Schemă de ajutor de stat cu buget de 550 milioane de euro pe următorii cinci ani, pentru organizații de cercetare și întreprinderi, pentru susținerea sistemului de cercetare-dezvoltare. Ce proiecte sunt eligibile

983 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
O schemă de ajutor de stat cu buget de circa 550 de milioane de euro pe următorii cinci ani, destinată activităților de cercetare-dezvoltare și inovare, a fost aprobată prin ordin al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Ordinul, publicat luni în Monitorul Oficial, estimează că de această schemă vor beneficia aproximativ 600 de întreprinderi – în special mici și mijlocii – și organizații de cercetare.

Schema este finanțată din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat, prin Programul Creștere inteligentă, digitalizare și instrumente financiare. Autoritatea care administrează schema este Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

  • Din bugetul total de 549.818.162 euro, 412.084.959 provin din fonduri europene, iar 137.733.303 provin de la bugetul de stat. 

În funcție de ajutorul acordat, beneficiarii pot fi: microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii; întreprinderi mari – pentru care este obligatoriu să aibă menționată în statut activitatea de cercetare; organizațiile de cercetare.

În privința acestora din urmă, ordinul precizează:

  • “Organizațiile de cercetare sunt beneficiare de ajutor, în temeiul prezentei scheme, cu respectarea tuturor condițiilor schemei de ajutor, doar în cazul în care într-un an calendaristic activitatea economică nu este pur auxiliară. Se consideră că activitatea este pur auxiliară atunci când activitățile economice consumă exact aceiași factori (de exemplu, materiale, echipamente, forță de muncă și capital fix) ca și activitățile neeconomice, iar capacitatea alocată în fiecare an unor astfel de activități economice nu depășește 20% din capacitatea anuală globală a entității respective. În cazul în care o organizație de cercetare sau o infrastructură de cercetare este utilizată atât pentru activități economice, cât și pentru activități neeconomice, finanțarea publică face obiectul normelor privind ajutoarele de stat numai în măsura în care aceasta acoperă costurile legate de activitățile economice respective.” 

Sprijinul este destinat beneficiarilor care au ca obiectiv principal cercetarea și dezvoltarea, iar ca obiective secundare – inovarea și dezvoltarea regională și crearea de locuri de muncă.

Tipuri de ajutoare vizate:

  1. ajutoare regionale pentru investiții – pentru IMM-uri
  2. ajutoare pentru întreprinderile nou-înființate – pentru întreprinderi mici, inclusiv microîntreprinderi;
  3. ajutoare pentru proiecte de cercetare și dezvoltare – pentru IMM, întreprinderi mari și organizații de cercetare;
  4. ajutoare pentru proiecte cărora li s-a acordat o etichetă de calitate „marcă de excelență” – pentru IMM-uri;
  5. ajutoare pentru acțiuni de teaming – pentru IMM-uri și organizații de cercetare
  6. ajutoare pentru investiții în infrastructurile de cercetare – pentru IMM-uri și organizații de cercetare; 
  7. ajutoare pentru inovare destinate IMM-urilor;
  8. ajutoare pentru inovarea de proces și organizațională – pentru IMM-uri. 

Ordinul precizează că schema se aplică până la 31 decembrie 2028, iar plata ajutorului către beneficiari se va putea face până la 31 decembrie 2029. Documentul precizează că Regulamentul UE pe baza căruia se aplică această schemă (Regulamentul UE nr. 651/2014) se aplică până la sfârșitul anului 2026, drept urmare MIPE va actualiza schema în funcție de regulile aplicabile ulterior acelui moment.

Ordinul integral:

Foto: © Kreangkrai IndarodomDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Guvernele ar trebui să înceapă imediat să renunțe la a folosi profesorii ca suplinitori și la personalul necalificat pentru a acoperi deficitul de cadre didactice – recomandă Grupul la nivel înalt al ONU privind profesia didactică, din care și România a făcut parte

Guvernelor le este recomandat să elimine treptat utilizarea profesorilor pe bază de contract pe perioadă determinată și a personalului necalificat prin implementarea unui plan de tranziție care să includă evaluarea…
Vezi articolul

Silvia Mușătoiu a demisionat de la conducerea Colegiului Șincai din București: Nu e un moment bun să fiu director, într-o astfel de atmosferă de conducere la toate nivelurile: inspectorat, primărie, minister. Este o lume care nu este a mea

Silvia Mușătoiu a demisionat din funcția de director al Colegiului Național “Gheorghe Șincai” din București. În locul său, inspectoratul l-a numit, la propunerea sa, pe fostul inspector de matematică Vlad…
Vezi articolul

„Râde lumea de noi, doamna ministru…” – încă un memoriu trimis Ligiei Deca de 2.000 de directori de școli, după ce precedentele au fost tratate doar cu declarații: Ceea ce se întâmplă, pentru noi „e o dramă pe care nu ne-am putut-o imagina vreodată” / Directorii cer indemnizație de conducere de 50% din salariu și concediu de odihnă la fel ca al tuturor cadrelor didactice

„Râde lumea de noi, dna ministru…” scriu directorii de școli într-un memoriu trimis Ligiei Deca în numele a 2.000 de directori generali și directori adjuncți de școli. Managerii de școli…
Vezi articolul