Scheletele unor cai de acum peste 3.000 de ani, descoperite de arheologi în Sfântu Gheorghe: Ar putea fi vorba despre un grup mic de oameni veniți din zona nordului Mării Negre, care au înmormântat caii pe malul râului Olt

240 de vizualizări
Foto: Facebook.com/ MNCR
Scheletele a opt cai, vechi de peste 3.000 de ani, au fost descoperite în situl arheologic Arcuș-Hosszu, la marginea orașului Sfântu Gheorghe, județul Covasna, în urma unor săpături de salvare desfășurate între 2019 și 2020.

Potrivit Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR), caii au fost îngropați în cadrul unor ritualuri funerare specifice epocii bronzului și au fost însoțiți de harnașamente din corn de cerb. Această descoperire unică aduce informații noi despre practicile funerare și despre legăturile culturale dintre populațiile din zonă și alte comunități.

Vestigiile descoperite datează din perioada 1750-1500 î.Hr. și sunt considerate excepționale datorită modului în care caii au fost înmormântați. Scheletele au fost găsite cu harnașamentele intacte, un fapt rar întâlnit în regiune, ceea ce sugerează că acești cai erau folosiți în scopuri ceremoniale sau militare.

  • De asemenea, descoperirea psaliilor confecționate din corn de cerb și plasate în poziție funcțională indică un statut social ridicat al celor care au participat la aceste ritualuri, conform arheologilor.

Deși nu s-au găsit care de luptă în cadrul acestor săpături, arheologii sugerează că acești cai ar fi aparținut unor persoane privilegiate, probabil elite locale sau grupuri migratoare din stepele eurasiatice. Potrivit sursei citate, obiectele funerare descoperite au caracteristici din mediul răsăritean, ceea ce deschide ipoteza conform căreia ar putea fi vorba despre un grup venit din zona nordului Mării Negre, care a înmormântat caii pe malul râului Olt.

Foto: Facebook.com/ MNCR

Echipa de arheologi a colaborat cu specialiști internaționali, inclusiv cu o echipă de studenți din Germania coordonată de cercetătorul Martin Riesenberg de la Freie Universität din Berlin. Materialul descoperit, considerat extrem de valoros la nivel național și internațional, se află în patrimoniul MNCR.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un profesor e o autoritate prin simplul fapt că știe mai mult ca tine, nu e nevoie ca lucrul acesta să fie instituit într-un fel abuziv, că oamenii sunt acolo să învețe – Ioana Bugarin, actriță, fostă studentă la UNATC, despre umilințele din facultate

„Cred că pentru mine mai degrabă a fost o intimidare constantă, care a plecat din ziua admiterii în care am intrat pe ușă, și o profesoară mi-a spus: „A, tu…
Vezi articolul

DOCUMENT Avocatul Poporului, despre admiterea separată la colegii, din proiectul de lege a învățământului: Discriminează copiii din familiile fără posibilități financiare, încurajează abandonul școlar și creează avantaje celor din familii care pot asigura meditații copiilor / Solicită un cadru de prevenire a faptelor de corupție în elaborarea subiectelor și organizarea examenului

Avocatul Poporului solicită „reanalizarea” articolului care prevede admiterea separată la colegii, potrivit listei modificărilor și completărilor la proiectul de lege a învățământului preuniversitar, trimisă Ministerului Educației în perioada de consultare…
Vezi articolul

Dunele sub formă de stea din deșert, unice prin structura lor, studiate în profunzime de cercetători. Cazul dunei Lala Lallia din Maroc, formată în timp de nouă secole și care se mișcă cu 0,5 metri anual

Sunt una dintre minunile deşertului: dunele sub formă de stea, formaţiuni din nisip asemănătoare unor piramide, cu înălţimi de peste 300 de metri, cu ramificaţii care pornesc dintr-un vârf central…
Vezi articolul