, obligația de a prezenta Certificatul încetează dacă sunt îndeplinite simultan două condiții:

Articol în curs de actualizare

Exit mobile version