Ministerul Educației (ME) infirmă informațiile că olimpiadele naționale 2025 s-ar desfășura online (UPDATE 19:50). Potrivit instituției, metodologia de organizare a competițiilor școlare aplicabilă în anul școlar 2024-2025, nu prevede această posibilitate. Poziția ME vine după ce Edupedu.ro a prezentat că, potrivit surselor Edupedu.ro, un scenariu în lucru la nivelul Ministerului Educației este organizarea online, din fiecare județ, a etapelor naționale a olimpiadelor școlare, adică renunțarea la deplasarea într-un oraș pentru mai multe zile a elevilor calificați din fiecare județ și a profesorilor lor.
„Referitor la informațiile solicitate de dumneavoastră, vă comunicăm faptul că Metodologia de organizare a competițiilor școlare care se aplică în anul școlar 2024-2025 nu prevede aceste informații/această posibilitate. În acest context, infirmăm toate aspectele menționate de dumneavoastră privind organizarea competițiilor școlare”, a transmis Ministerul Educației la solicitarea Edupedu.ro joi seară.
Redăm știrea inițială:
Ministerul Educației ia în calcul ca etapele naționale ale olimpiadelor școlare din 2025 să fie organizate online, în județele de reședință ale elevilor, potrivit surselor Edupedu.ro. Dacă această variantă va fi adoptată, etapele naționale în format fizic, desfășurate în mod tradițional ca tabere la nivel național, ar urma să fie eliminate.
Conform informațiilor Edupedu.ro, scenariul încă discutat are la bază considerente legate de costuri și organizare logistică. În prezent, etapele naționale implică deplasarea elevilor calificați într-un județ-gazdă, unde participă la probe scrise sau practice și activități extracurriculare, într-un cadru care le permite să interacționeze cu alți elevi și profesori din întreaga țară.
Această structură ar fi înlocuită cu examene desfășurate de la distanță, supravegheate online. De modificare ar fi vizați mii de elevi care participă anual la olimpiade. De exemplu, în 2023, au fost peste 540 de elevi participanți la Olimpiada Națională de Limba Engleză (ONLE) de la Cluj-Napoca. Alți 400 au fost la Olimpiada de Limba franceză, alți circa 300 la limbile romanice (sursa). Cele trei olimpiade menționate anterior se adaugă altor peste 60 organizate în 2023.
Aceleași surse Edupedu.ro susțin că „mișcarea” Ministerului Educației a fost pregătită și odată cu introducerea în regulamentului nou de funcționare al Centrelor de Excelență (CJEx / CMBEx) a posibilității de a pregăti loturile de elevi olimpici pentru fazele naționale și internaționale ale olimpiadelor școlare.
- În plus, centrele de excelență pot primi acum bani și de la Consiliile Județene, care ar putea să suplinească sau chiar să înlocuiască alocarea finanicară de la Ministerul Educației pentru organizarea într-un asemenea format, potrivit informațiilor noastre. Mai multe detalii aici.
Corectarea lucrărilor elevilor olimpici ar urma să se facă digitalizat, dacă scenariul se adoptă, pe modelul corectării de la examenele naționale (Evaluarea Națională, Bacalaureat, Titularizare, Definitivat), conform informațiile Edupedu.ro.
De menționat că, recent, ministra Educației, Ligia Deca, anunța într-un mesaj electoral postat pe Facebook un proiect de Hotărâre de Guvern (HG) care prevede dublarea alocației zilnice pentru cazare și masă a olimpicilor naționali și profesorilor însoțitori, mai exact 200 de lei pe zi, față de 100 de lei (sumă stabilită în mai 2022, prin OUG 69/2022, după relatările Edupedu.ro despre condițiile de cazare – vezi aici cazul Olimpiadei Naționale de Franceză și Limbi Romanice de la Craiova; vezi aici – cazul Olimpiadei Naționale de Limba Engleză de la Pitești).
Nu este clar ce se va întâmpla cu această alocare în cazul în care elevii vor susține proba într-un oraș / reședința de județ de care aparțin: dacă va mai fi acordată în final, dacă elevii rămân cazați peste noapte pentru probe sau la finalul zilei pleacă acasă și se întorc a doua zi.
Nu este clar deocamdată cum s-ar susține susținute probele practice și orale pentru elevi și profesori, de la unele olimpiade, din locațiile în care se vor „grupa” în fiecare județ. De altfel, regulamentele olimpiadelor școlare nu au apărut până acum, însă ar urma să conțină prevederi despre noul format de desfășurare, mai explică surse Edupedu.ro.
- Edupedu.ro a solicitat un punct de vedere Ministerului Educației. Când îl vom primi, îl vom publica.
- Calendarele olimpiadelor au apărut în anul școlar trecut (2023-2024) cu întârziere, pe 29 ianuarie, după ce s-au desfășurat deja etapele locale.