Scheletele unor cai de acum peste 3.000 de ani, descoperite de arheologi în Sfântu Gheorghe: Ar putea fi vorba despre un grup mic de oameni veniți din zona nordului Mării Negre, care au înmormântat caii pe malul râului Olt

Foto: Facebook.com/ MNCR

Scheletele a opt cai, vechi de peste 3.000 de ani, au fost descoperite în situl arheologic Arcuș-Hosszu, la marginea orașului Sfântu Gheorghe, județul Covasna, în urma unor săpături de salvare desfășurate între 2019 și 2020.

Potrivit Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR), caii au fost îngropați în cadrul unor ritualuri funerare specifice epocii bronzului și au fost însoțiți de harnașamente din corn de cerb. Această descoperire unică aduce informații noi despre practicile funerare și despre legăturile culturale dintre populațiile din zonă și alte comunități.

Vestigiile descoperite datează din perioada 1750-1500 î.Hr. și sunt considerate excepționale datorită modului în care caii au fost înmormântați. Scheletele au fost găsite cu harnașamentele intacte, un fapt rar întâlnit în regiune, ceea ce sugerează că acești cai erau folosiți în scopuri ceremoniale sau militare.

Deși nu s-au găsit care de luptă în cadrul acestor săpături, arheologii sugerează că acești cai ar fi aparținut unor persoane privilegiate, probabil elite locale sau grupuri migratoare din stepele eurasiatice. Potrivit sursei citate, obiectele funerare descoperite au caracteristici din mediul răsăritean, ceea ce deschide ipoteza conform căreia ar putea fi vorba despre un grup venit din zona nordului Mării Negre, care a înmormântat caii pe malul râului Olt.

Foto: Facebook.com/ MNCR

Echipa de arheologi a colaborat cu specialiști internaționali, inclusiv cu o echipă de studenți din Germania coordonată de cercetătorul Martin Riesenberg de la Freie Universität din Berlin. Materialul descoperit, considerat extrem de valoros la nivel național și internațional, se află în patrimoniul MNCR.

Exit mobile version