Scenariul roșu, înviat de Sorin Cîmpeanu, după ce tot el l-a desființat, în urma declarației președintelui Iohannis care anunța că școlile rămân pe trei culori – verde, galben, roșu

3.871 de vizualizări
Sursă foto: gov.ro / Sorin Cîmpeanu
Scenariul roșu a fost reinventat de Sorin Cîmpeanu, după ce tot el l-a desființat prin ordinul comun de ministru pentru redeschiderea școlilor după vacanța de Paște. Într-o declarație pentru Edupedu.ro, ministrul a spus că de fapt scenariul roșu există, el aplicându-se în localitățile carantinate, dar nu avem nicio localitate în carantină în acest moment, și în clasele în care sunt cazuri de infectare și se suspendă activitatea.

Afirmațiile lui Cîmpeanu vin în urma declarației președintelui Iohannis care anunța joi că școlile rămân pe trei scenarii, în trei culori – verde, galben, roșu.

”În final, o remarcă legată de școli. Noi păstrăm în continuare normele care țin de rata de incidență. Deci, avem în continuare scenariul verde, galben, roșu. Aceste lucruri se aplică ca și până acum”, a spus Klaus Iohannis.

Ce spune ministrul Sorin Cîmpeanu pentru Edupedu.ro:

Edupedu.ro: Ați revenit la scenariul roșu, pentru că am auzit aseară de la Președintele României că școlile nu mai sunt în două scenarii, ci sunt în trei scenarii? Ce s-a întâmplat, ați modificat legislația?

Sorin Cîmpeanu: „Afirmația este foarte corectă. Pentru că scenariul verde este în acele localități în care rata de infectare este și până la 1 la mie, scenariul galben este în localitățile în care rata de infectare este peste 1 la mie, dar nu sunt luate măsuri speciale, și scenariul roșu este scenariul în care funcționează un număr de aproape 100 de clase astăzi, la momentul la care vorbim, clase care au fost integral suspendate pe baza unor cazuri pozitive confirmate. În scenariul roșu pot fi și școlile din localitățile carantinate”.

Edupedu.ro: Scenariul acesta roșu nu există, din cum reiese din ordinul comun al miniștrilor educației și sănătății. Deci este un simbol, este un scenariu simbolic?

Sorin Cîmpeanu: „Nu e simbolic. În ordinul de ministru este precizată prezența la școală după scenariul unu și scenariul doi, în care intră și scenariul roșu”.

Reamintim că scenariul roșu a fost desființat încă din 29 aprilie de ministrul Cîmpeanu. În Monitorul Oficial a apărut atunci noul regulament pentru școli:

La articolul 3 alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

,,(1) Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ propune ISJ/ISMB aplicarea scenariului de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenţei cumulate la nivelul localităţii, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori, după cum urmează:

Scenariul 1Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.                                Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori
Scenariul 2 a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, precum și a elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară.
b) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.               
Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000, dacă la nivelul localității nu este declarată starea de carantină. 

Foto: Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro


2 comments
  1. Eu nu înțeleg DD ce înainte de Paști dl ministru a bătut câmpii și a coborât pragul prezentei fizice de la 1,5 la 1 la mie?
    Singur a făcut rău câtorva sute de mii de elevi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Avocatul Poporului îi cere Ministrului Educației, Ligia Deca, să ia în calcul schimbarea noilor reguli privind bursele școlare, după introducerea cotei de 30% din fiecare clasă, indiferent de medie: „Nu va conduce la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”

Avocatul Poporului îi cere, într-o scrisoare adresată Ministrului Educației, Ligia Deca, să explice măsurile incluse în proiectul de ordin privind bursele școlare pentru anul școlar 2023-2024, dar și cele referitoare…
Vezi articolul

PROIECT În primele 90 de zile de la începutul anului școlar, educatorii, învățătorii și diriginții solicită conducerii grădiniței sau școlii materialele pentru portofoliul educațional în format fizic și îl personalizează împreună cu fiecare copil / Care este obligația profesorilor în cazul portofoliului digital

Pentru portofoliul educațional în format fizic, în primele 90 de zile de la începutul anului școlar, educatorii, învățătorii și diriginții solicită conducerii unității de învățământ asigurarea materialelor necesare pentru fiecare…
Vezi articolul

Apel de investiții în valoare de 37 de milioane de euro, prin PNRR, pentru renovarea, echiparea și digitalizarea unor biblioteci de la sate și orașe – ghidul pentru aplicanți, pus în dezbatere publică de ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat în dezbatere publică apelul pentru ghidul solicitantului pentru proiecte de investiții în modernizarea unor biblioteci. Se poate aplica pentru investițiile anunțate prin PNRR,…
Vezi articolul
Deschiderea școlilor

BREAKING DOCUMENT Modificări radicale în decizia Comitetului București pentru Situații de Urgență, care emite o a doua hotărâre ce o contrazice pe prima: Creșele și after school-urile pot funcționa, universitățile decid singure cum organizează cursurile

Modificări de ultimă oră în decizia Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, care emite o a doua hotărâre, în cursul aceleiași seri. Creșele și after school-urile pot funcționa, universitățile…
Vezi articolul

Tabere studențești 2024. Sejur gratuit la munte, mare sau în Delta Dunării, din 14 iulie, pentru studenții fără restanțe, cu bursă socială sau cu rezultate deosebite / Înscrierile sunt deschise – documente

Studenții fără restanțe la examene se pot înscrie până vineri, 14 iunie, la tabere studențești de vară organizate de Ministerul Familiei (MFTES), potrivit unui comunicat al instituției. Taberele încep pe…
Vezi articolul

Atâta timp cât nu orice școală o vedem viabilă pentru un copil, înseamnă că avem o problemă. În mod normal, n-ar mai trebui să fie hăituirea pentru admitere la o anumită școală, spune Gabriel Vrânceanu, șeful serviciului de Dezvoltare Curriculum din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație, din Ministerul Educației

În mod normal, n-ar mai trebui să fie hăituirea pentru admitere la o anumită școală, spune Gabriel Vrânceanu, șeful serviciului de Dezvoltare Curriculum din cadrul Centrului Național de Politici și…
Vezi articolul